#ΜeΤoo: Η ώρα της κρίσης για τον Φιλιππίδη

Φιλιππίδης

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση την οποία θα επιφυλάξουν οι εισαγγελικές Αρχές στον γνωστό ηθοποιό και θιασάρχη Πέτρο Φιλιππίδη.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

• Τις επόµενες ηµέρες η απόφαση του εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης • Οι έγγραφες εξηγήσεις του ηθοποιού και οι µάρτυρες

Ήδη ο εισαγγελικός λειτουργός Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο οποίος σηκώνει στις πλάτες του τη διερεύνηση του ελληνικού #MeToo, επεξεργάζεται το υλικό της δικογραφίας μετά και τις έγγραφες εξηγήσεις τις οποίες κατέθεσε ο Φιλιππίδης διαμέσου των πληρεξούσιων δικηγόρων του. Ως γνωστόν, ο καλλιτέχνης ερευνάται για το αδίκημα του βιασμού που φέρεται να τέλεσε το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Μέσω του υπομνήματός του, το οποίο υπογράφει το δικηγορικό γραφείο του Θέμη Σοφού, ο Φιλιππίδης αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» μέσω των πολυσέλιδων έγγραφων εξηγήσεων (πρόκειται για δικόγραφο το οποίο ξεπερνά τις 80 σελίδες) απαντά αναλυτικά σε όλα όσα του προσάπτουν οι τρεις καταγγέλλουσες γυναίκες, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Αρνείται τόσο την καταγγελία του βιασμού όσο και τις απόπειρες, κάνοντας λόγο για άλλου είδους ελατήρια τα οποία βρίσκονται πίσω από τις προθέσεις των φερόμενων θυμάτων του. Παρότι τόσο ο ίδιος όσο και οι νομικοί του συμπαραστάτες τηρούν σιγή ασυρμάτου, η «Μ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ηθοποιός επικαλείται «συναίνεση» σε μία τουλάχιστον περίπτωση, ενώ στο πλαίσιο χάραξης της υπερασπιστικής του γραμμής ζήτησε την εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων.

Μάρτυρες

Πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που προτάθηκαν από την πλευρά Φιλιππίδη ήταν και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Ο τελευταίος κατέθεσε την Πέμπτη 22 Απριλίου ενώπιον του κ. Σπυρόπουλου, με τα όσα είπε να μην του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του «μάρτυρα υπεράσπισης» αλλά του «μάρτυρα αληθείας». Από το ρεπορτάζ της «Μ» προκύπτει ότι ο καθ’ όλα αξιόλογος ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ δεν ήταν ενημερωμένος για την κίνηση του ερευνώμενου Φιλιππίδη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκε τον λόγο κλήσης του από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Το περιεχόμενο της κατάθεσής του όμως αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην πλευρά του «Mr 50-50», καθώς ο κ. Μπιμπίλας περιέγραψε με λεπτομερή τρόπο τις πραγματικά ανατριχιαστικές πληροφορίες που του μεταφέρθηκαν από τις γυναίκες που καταγγέλλουν τον συνάδελφό τους. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους μάρτυρες η πλευρά του ηθοποιού υποστηρίζει ότι δεν κατέθεσαν απλώς και μόνο για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του ελεγχόμενου καλλιτέχνη αλλά σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή στον κ. Σπυρόπουλο κατέθεσαν και μάρτυρες που προτάθηκαν από τα θύματα.

Η μία μάρτυρας είναι φίλη της καταγγέλλουσας της απόπειρας βιασμού το 2010, η οποία κατέθεσε ότι λίγο αφότου έγινε το περιστατικό στο καμαρίνι του ηθοποιού συναντήθηκε μαζί της και εκείνη διαπίστωσε ότι είχε σημάδια και στο πρόσωπο, και στον λαιμό της από την επίθεση που είχε δεχθεί. Ως μάρτυρας κατέθεσε και μία ακόμη γυναίκα η οποία αναφέρθηκε στην απόπειρα βιασμού το 2014.

Καταγγελίες

Οι καταγγελίες από τις τρεις γυναίκες οι οποίες κατέθεσαν στον εισαγγελέα είναι πραγματικά ανατριχιαστικές. Εμφανίζουν τον Φιλιππίδη ως έναν αδίστακτο άνδρα ο οποίος τις κακοποίησε ψυχολογικά και σωματικά, εκμεταλλευόμενος την ισχύ και τη δύναμη που απέρρεε από την καλλιτεχνική του πορεία. Ο βιασμός φέρεται να έχει τελεστεί το 2008, με την υπόθεση να καταγγέλλεται ως απόπειρα αλλά να αναβαθμίζεται από τον εισαγγελικό λειτουργό. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε στο καμαρίνι του Πέτρου Φιλιππίδη όπου το θύμα πήγε προκειμένου να συζητήσουν για κάποιον ρόλο. Όσον αφορά τις δύο απόπειρες, σύμφωνα με τις καταγγελίες τελέστηκαν το 2010 και το 2014, με τις καταγγέλλουσες να υποστηρίζουν πως ήρθαν αντιμέτωπες με βίαιες πράξεις του ηθοποιού, ενώ βρέθηκαν μαζί του για επαγγελματικούς λόγους.

Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον Κακαβά

ΦιλιππίδηΣοκ και δέος προκαλούν οι συνολικά 11 καταγγελίες που παραδόθηκαν από το ΣΕΗ στην εισαγγελία και αφορούν τον Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Αλέξανδρο Κακαβά.
Οι γυναίκες που ένιωσαν την ανάγκη να σπάσουν τη σιωπή τους περιγράφουν έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi) από την πλευρά του σεναριογράφου, ο οποίος φέρεται να προέβαινε σε πράξεις που προσβάλλουν τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους με το πρόσχημα της «συνέντευξης» και της επαγγελματικής ανέλιξης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Μ», ο Κακαβάς προσέγγιζε τα φερόμενα θύματά του υποσχόμενος δουλειά σε διάφορα έργα που ετοίμαζε. Τότε για τις ανάγκες του… ρόλου ανάγκαζε τις γυναίκες να γδύνονται (μερικώς ή ολικώς) προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται, εκείνος να ηδονίζεται.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο Κακαβάς εμφανιζόταν ακόμη και να βιντεοσκοπεί τις «συνεντεύξεις»!

Η δουλειά φυσικά δεν δινόταν ποτέ, καθώς σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες αποτελούσε απλώς πρόσχημα προκειμένου να «απελευθερωθούν» απέναντι στον σεναριογράφο. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία έχει στη διάθεσή της αναφορές-καταγγελίες που αφορούν την περίοδο 2004-2017, με το βάρος να πέφτει σε αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί. Από την άλλη πλευρά, ο σεναριογράφος είναι εξαφανισμένος από προσώπου γης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε τραγική ψυχολογική κατάσταση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

#metoo: Φάκελος με καταγγελίες για τον σεναριογράφο Κακαβά στον εισαγγελέα

Αποκάλυψη: Στην Ζ’ πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Φουρθιώτης

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις