#metoo: Φάκελος με καταγγελίες για τον σεναριογράφο Κακαβά στον εισαγγελέα

Κακαβάς

Στην εισαγγελία έφτασαν νέες καταγγελίες σε βάρος πολύ γνωστού σεναριογράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί έφτασε φάκελος στο εισαγγελικό γραφείο, ο οποίος αφορά καταγγελίες σε βάρος του σεναριογράφου Αλέξανδρου Κακαβά, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να καλείται πλέον να τις αξιολογήσει.

Σημειώνεται, ότι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξης μια υπόθεσης που έχει κινήσει το ενδιαφέρον του εισαγγελέα, καθώς φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί το 2007 και να μην έχει παραγραφεί. Πρόκειται για καταγγελία γυναίκας που αναφέρεται σε επίθεση που δέχθηκε από τον σεναριογράφο στο σπίτι του.

Ο  Αλέξανδρος Κακαβάς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο αλλά πρόκειται για πασίγνωστο σεναριογράφο με θέσεις τόσο στον τομέα του, σε συλλογικά όργανα, με πολιτική δράση, αρθρογραφία. Έχει εργαστεί τόσο για την τηλεόραση όσο και για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μάλιστα έχει βραβευτεί και για την δουλειά του. Είναι από τους ανθρώπους που έχουν “βαρύ βιογραφικό”.

Μάλιστα διαβάζοντας το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Ένωσης Σεναριογράφων της οποίας είναι και πρόεδρος βλέπουμε ότι είναι βραβευμένος σεναριογράφος και από το 2020 έως και σήμερα είναι Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.), ενώ από το 2017 έως το 2019 υπήρξε μέλος του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ν.Δ. ως αναπληρωτής γραμματέας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ κ.ά. υπό την βουλευτή Β’ Αθηνών κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και μέλος του τομέα Πολιτισμού υπό την βουλευτή Α’ Αθηνών κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Μάλιστα από το 2010 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος Κινηματογράφου στον τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ. υπό τον βουλευτή Λακωνίας, τομεάρχη, κ. Αθ. Δαβάκη. Μεταξύ άλλων ήταν στενός συνεργάτης του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου κατά τη θητεία του στο υπουργείο το 2014. Τη διετία 2015-2017 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάστηκε με την Έλενα Ράπτη, τον Κ. Γκιουλέκα και τον Θεόδωρο Φορτσάκη που διατέλεσαν τομεάρχες.

Οι πιο γνωστές και τελευταίες του δουλειές είναι οι εξής:

1999 – 2001 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ – σενάριο 52′ αυτοτελών επεισοδίων (Alpha TV). Παραγωγή Frenzy Film. Φιναλίστ για καλύτερο σενάριο πρωτότυπης δραματικής σειράς και βραβείο κοινού καλύτερης πρωτότυπης δραματικής σειράς στα Πρόσωπα 2001
Επισκέπτης, Σκουπίδια, Νοκ Άουτ,  σκ. Π.Κοκκινόπουλος
Οικογενειακή Υπόθεση, Δεσμοί Αίματος, Η Τελευταία Στάση,
Το Τέλος του Παιχνιδιού (1 & 2),  σκ. Μπ. Σπανός
Η Κάθοδος, Το Χάρισμα, σκ. Χρ. Δήμας

2019 ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Δημιουργός και Παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος  15 Χ 30′ Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο εκλιπόντων Ελλήνων στιχουργών. Συσκηνοθεσία με Αδαμάντιο Πετρίτση σε 11 (Βίρβο, Βασιλειάδη (Τσάντα), Κολοκοτρώνη, Τσώτου, Πάνου, Ρασούλη, Κατσούλη, Χριστοδούλου, Αλκαίο, Ελευθερίου, Γκάτσο) προβολή από το κανάλι της Βουλής

2018-2019 ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ Δημιουργός και εκτελεστής παραγωγής της σειράς 12 Χ 52′ της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Α.Ε. Σενάριο σε 9 επεισόδια. Σκηνοθεσία σε 4 (Χρυσόστομος Σμύρνης-Στεργιάδης, Βενιζέλος-Μεταξάς, Ζαχαριάδης-Σοφούλης, Παπάγος-Πλαστήρας). Συνσκηνοθεσία με τον Αδαμάντιο Πετρίτση σε 3 (Γούναρης-Δραγούμης, Παπαναστασίου-Τσαλδάρης, Μερκούρης-Μπενάκης, Τσουδερός – Σ.Βενιζέλος, Παπανδρέου-Καραμανλής)

2018           ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Δημιουργός και παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 30 Χ 30′ Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο εκλιπόντων σεναριογράφων και γελοιογράφων. Σκηνοθεσία των επεισοδίων Αλη Ντίνο Μπέη και Βασίλη Χριστοδούλου και συνσκηνοθεσία με τον Αδαμάντιο Πετρίτση 5 (Ι. Καμπανέλλη, Μ. Αγγελόπουλο, Μποστ, Αρχέλαο, Μ. Αργυράκη). Προβολή από το κανάλι της Βουλής.

2016           ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε…) Παραγωγή/Σκηνοθεσία (7)/Σενάριο (12). Σειρά 12 X 52΄αυτοτελών ντοκιμαντέρ για την ΕΤ2.

2012            Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ (52’) ντοκιμαντέρ Εκτέλεση Παραγωγής/Σενάριο/Σκηνοθεσία για την ΕΤ1

2012           Σκηνοθεσία εκδηλώσεων ημέρας Μουσείων και εκδήλωσης «Η Αίγυπτος μέσω των Παπύρων» στο Νομισματικό Μουσείο

2011 – 2012 Παραγωγή εκπομπής Το Α και το Ω των ακινήτων (Channel 9)

2011 – 2012 ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ ΠΟΝΤΟ, Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισόδια Χ 52′. Σενάριο σε σκηνοθεσία Κ. Χαραλάμπους (10), Ν. Αναγνωστόπουλου (2) παραγωγή ΕΤ3

2011 Ο ΓΑΜΟΣ (ταινία μικρού μήκους 10’) σενάριο/σκηνοθεσία/παραγωγή. Χρηματοδοτηθείσα από την ΕΡΤ ΑΕ

2010 ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (50’ ντοκιμαντέρ) Σεναριογράφος, κειμενογράφος σε σκηνοθεσία Κ. Μαχαίρα, παραγωγή ΣΚΑΙ (non credited)
2010 ΚΑΒΑΦΗΣ (50’ ντοκιμαντέρ) Σεναριογράφος, κειμενογράφος (παραγωγή ΣΚΑΙ) σε σκηνοθεσία Κ. Μαχαίρα

2009 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ (50’ ντοκιμαντερ) Σεναριογράφος, κειμενογράφος (παραγωγή ΣΚΑΙ) σε σκηνοθεσία Γ. Κολόζη

2008 ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (σειρά ντοκιμαντέρ, 12 Χ 50) Γενικός συντονιστής και κειμενογράφος (παραγωγή ΣΚΑΙ) σε σκηνοθεσία Κ. Μαζάνη και Κ. Ευαγγελάκου

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης ο ΣΕΗ, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υποβλήθηκε στο Σωματείο μας και δεύτερη ομαδική καταγγελία κατά του σεναριογράφου, Προέδρου της Ένωσης Σεναριογράφων, Αλέξανδρου Κακαβά, από οκτώ ( 8 ) καταγγέλλουσες ηθοποιούς. Για τον ίδιο καταγγελλόμενο είχαν υποβληθεί και άλλες τρεις (3) καταγγελίες από άλλες καταγγέλλουσες. Όλες οι καταγγέλλουσες, συνολικά έντεκα (11), περιγράφουν και σε αυτή την περίπτωση μοτίβο συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, μεταξύ των ετών 2004 – 2017, ο καταγγελλόμενος, δελεάζοντας τις συναδέλφους με υποσχέσεις για επαγγελματική ανέλιξη, προέβαινε σε πράξεις που προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για οίκο ευγηρίας στην Κρήτη

Φιλιππίδης: Κατέθεσε υπόμνημα για τις καταγγελίες εις βάρος του

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις