Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων!

δικαστών

Αντισυνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων! Όπως αναφέρει , το άρθρο 11 αρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι “υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Η γενική απαγόρευση ,σημειώνουν οι δικαστές ,δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή το άλλο περιεχόμενο. “Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή(πχ σε νόμο ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί” τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων από σήμερα μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου αποφάσισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αφού λήφθηκαν υπόψιν οι «επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας του κορωνοϊού» και έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται είναι οι εξής:
Στα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ αν οργανώνονται από φυσικά πρόσωπα, θα επιβάλλεται σε αυτούς πρόστιμο 3000 ευρώ. Τέλος σε κάθε πρόσωπο που θα παραβιάζει την απαγόρευση συμμετέχοντας σε τέτοια δημόσια συνάθροιση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Ποινή 2 ετών και 2 μηνών φυλάκισης, με αναστολή στους δύο ενοικιαστές για το πάρτι

 

Κούστας-Γιαννικοπούλου: Ανατρεπτική απόφαση από τον Άρειο Πάγο!

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις