Στο ΣτΕ η απαγόρευση συναθροίσεων

ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται σήμερα να αποφανθεί για την εφαρμογή ή μη της κυβερνητικής απόφασης να απαγορεύσει καθολικά τις συναθροίσεις για τέσσερις ημέρες προκειμένου να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το ΜεΡΑ25, πρώτο, προσφεύγει στα δικαστήρια καταθέτοντας στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η διοικητική πράξη της απαγόρευσης των συναθροίσεων για όλη τη χώρα.

Η αίτηση αναστολής αναμένεται να συζητηθεί άμεσα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της, αλλά όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι η διαδικασία αυτή δεν επιτρέπει στο δικαστήριο να εξετάσει την ουσία των επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα ή μη της απαγόρευσης καθώς αυτό το κεφάλαιο θα συζητηθεί και θα κριθεί με την κύρια προσφυγή.

Ενισχυτική επιχειρηματολογία για την ακύρωση της απαγόρευσης των συναθροίσεων αποτελεί και η γνωστή απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που κατήγγειλε την καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων ως αντισυνταγματική. Την απόφαση αυτή επικαλείται και το ΜεΡΑ25 στην σχετική ανακοίνωσή του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

<Το ΜέΡΑ25 προχωρά σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής (“ασφαλιστικά μέτρα”) κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου. Οι σχετικές αιτήσεις κατατίθενται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δικηγόρους του κόμματος και υπογράφονται από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και το Κόμμα.

Οι λόγοι ακύρωσης της σχετικής κατάπτυστης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (βασιζόμενοι και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Αμβούργου τον Απρίλιο) και την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και την ουσιαστική αναστολή του άρθρου 11, καθώς περιορίζεται καθολικά ο ίδιος ο πυρήνας του σχετικού δικαιώματος των πολιτών. Ελπίζουμε και το ΣτΕ να κάνει δεκτές τις σχετικές αιτήσεις μας και να ακυρώσει αυτή την αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης.>

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Η απαγόρευση συναθροίσεων «ερεθίζει» τους Συνταγματολόγους

Κούστας-Γιαννικοπούλου: Ανατρεπτική απόφαση από τον Άρειο Πάγο!

 

 

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις