Πληροφοριακό σύστημα για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες παρουσιάστηκε στο υπ. Δικαιοσύνης

ιατροδικαστικών
Υπουργείο δικαιοσύνης

Οι βασικές αρχές του πληροφοριακού συστήματος για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ιατροδικαστικών υπηρεσιών, το οποίο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης της ιατροδικαστικής έκθεσης, επιφέροντας παράλληλα την αντίστοιχη επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η παρουσία του εν λόγω συστήματος, μετά την συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς παρουσιάστηκαν από τον κοσμήτορα της Σχολής Τεχνολογιών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ηλία Μαγκλογιάννη. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το τελευταίο θα υλοποιήσει το έργο μέσω του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «το έργο, ύψους περίπου 750.000 ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποβλέπει στην ανάπτυξη και λειτουργία μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποστήριξης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες αποτελούν υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα ψηφιοποιήσει όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τους ιατροδικαστές και λοιπούς εμπλεκόμενους (εισαγγελικούς λειτουργούς και Αστυνομία).

«Με τη χρήση όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται από τη σύγχρονη τεχνολογία, τα δεδομένα (κείμενο, φωτογραφίες μέσω κάμερας ή άλλα αρχεία), θα συνοψίζονται στον αντίστοιχο ψηφιακό φάκελο του συστήματος, ο οποίος θα τηρείται σε ασφαλές κέντρο δεδομένων, με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (GDPR)», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία προσθέτει:

«Το σύστημα θα περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, εξαγωγής στατιστικών, καθώς και δυνατότητα διασύνδεσής του με άλλα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα.

Ο ιατροδικαστής θα έχει τη δυνατότητα ανεύρεσης -μέσω έξυπνης αναζήτησης- συναφών περιπτώσεων με την τρέχουσα υπόθεση, και με τον σταδιακό εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων, θα καταστεί εφικτή μέσω μηχανικής μάθησης η παραγωγή δεδομένων, τα οποία θα έχουν σημαντικό ερευνητικό αντίκτυπο στον τομέα της αναγνώρισης προτύπων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης και θα υποβοηθηθεί ο ιατροδικαστής στη διαμόρφωση των συμπερασμάτων του».

Τέλος, κατά την παρουσία του συστήματος παραβρέθηκαν, η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Βίκυ Γιαβή, ιατροδικαστές, εκπρόσωποι της εισαγγελικής Αρχής, της Αστυνομίας και πανεπιστημιακοί καθηγητές.              ιατροδικαστικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου – Δικηγόροι Μάνου Δασκαλάκη: “Όταν έφευγε ο Δασκαλάκης, θόλωνε, της γύριζε το μάτι…”

Θεσσαλονίκη: Πρώην διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας Σερρών παρακολουθούσε με κοριό τις συνομιλίες συναδέλφων του

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις