Νέος εμφύλιος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων – Ποιοι κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση

ψηφοφορίας

Τριγμούς στο νομικό κόσμο της χώρας προκαλεί η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση των συναθροίσεων. Μετά τις διαφωνίες κορυφαίων Συνταγματολόγων και την αρχική δήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης απόφασης, ήρθε η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για να “πυροδοτήσει” ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΦΕΚ της απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων – Ποιο χρονικό διάστημα αφορά


Αντιδράσεις στην ανακοίνωση της ΕΔΕ υπάρχουν, μεταξύ άλλων, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς καταγγέλουν πως η ανακοίνωση βγήκε χωρίς να γίνει συνεδρίση του Διοικητικού Συμβουλίου . Κάνουν λόγο για απόφαση μόνο του προεδρείου της Ενωσης που ακολουθεί τη “γραμμή” του Χριστόφορου Σεβαστίδη και μιλάνε για εργαλειοποίηση της Ένωσης σε πολιτικές αντιπαραθεσεις.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτό που τελικά θα κρίνει το νικητή της έντονης αυτής διαφωνίας, καθώς θα αποφανθεί για την εφαρμογή ή μη της απόφασης να απαγορευθούν καθολικά οι συναθροίσεις, προκειμένου να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κάλεσε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσουν στη δημοσιότητα την γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής που να εξουσιοδοτεί την απόφαση απαγόρευσης τον συναθροίσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής είναι και η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, όπως αυτός οριοθετείται στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις