Folli-Follie: Γκρίζες ζώνες στην αίτηση εξυγίανσης (μέρος 1ο)

Folli Follie

Αρκετές γκρίζες ζώνες στην αίτηση συμφωνίας εξυγίανσης-μεταβίβασης του Folli-Follie Group. H δημοσιογραφική έρευνα του dikastikoreportaz.gr φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας μια σειρά από κενά και αντιφάσεις τα οποία προκύπτουν από μια ενδελεχή μελέτη της πραγματικής κατάστασης σε σχέση πάντα με τους ισχυρισμούς που έχει καταθέσει στις δικαστικές Αρχές η προσωρινή διοίκηση του FF Group.

του ΜΙΧΑΛΗ ΑΣΗΜΑΚΗ  

Ως γνωστόν μια από τις βασικότερες, για την ακρίβεια η βασικότερη, προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί και να επικυρωθεί μία συμφωνία εξυγίανσης είναι να έχουν συμβληθεί η οφειλέτρια εταιρεία και το 60% των πιστωτών της, επί του συνόλου των οφειλών της οφειλέτριας, και το 40% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών της, επί του συνόλου των εμπραγμάτως ασφαλισμένων. Από την έρευνα του dikastikoreportaz.gr προκύπτει ότι η προσωρινή διοίκηση της Folli-Follie κατέθεσε προς επικύρωση μία συμφωνία εξυγίανσης που έχει υπογραφεί από το 60% των πιστωτών της, ενώ αναφορικά με τους εμπραγμάτως ασφαλισμένουτς πιστωτές της δήλωσε ότι «…«…Συνακόλουθα δεν υπάρχουν πιστωτές της εταιρείας με απαιτήσεις εμπραγμάτως εξασφαλισμένες ή με πρσημείωση υποθήκης ή με ειδικό προνόμιο σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 100 του Πτωχευτικού Κώδικα, οι οποίοι να θίγονται από την παρούσα συμφωνία. Επιπρόσθετα, η Εταιρεία έχει εγγυηθεί για οφειλή της εταιρείας με την επωνυμία «QivosWe Create Customer Loyalty» (στην οποία έχει μειοψηφική συμμετοχή) και έχει παράσχει προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο ιδιοκτησίας (της Εταιρείας) υπέρ της «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Ωστόσο η Attica Bank δεν είναι πιστωτής της Εταιρείας για τους σκοπούς της παρούσας διαδικασίας εξυγίανσης δεδομένου ότι η εμπραγμάτως εξασφαλισμένη οφειλή είναι ενήμερη (δηλαδή πληρώνεται κανονικά) και η εγγύηση της Εταιρείας δεν έχει ενεργοποιηθεί…».

Ωστόσο η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική. Η εταιρεία έχει εμπραγμάτως ασφαλισμένους πιστωτές καθώς η εταιρεία με την επωνυμία “QQUANT MASTER SERVICER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» ως ειδική διάδοχος της «ATTICA BANK Α.Ε.», είναι προσημειούχος δανείστρια, η οποία όχι μόνο έχει ασύμμετρη ικανοποίηση, αλλά και δεν έχει συμβληθεί στην επίδικη συμφωνία, όπως απαιτεί ο νόμος αφού εκπροσωπεί άνω του 40% των προσημειούχων δανειστών!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εταιρεία με επωνυμία “ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.”, η οποία φαίνεται να έχει απαιτήσεις 340.000,00 ευρώ από την εταρεία δυνάμει της υπ’ αριθ. 5486/2019 Διαταγής Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου, έχοντας εγγράψει προσημειώσεις υποθήκης επί των ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγγράψει σωρεία υποθηκών επί των ακινήτων της εταιρείας, στις οποίες δεν αναφέρεται καθόλου στην επίδικη συμφωνία η εταιρεία. Τέλος, για δάνειο ποσού 1.543 χιλ. που έχειλάβει η FF Romania υφίστανται βάρη επί του εμπορικού καταστήματος που βρίσκεται στο Ψυχικό και επί του αποθηκευτικού χώρου στον Άγιο Στέφανο με εμπορική αξία 3 εκ. και 540 χιλ. αντίστοιχα.

Σημειώνουμε ότι, αν θεωρηθεί ότι το Δημόσιο δεν θίγεται, τότε δεν προσμετράται η απαίτησή του στις συνολικές οφειλές, αλλά και στο ποσοστό των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών.

Δάνειο 

Μια άλλη μεγάλη αντίφαση έχει να κάνει με το δάνειο της Folli Follie με την ATTICA BANK. Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie ισχυρίζεται ότι το δάνειο της προς τη θυγατρική της είναι ενήμερο, ως εκ τούτου δεν θεωρείται εμπραγμάτως εξασφαλισμένη!

Ωστόσο από την έρευνα του dikastikoreportaz.gr προκύπτει ότι το δάνειο της θυγατρικής έχει ήδη καταγγελθεί από την 12.8.2021, με υπολειπόμενη απαίτηση 1.253.417,02 ευρώ, ενώ μάλιστα κοινοποιήθηκε και στην εταιρεία! Το πλέον εντυπωσιακό όμως και αξιοσημείωτο είναι ότι στις εταιρικές και ενοποιημένες καταστάσεις για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2019, που έχει η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας αναρτήσει μόλις πρόσφατα στο διαδίκτυο σίγουρα δε αργότερα από την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου που εξέδωσε την υπό ανάκληση απόφαση, αναφέρεται ότι «…Με το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού αποπληρώθηκαν εξολοκλήρου οι υποχρεώσεις του Ομίλου στις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες καθώς και στην Attica Bank…»! Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονίος ότι η σύνταξη της αίτησης επικύρωσης της από 31.12.2020 συμφωνίας εξυγίανσης έγινε στις 9.9.2021, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα μετά την καταγγελία της σύμβασης δανείου της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που έγινε στις 12.8.2021. Επομένως, τόσο κατά τη σύνταξη της επίδικης κλήσης προς συζήτηση όσο και κατά τη συζήτηση, κάποιοι (από την προσωρινή διοίκηση της Folli-Follie) μάλλον γνώριζαν ότι παραπλανούσαν τις δικαστικές Αρχές!

Η έρευνα συνεχίζεται…

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις