Μαφία των φυλακών: Η εισαγγελική πρόταση-βόµβα και τα (πολλά) ερωτήµατα

Κορυδαλλός φυλακών

Την απαλλαγή τριών «επώνυμων» δικηγόρων της Αθήνας από την κατηγορία της απόπειρας κακουργηματικής εκβίασης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου προτείνει η εισαγγελέας Κατερίνα Ψύρη, στην πρότασή της σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση «μαφία των φυλακών».

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΛΤΑ

Στην άνω των 300 σελίδων πρότασή της προς το ∆ικαστικό Συμβούλιο την οποία αποκαλύπτει η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», η εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή των δικηγόρων Γιώργου Αντωνόπουλου, Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θόδωρου Παναγόπουλου από το αδίκημα της απόπειρας κακουργηματικής εκβίασης. Την ίδια στιγμή η εισαγγελική πρόταση βάζει «βόμβα» και στην υπόθεση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, καθώς σε αντίθεση με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το στυγερό έγκλημα, η κυρία Ψύρη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αείμνηστος δικηγόρος «εκτελέστηκε» επειδή στεκόταν «εμπόδιο» στις «πιέσεις» που φέρεται να δεχόταν ο Φλώρος από τους σκληρούς ποινικούς. Στο πολυσέλιδο έγγραφο επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καν εκβίαση (!) και ότι αυτό ήταν ένα «αφήγημα» του Αριστείδη Φλώρου εν όψει της δίκης του για την υπόθεση της Energa αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου, όπου κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός. Το συμπέρασμα αυτό της εισαγγελέως «φέρνει τούμπα» τις διαμορφωθείσες κατηγορίες, ενώ προκαλεί προβληματισμό και δυσαρέσκεια στην οικογένεια του εκλιπόντος νομικού και όχι μόνο, καθώς ήδη οι νομικοί συμπαραστάτες του Φλώρου κατέθεσαν αίτηση εξαίρεσης κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση της εισαγγελικής λειτουργού!

Απαλλαγές

Το ∆ικαστικό Συμβούλιο έχει πλέον στα χέρια του πρόταση απαλλαγής του Γεώργιου
Αντωνόπουλου και από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Αν
γίνει δεκτή, ο δικηγόρος δεν θα «δεσμεύεται» από τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μέσω του υπ’ αριθμόν 3/2019 Εντάλματος Προσωρινής Κράτησης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Εφετείου Αθηνών. Ειδικότερα, ο Γ. Αντωνόπουλος δεν θα καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί ως εγγυοδοσία, δεν θα έχει την υποχρέωση να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ενώ θα αρθεί η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και η κράτηση του διαβατηρίου του. Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι είχαν επιβληθεί και στους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θεόδωρο Παναγόπουλο, με την εισαγγελέα να προτείνει και σε αυτήν την περίπτωση την άρση τους.

Σε ό,τι αφορά τον έγκλειστο Αλβανό Κ.Λ., ο οποίος περιγράφεται ως ο αρχηγός της
«μαφίας του Κορυδαλλού», η εισαγγελέας προτείνει μεταξύ άλλων την παραπομπή
του για τη δολοφονία του συγκρατούμενού του και συνεργού του Αρμπέρ Μπάκο, όχι
όμως και για αυτή του Τούσα Μπαρντίλ, που είχε βρεθεί στραγγαλισμένος στο κελί
του στον Κορυδαλλό. Το ∆ικαστικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν ο
«επικεφαλής της μαφίας των φυλακών» θα παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με τα
υπόλοιπα μέλη της σπείρας, τα οποία κατηγορούνται ότι εκτελούσαν τους
ανθρώπους που τους υποδείκνυε ο αρχηγός.

«Αφήγημα»

Η έρευνα για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου περιστρεφόταν γύρω από καταγγελίες και μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η «πλευρά Αντωνόπουλου» είχε
ζητήσει χρήματα από τον Αριστείδη Φλώρο και τον μετέπειτα δολοφονημένο συνήγορό του Μιχάλη Ζαφειρόπουλο για να παραιτηθεί από πολιτική αγωγή στην επικείμενη, τότε, δίκη με κατηγορούμενο τον Φλώρο για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Αντωνόπουλου.

Η ∆ικαιοσύνη είχε αποδώσει στους γνωστούς δικηγόρους την κατηγορία ότι εκβίαζαν τον Φλώρο προκειμένου να καταβάλει τεράστιο χρηματικό ποσό, με πρώτη δόση τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την τότε σχηματισθείσα δικογραφία, αν ο ισχυρός άνδρας της «ENERGA» δεν κατέβαλλε αυτά τα ποσά, τότε θα… αναλάμβαναν οι Αλβανοί «μαφιόζοι». Το εμπόδιο στην πραγμάτωση του σχεδίου των εκβιαστών ήταν ο δικηγόρος του, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Ένα εμπόδιο που καλούνταν να υπερπηδήσουν. Όπως και έγινε, με τη φυσική εξόντωσή του…

Η εισαγγελέας, παρ’ όλα αυτά, στο σκεπτικό που αναπτύσσει, απορρίπτει τις εν λόγω κατηγορίες που είχαν αποτυπωθεί σε δικόγραφα και είχαν γίνει δεκτές από τους δικαστές, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για ένα «αφήγημα» που υιοθέτησε ο Αριστείδης Φλώρος, όταν έμαθε για την απόφαση του Γιώργου Αντωνόπουλου, μετά την απόπειρα δολοφονίας προς το πρόσωπό του, να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής για την υπόθεση της «ENERGA».
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα της εισαγγελικής πρότασης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της «ENERGA» είχε καταθέσει το 2017 – στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας για την απόπειρα δολοφονίας του Αντωνόπουλου- περιστατικά τα οποία η εισαγγελέας αναγνωρίζει μεν ως πραγματικά (επαφές του Αντωνόπουλου με τους «μαφιόζους» στις φυλακές, τις επαφές του ίδιου με τον Αντωνόπουλο για την προοπτική δικαστικής επιδιαιτησίας «ENERGA» – ∆ΕΣΜΙΕ κ.λπ.) , αλλά επισημαίνει ότι δεν είχε αναφέρει τίποτα για εκβίαση την πρώτη φορά που κατέθεσε γι’ αυτά, παρά μόνο δύο χρόνια μετά.

Ακόμη, η Κατερίνα Ψύρη αναφέρει ότι ο Αριστείδης Φλώρος «δεν είχε στραφεί μέχρι εκείνη τη στιγμή εναντίον των κακοποιών που τον απειλούσαν, ούτε είχε κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις φυλακές όπου κρατείτο», ενώ προσθέτει ότι «πηγή της γνώσης του Αριστείδη Φλώρου σχετικά με τις ανήθικες απαιτήσεις των συνηγόρων του ήταν ο συνήγορός του Μ. Ζαφειρόπουλος που πλέον δεν ζούσε για να τις επιβεβαιώσει»!

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η εισαγγελέας απορρίπτει το ενδεχόμενο της εκβίασης του Αριστείδη Φλώρου και προτείνει την απαλλαγή των κατηγορουμένων είναι το γεγονός ότι ο εκβιαζόμενος δεν κινήθηκε νομικά εις βάρος τους για το αδίκημα της εκβίασης, «ενώ γνώριζε γι’ αυτές τις απαιτήσεις που λάμβαναν χώρα το προηγούμενο διάστημα».

«Όμως ο Γ. Αντωνόπουλος μετά τη δολοφονία του Ζαφειρόπουλου έντρομος είδε ότι ο κύκλος του αίματος συνεχίζεται, ότι οι φυσικοί αυτουργοί της δικής του απόπειρας ανθρωποκτονίας απαιτούν τα χρήματα του ‘‘συμβολαίου’’, και ότι ο κίνδυνος για τη δική του ζωή εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και αποφάσισε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ ο ίδιος ο Φλώρος κηρύχθηκε ένοχος. Τότε υιοθέτησε, ως ultimum refugium , εν όψει της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, το αφήγημα της εκβίασης στηριζόμενο πάνω στα Ι∆ΙΑ πραγματικά περιστατικά που πριν από τη δίκη δεν συνιστούσαν εκβίαση από τον Γ. Αντωνόπουλο» καταλήγει συγκεκριμένα η εισαγγελέας.

«Αμοιβή»

«Ο ισχυρισμός περί απαίτησης υψηλού χρηματικού ποσού από την πλευρά Αντωνόπουλου, πλην των 200.000 ευρώ από τον Αλ. Λυκουρέζο ως δικηγορική αμοιβή, κατά την κρίση μας δεν προέκυψε» αναφέρει στην πρότασή της η εισαγγελέας. Σε άλλο σημείο του πολυσέλιδου εγγράφου η εισαγγελέας αναφέρει – στο ίδιο πνεύμα- ότι «ουδέποτε μέχρι τότε, ήτοι 30.6.2017, ο κατηγορούμενος Γιώργος Αντωνόπουλος αξίωσε, είτε μόνος είτε μέσω των συγκατηγορουμένων δικηγόρων του, ούτε μέσω τρίτων εγκλείστων κακοποιών, οποιοδήποτε ποσό από τον Αριστείδη Φλώρο προκειμένου να μην παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στη
μεταξύ τους δίκη», αφαιρώντας με αυτό το επιχείρημα… ολόκληρο το κατηγορητήριο
από τους τρεις δικηγόρους.

Ερωτήματα

Αναμφίβολα, εκτός από το «μούδιασμα» που προκαλεί το διάβασμα του πολυσέλιδου εγγράφου που κατατέθηκε στο ∆ικαστικό Συμβούλιο, προκύπτουν εύλογα και αρκετά ερωτήματα, με δεδομένο ότι το σκεπτικό της εισαγγελέως είναι σε εντελώς διαφορετική «γραμμή πλεύσης» σε σχέση με πλείστες μαρτυρίες αλλά και δικαστικές αποφάσεις. Το κύριο ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Εφόσον δεν υπήρξε απόπειρα εκβίασης, τότε γιατί -κατά την εισαγγελέα- δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος;

Η αντίδραση του Αρ. Φλώρου και το αίτημα εξαίρεσης

Στη συγκεκριμένη πρόταση της εισαγγελέως, ο Αριστείδης Φλώρος απάντησε με αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως Κατερίνας Ψύρη από την υπόθεση της επονομαζόμενης «μαφίας των φυλακών», λόγω μεροληψίας υπέρ των κατηγορουμένων και κατά του ιδίου. Εκτός από τα όσα λέει η περιβόητη πρόταση, προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και το ίδιο το ψηφιακό αντίγραφο που δόθηκε αρχικά στον συνήγορο του επιχειρηματία, το οποίο φέρεται να ήταν «προβληματικό».

Στην αίτηση εξαίρεσης ο Αριστείδης Φλώρος επικαλείται μια σειρά από στοιχεία και γεγονότα τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη μεροληψίας υπέρ του Κ.Λ. και των τριών δικηγόρων, ιδιαίτερα του Γιώργου Αντωνόπουλου. Όλα ξεκίνησαν τη 12η Μαΐου, όταν συνεργάτης του συνηγόρου του επιχειρηματία κλήθηκε στο γραφείο διοικητικής υποστήριξης του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών για να παραλάβει αντίγραφο της εισαγγελικής πρότασης σε στικάκι USB.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η πλευρά του Αριστείδη Φλώρου, όταν ανοίχτηκε το ηλεκτρονικό έγγραφο που είχε δηλωθεί ως «εισαγγελική πρόταση» στο γραφείο του δικηγόρου του, είχε συνταχθεί με μάλλον ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών τρόπο. Αρχικά, ο τίτλος του ηλεκτρονικού αντιγράφου αναφέρεται ότι ήταν «ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ 2021». Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δεν παραπέμπει σε εισαγγελική πρόταση, αλλά σε βούλευμα, ενώ ο Αριστείδης Φλώρος καυτηριάζει το γεγονός ότι η εισαγγελέας φέρεται να εστιάζει στον Γιώργο Αντωνόπουλο, σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται άλλοι 19 κατηγορούμενοι.

Τα προβλήματα του «περίεργου» εγγράφου που ο επιχειρηματίας έλαβε από την Εισαγγελία Εφετών δεν σταματούν εδώ. Ο Αρ. Φλώρος ισχυρίζεται ότι το κείμενο δεν έχει κανένα από τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά που έχουν οι εισαγγελικές προτάσεις, καθώς εκτός από τον «ιδιαίτερο» τίτλο απουσιάζουν ο αριθμός της εισαγγελικής πρότασης και της δικογραφίας στην οποία αναφέρεται, το όνομα και η σφραγίδα του συντάκτη, η ημερομηνία της σύνταξης. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι για τους λόγους αυτούς δεν το αναγνωρίζει καν ως έγγραφο, πόσω μάλλον ως πρόταση εισαγγελέα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το συγκεκριμένο αρχείο φέρεται να παραδόθηκε από την Εισαγγελία σε μορφή κειμένου ευάλωτη σε επεξεργασία, αντίθετα με ως είθισται.

Παράλληλα επισημαίνει ότι τα ερωτήματα και τα επιχειρήματα που διατυπώνει η εισαγγελέας στην πρότασή της καταλήγουν σε αυθαίρετη και επιλεκτική κρίση υπέρ της πλευράς Αντωνόπουλου. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του, μάλιστα, επικαλείται την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών για τη δολοφονία του Ζαφειρόπουλου, τις τηλεφωνικές συνομιλίες του κατηγορούμενου δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου με τον Αλβανό Κλοντιάν Λεκοτσάι, αλλά και τις καταθέσεις μαρτύρων, όπως αυτή του Γιάννη Γιαννίδη, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Αντωνόπουλου, συνεκδοχικά και της εισαγγελέως.

Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μένιος Φουρθιώτης: Ζήτησε ψυχιατρική εξέταση, τον έστειλαν στο Δρομοκαΐτειο και επέστρεψε στο κελί

Στον ανακριτή ο 48χρονος εκπαιδευτικός που παρενοχλούσε ανήλικες μαθήτριές του

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις