Folli-Follie: Η αίτηση εξυγίανσης και η αλήθεια για τη ζημία του Δημοσίου

Folli Follie

Νέα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια σχετικά με την αίτηση συμφωνίας εξυγίανσης-μεταβίβασης του Folli-Follie Group, φέρνει στο “φως” η δημοσιογραφική έρευνα του dikastikoreportaz.gr.

του ΜΙΧΑΛΗ ΑΣΗΜΑΚΗ 

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος σχετικά τις “γκρίζες ζώνες”, τα κενά και τις αντιφάσεις οι οποίες προκύτουν από τους ισχυρισμούς της προσωρινής διοίκησης της Folli-Follie ενώπιον των δικαστικών Αρχών, η δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι οποίοι αποδομούν τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο.

Ως γνωστόν στην αίτηση συμφωνίας εξυγίανσης-μεταβίβασης του Folli-Follie Group η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο δεν θίγεται. Η πραγματική εικόνα όμως απέχει παρασάγγας. Ως γνωστον ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατέχει 14.164.743 μετοχές της εταιρείας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 21,16% του μετοχικού κεφαλαίου και 21,355% επί συνόλου 66.329.127 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Το Ελληνικό Δημόσιο, δια του υπ’ αριθ. 4632/2018 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, την 8.10.2018 έχει δεσμεύσει τις ως άνω μετοχές του. Ο “πατριάρχης” της οικογένειας και βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης συνεχίζει να έχει δικαίωμα ψήφου, πλην όμως, επί της ουσίας είναι μεσεγγυούχος των ως άνω μετοχών του, τουλάχιστον έως την οριστική επίλυση της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί και θα αποφανθεί περί της άρσης των ως άνω δεσμεύσεων ή αν τελικά θα παρακρατηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με τη συμφωνία εξυγίανσης όμως, επί της ουσίας απαλλοτριώνονται οι μετοχές του, που έχουν δεσμευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς αυτομάτως θα μετατραπούν σε 2,16% του μετοχικού κεφαλαίου και 2,135% κοινών ονομαστικών μετοχών. Με απλά λόγια εάν προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, μέγας ζημιωμένος θα είναι το ελληνικό Δημόσιο καθώς αναμένεται να «εξαφανισθούν», απαλλοτριωθούν οι δεσμευμένες υπέρ του Δημοσίου μετοχές του, ενάντια σε όλες τις διατάξεις!

Άλλωστε και η ίδια η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα εκ του νόμου να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμες οι μετοχές προκειμένου να ισχύσουν οι διατάξεις του Νόμου, όπως ισχύει εν προκειμένω, για το λόγο αυτό μάλιστα αναφέρει στο επίδικο δικόγραφό της: «…Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι μετοχές της εταιρείας μας είναι κατ’ αρχήν ελεύθερα μεταβιβάσιμες…»!

Είναι πασίγνωστο άλλωστε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν με διάταξη είτε του Ανακριτή, είτε του Δικαστικού Συμβουλίου είτε σε επείγουσες περιπτώσεις της  Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δημεύονται περιουσιακά στοιχεία, κύριως σκοπός και στόχος είναι να εμποδιστεί οποιαδήποτε διάθεση των περιουσιακών στοιχείων είτε από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, είτε από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, έτσι ώστε –εκτός από την εξυπηρέτηση των σκοπών της ανάκρισης- να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα είναι δυνατή η εκτέλεσης αυτής. Συνεπώς και δεδομένου ότι συνέπεια και σκοπός είναι η νομική και υλική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ο τρίτος στερείται της εξουσίας διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων.

Οι πιστωτές

Ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο τίθεται έχει να κάνει με τους πιστωτές. Ως γνωστόν ο νόμος προυποθέτει προκειμένου να επικυρωθεί μία συμφωνία εξυγίανσης, να μην έρχονται σε δυσχερέστερη θέση οι πιστωτές της από αυτή που θα είχαν σε περίπτωση πτώχευσής της. Η  προσωρινή διοίκηση της Folli Follie ισχυρίζεται ότι οι πιστωτές της είναι κερδισμένοι με τη συμφωνία αυτή, σε σχέση με το τι θα ελάμβαναν αν η εταιρεία πτώχευε.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, αλλά και οι εμπραγμάτως ασφαλισμένοι πιστωτές, όπως η ATTICA BANK έρχονται σε σαφώς δυσχερέστερη θέση, ως εκ τούτου και εδώ η επίμαχη συμφωνία εξυγίανσης είναι σε ευθεία αντίθεση με τις ρητές διατάξεις του νόμου. Σε ότι αφορά το έτερο επιχείρημα περί προσπάθειας διάσωσης της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων, οι πράξεις φαίνεται να μην συνάδουν με τα λόγια. Η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας δεν διστάζει να «μεταφράσει» κατά το δοκούν και το συμφέρον της, τις πραγματικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με τους ομολογιούχους στα αγγλικά κατά τρόπο «δημιουργικό», καθώς στη σελίδα 389 της επίδικης από 31.12.2020 συμφωνίας εξυγίανσης, υπάρχει λίστα των μεταβιβαζόμενων ακινήτων βάσει της συμφωνίας, όπου δεν αναγράφεται το ΜΙΝΙΟΝ σε αυτά. Πλην όμως, στη σελίδα 492, όπου ενσωματώνονται οι μεταφρασμένες Θεμελιώδεις Αρχές Μεταξύ Πιστωτών (Term Sheet) και στη συνέχεια στη σελίδα 530 όπου ενσωματώνεται το αγγλικό Term Sheet, στον πίνακα μεταβιβαζόμενων ακινήτων εμπεριέχεται το ΜΙΝΙΟΝ!

Δηλαδή, οι συμβεβλημένοι ομολογιούχοι στο βασικό κείμενο συμφωνίας που υπέγραψαν, το restructuring term sheet, έχουν συμφωνήσει ότι το ΜΙΝΙΟΝ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου που θα περάσει στις δύο υπεράκτιες εταιρείες όπου είναι οι κατά 90% μέτοχοι (οι συμβεβλημένοι ομολογιούχοι), στην κρινόμενη ομως αίτηση, δεν αναγράφεται το ΜΙΝΙΟΝ στην λίστα των μεταβιβαζομενων ακινήτων!

Η «παράλειψη» του ΜΙΝΙΟΝ από τη λίστα των μεταβιβαζόμενων ακινήτων εδράζει προφανώς στην επιθυμία τους να πουλήσουν άμεσα το ΜΙΝΙΟΝ, παρότι αυτό απαγορεύεται από τις ρητές διατάξεις του άρθρου 106 παρ. 2 του ν. 3588/2007 που ισχύουν στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με το οποίο από την κατάθεση της συμφωνίας προς εξυγίανση απαγορεύεται η διάθεση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Η πρόθεσή τους αυτή να πουλήσουν το ΜΙΝΙΟΝ, και μάλιστα άμεσα και «μυστικά», την κορωνίδα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκύπτει από έγκυρα ρεπορτάζ που έχουν ήδη κυκλοφορήσει εδώ και μέρες αλλά και από ειδησεογραφικά άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως εκείνο της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που πρώτη αποκάλυψε την υπόθεση.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις