Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: “Με εντολή παραμείναμε στο σημείο και περιμέναμε ενισχύσεις…”

 

  • Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των αστυνομικών για τον «βαθύ ύπνο» του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη
  • Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 23.00 και οι πρώτοι αστυνομικοί έφθασαν στις 23.15!

 

Την αργοπορημένη ενημέρωση που είχαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να σπεύσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια αναφέρουν στις καταθέσεις τους οι ειδικοί φρουροί.

 

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

 

Η θάλασσα την οποία ήπιαν το βράδυ του μακελειού στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, καταγράφεται στις καταθέσεις αστυνομικών που μετείχαν στην επιχείρηση «παρακολούθησης» των Κροατών χούλιγκαν που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ιδιαίτερα κατατοπιστικές για το απόλυτο μπάχαλο το οποίο επικράτησε στα ανώτερα πατώματα της ΓΑΔΑ αλλά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων είναι όσα ανέφεραν οι αστυνομικοί-μάρτυρες των επεισοδίων που κατάφεραν να συλλάβουν δεκάδες κατηγορουμένους, αλλά όχι να προλάβουν (εξαιτίας συγκεκριμένων εντολών που έλαβαν) τα επεισόδια και φυσικά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του ειδικού φρουρού Χ.Φ., ο οποίος υπηρετεί στη «Δράση». Μέσω της κατάθεσης που έδωσε στις ανακριτικές Αρχές αναφέρει ότι τη μοιραία νύχτα της 7ης Αυγούστου είχαν εντολή να βρίσκονται στην περιοχή πέριξ του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς οι «ειδήμονες» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι Κροάτες οπαδοί της Ντιναμό θα φιλοξενούνταν σε σπίτια φιλάθλων του Παναθηναϊκού και δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο εν λόγω αστυνομικός επισημαίνει ότι μόλις στις 22.45, δηλαδή  περίπου 20λεπτά προτού ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ χάσει τη ζωή του, ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Ασφαλείας πως πρέπει να αναχωρήσουν από τις οδούς Αλεξάνδρας και Πατησίων «με κατεύθυνση τον σταθμό ‘‘Πευκάκια’’ προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια…».

 

«Μείνετε εκεί»

Στον εισαγγελέα οδηγούνται, με οχήματα της αστυνομίας, οι συλληφθέντες χούλιγκαν από τα επεισόδια με το θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, Αθήνα, Τετάρτη 09 Αυγούστου 2023. Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα περίπου 100 από τους συλληφθέντες μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, η πλειοψηφία των οποίων είναι από την Κροατία. Ακόμα πέντε Κροάτες που φέρονται ότι συμμετείχαν στην ομάδα η οποία προκάλεσε τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσήχθησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα, ενώ ηταν έτοιμοι να ταξιδέψουν με πλοίο προς την Ιταλία, και από εκεί οδικώς για την πατρίδα τους, ενώ υπολογίζεται ότι διαφεύγουν τουλάχιστον ακόμα 50 Κροάτες χούλιγκαν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο νεαρός ειδικός φρουρός καταθέτει και κάτι χειρότερο. Ότι ενώ εντόπισαν και πήραν στο κατόπι τους Κροάτες χούλιγκαν, ενημερώνοντας το Κέντρο και ζητώντας ενισχύσεις, η εντολή που έλαβαν ήταν να παραμείνουν στο σημείο έως ότου φτάσουν συνάδελφοί τους. Κάτι που καθυστέρησε να γίνει, με αποτέλεσμα να λάβουν χώρα τα αιματηρά επεισόδια και η δολοφονία! Καταθέτει συγκεκριμένα: «…Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ ‘‘Περισσός’’ αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν τη Λεωφόρο Ηρακλείου και κινήθηκαν προς τη Νέα Φιλαδέλφεια μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα, παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσυλλίου στην οδό Λυκούργου. Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων. Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Έπειτα τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με έτερα άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδος. Κατά τη συμπλοκή έγινε εκατέρωθεν ρίψη αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών … Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και περί ώρα 23.15 προσήλθε η ‘Δράση 30 για ενίσχυση. Κατόπιν με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε παράλληλα των ατόμων τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να μη χάσουμε οπτική επαφή και να προβούμε σε προσαγωγές και συλλήψεις … Κινούμενοι επί της Ανθέων τα άτομα αυτά κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος μας και ενήργησαν επίθεση σε βάρος μας, με αποτέλεσμα η Δράση 30 και 31 έκαναν χρήση δακρυγόνου και χειροβομβίδας κρότου-λάμψης…».

 

Καθυστερημένη ενημέρωση

 

Την αργοπορημένη ενημέρωση η οποία υπήρχε από το Κέντρο Επιχειρήσεων προκειμένου να σπεύσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια συνομολογεί μέσω της κατάθεσής του και άλλος ειδικός φρουρός, ο οποίος υπηρετεί στη Δράση 30. Όπως υποστηρίζει ενώ εκτελούσαν -κατόπιν διαταγής- υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων (!), τους ζητήθηκε στις 22.58 να συνδράμουν τη Δράση 33 και να μετακινηθούν στα «Πευκάκια», «καθώς εκεί είχε παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός μαυροφορεμένων ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και έχοντας στην κατοχή τους καδρόνια». Σημειώνει, δε, ότι «στις 23.15 αφιχθήκαμε στη συμβολή των οδών Λεύκης και Μαραθώνος, όπου ενσωματωθήκαμε με τις ανωτέρω ομάδες. Κατόπιν ενημέρωσης του Δ-4 λάβαμε γνώση ότι προ αφίξεώς μας έλαβε χώρα συμπλοκή μεταξύ της ανωτέρω ομάδος ατόμων και έτερης ομάδος ατόμων…», καταλήγει.

 

Ακόμη πιο εξοργιστικό αλλά και ενδεικτικό του μπάχαλου το οποίο επικράτησε τις κρίσιμες ώρες είναι η μαρτυρία ενός άλλου ειδικού φρουρού που υπηρετεί στη Δράση 31 και εκτελούσε και εκείνος υπηρεσία στα Πατήσια! Ο 30χρονος αστυνομικός επισημαίνει ότι το Κέντρο Ασφαλείας τους έδωσε εντολή να μεταβούν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σχεδόν 30 λεπτά μετά την έναρξη των επεισοδίων και τη δολοφονία του Μιχάλη! «Περί ώρα 23.25 λάβαμε εντολή από το Κέντρο Ασφαλείας να ενσωματωθούμε με την ΟΠΚΕ Κ-23 επί της οδού Ανθέων για να εντοπίσουμε στα πέριξ στενά άτομα-οπαδούς οι οποίοι συμμετείχαν σε επεισόδια που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο εξωτερικά του γηπέδου ΟΠΑΠ Αρένα στη Φιλαδέλφεια Αττικής. Κατά την περιπολία μας στο ανωτέρω σημείο και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Προμπονά και Αριοβαρζανού εντοπίσαμε περί τα 150 άτομα με σκουρόχρωμα ρούχα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και καπέλα, τα οποία ήταν στη θέα μας και κατευθύνθηκαν επί της οδού Αριοβαρζανού…».

 

«Τους χάσαμε στην Ελευσίνα»

 

Το πλέον σκανδαλώδες το οποίο διερευνάται πλέον και από τις δικαστικές Αρχές είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφερε να σταματήσει τους Κροάτες χούλιγκαν προτού εκείνοι εισέλθουν στο Λεκανοπέδιο. Όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Μ», παρά το γεγονός ότι το κομβόι των Κροατών ακολουθούνταν και από άνδρες της ΟΠΚΕ, εντούτοις από το Κέντρο Επιχειρήσεων δόθηκε η εντολή να σταματήσει η επιτήρηση, με αποτέλεσμα στις 22.00 τα 25 αυτοκίνητα να μπουν ανενόχλητα στην εθνική οδό επιτηρούμενα διακριτικά μόνο από μια εποχούμενη περιπολία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους!

Διαφωτιστική είναι η κατάθεση ενός υπαρχιφύλακα της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, ο οποίος ανέφερε ότι «την 22.00 ώρα εντοπίσθηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας 25 περίπου οχήματα με Κροάτες, πιθανόν οπαδοί, και τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση επί της εθνικής οδού. Στην έξοδο της Αττικής Οδού τα οχήματα διασπάρθηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της εθνικής οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική Οδό αναμεμειγμένα πλέον με οχήματα που κινούνταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρησή τους». Συνεχίζοντας ο εν λόγω ένστολος επισημαίνει ότι στις 22.55 από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα τα οποία εισήλθαν στον σταθμό «Ειρήνη» με κατεύθυνση τον Πειραιά και ότι στις 23.00 τα άτομα αυτά αποβιβάσθηκαν στον «Περισσό», με τα επεισόδια να ξεκινούν λίγα λεπτά αργότερα.

Την ίδια στιγμή, άλλος αστυνομικός της Αθλητικής Βίας, ο οποίος εκείνη την ημέρα κάλυπτε πληροφοριακά τη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς οπαδοί της ΑΕΚ είχαν απευθύνει κάλεσμα για την πώληση εισιτηρίων του αγώνα, κατέθεσε ότι «στις 22.40 οι οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του γηπέδου ήταν περίπου 400, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Περί ώρα 23.00 περίπου 150 οπαδοί του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό κατέφθασαν πλησίον του γηπέδου. Ανωτέρω ομάδες ατόμων ήρθαν σε συμπλοκή μεταξύ τους τόσο με σωματική επαφή όσο και με ρίψη εκατέρωθεν αντικειμένων. Μόλις δύο ομάδες οπαδών οπισθοχώρησαν διαπιστώσαμε ότι ένα άτομο, το οποίο αδιαμφισβήτητα συμμετείχε στη συμπλοκή, βρισκόταν αιμόφυρτο σε πλατεία πλησίον του γηπέδου. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τον Μ.Π., Κροάτη…».

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις