Το «αμαρτωλό» Ταμείο της Πυροσβεστικής

Ταμείο Αλληλοβοηθείας

Εμφύλιος «πόλεμος» με αφορμή καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και φόντο την τραγωδία στο Μάτι το 2018 μαίνεται στην Πυροσβεστική. Συνδικαλιστές αλλά και πυροσβέστες μιλούν για καθεστώς αδιαφάνειας το οποίο επικρατεί στο Ταμείο, το οποίο «ταΐζεται» από εισφορές ύψους 36 ευρώ ετησίως που φέρονται να καταβάλλουν περί τα 10.000 στελέχη του Σώματος.

Tου ΦΩΤΗ ΑΝ∆ΡΕΟΥ

Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση σε λογαριασμό αλληλοβοήθειας του Σώματος.
Μετακινήσεις και bullying σε όσους ζητούν διαφάνεια και ΕΔΕ σε μάρτυρες κατηγορίας για την τραγωδία στο Μάτι!

Επισημαίνουν ότι μια μικρή «κλίκα» ανώτερων αξιωματικών κάνει κουμάντο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που εισπράττουν -για λόγους υγείας- «ημέτεροι», ενώ την ίδια στιγμή αποκλείονται πραγματικοί δικαιούχοι, μερικοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ρεβανσιστικές συμπεριφορές όταν ζητούν να πληροφορηθούν πού καταλήγουν τα λεφτά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πυροσβέστη-καταγγέλλοντος, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετακινήθηκε όχι μία και δύο, αλλά συνολικά επτά φορές (!), με τους συνδικαλιστές αλλά και τους συναδέλφους να κάνουν λόγο για εργασιακό bullying.

Η Εισαγγελία

Επί των σοβαρών καταγγελιών έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσε στις 10 Ιουνίου 2020 ο Ιωάννης Τσιλίκας, συνδικαλιστής και επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ». Ο κ. Τσιλίκας είναι, μεταξύ άλλων, και εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στη δικογραφία για την τραγωδία στο Μάτι. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι βάσει όσων καταγγέλλει ο ίδιος, μετά την προσφυγή του στη ∆ικαιοσύνη και την κατάθεσή του στον ανακριτή βιώνει ψυχολογικό και επαγγελματικό πόλεμο, καθώς οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, οι οποίοι τυγχάνει να κατηγορούνται και για τη φονική πυρκαγιά, προσπαθούν να τον εξοντώσουν ψυχικά και επαγγελματικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «διατάσσοντας συνεχώς Ε∆Ε προσδοκούν αφενός στην τρώση της υπηρεσιακής ηθικής του, στοχεύοντας παράλληλα να θίξουν την αξιοπιστία του ως βασικού μάρτυρα για τα όσα έχει καταθέσει ενώπιον του 6ου Τακτικού Ανακριτή κ. Αθανασίου Μαρνέρη».

Μήνυση

Στη μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσε ο κ. Τσιλίκας κάνει λόγο για θολή εικόνα, η οποία επικρατεί σχετικά με τα αποθεματικά του συγκεκριμένου Ταμείου, στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν αποταμιευθεί περισσότερα από 3.000.000 ευρώ από τις εισφορές των πυροσβεστών όλα αυτά τα χρόνια. Αναφέρει ότι όταν, στις 4.10.2019, ζήτησε να του χορηγηθεί οικονομική βοήθεια λόγω χρόνιας πάθησης της μητέρας του αλλά και αφαίρεση της χοληδόχου κύστης του, έλαβε αρνητική απάντηση. Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα του Ταμείου, ενώ στο πλαίσιο της έρευνάς του έλαβε -όπως ο ίδιος λέει- έναν φάκελο με επίσημα έγγραφα, τα οποία αποδείκνυαν ότι συγκεκριμένα στελέχη αποζημιώνονταν σε συχνά χρονικά διαστήματα με σημαντικά ποσά. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ»:

• Ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος τυγχάνει να είναι και κουμπάρος του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου, έλαβε 16.000 ευρώ (για λόγους υγείας) την περίοδο 2013-2014.
• Ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, στενός συνεργάτης του ανωτέρω, εμφανίζεται επίσης να λαμβάνει κατ’ επανάληψη σημαντικά χρηματικά ποσά.
• Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Ταμείου ζήτησε να του χορηγηθεί ειδική ενίσχυση για πρόβλημα υγείας. το οποίο φέρεται να αντιμετώπιζε ο υιός του. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ανώτερο στέλεχος της Π.Υ. παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου (προκειμένου να εγκριθεί η δαπάνη) και χρησιμοποίησε ιατρικές βεβαιώσεις παρελθόντων ετών (2010-2011) που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο υιός του έπασχε από δερματομυοσίτιδα-αγγειίτιδα. Αφού του εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση 2,841 ευρώ, στη συνέχεια ανέλαβε και πάλι πρόεδρος του Ταμείου (!), οπότε και απέρριψε τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής αιτήματα άλλων υπαλλήλων της Πυροσβεστικής! Στο διά ταύτα της μηνυτήριας αναφοράς, η οποία αρχειοθετήθηκε, αλλά στη συνέχεια βγήκε από το αρχείο με εντολή εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη, ο κ. Τσιλίκας ζητεί να πληροφορηθεί:

1) Ποιο είναι το αποθεματικό χρηματικό ποσό του Ταμείου.
2) Εάν έχουν γίνει δικαιούχοι μέλη που διατέλεσαν πρόεδροι του Ταμείου ή μέλη της Επιτροπής.
3) Εάν έλαβαν χρήματα αξιωματικοί που κατείχαν επιτελικές θέσεις.
4) Εάν έχουν δοθεί ενισχύσεις άνω των 1.000 ευρώ και εάν ναι σε ποιους.
5) Για ποιον λόγο δεν υπάρχει ενημέρωση για την καταβολή «βοηθημάτων» στους δικαιούχους.

Ο συνδικαλιστής-πυροσβέστης κάνει λόγο για ρεβανσιστικές διώξεις αλλά και Ε∆Ε οι οποίες «στήνονται» προκειμένου να μη διερευνηθούν οι καταγγελίες του για το Ταμείο, αλλά να αποδομηθεί η αξιοπιστία του σχετικά με όσα κατέθεσε για την τραγωδία στο Μάτι.

Εκδίκηση

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «… Η διενέργεια της Ε∆Ε αυτής σε βάρος μου, με την οποία επιδιώκεται η ηθική, υπηρεσιακή και συνδικαλιστική μου εξόντωση, εκτίμησή μου είναι ότι δεν είναι καθόλου τυχαία αφού, σε προγενέστερο χρόνο, είχε υποβληθεί από εμένα ονομαστικά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Π.Σ. Τη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσα μετά από άρνηση του Αρχηγείου Π.Σ. να μου παρέχει οιαδήποτε στοιχεία κατόπιν αίτησής μου, όπως ποιο είναι το συνολικό πραγματικό ποσό που έχει περάσει από το Ταμείο, πόσα λεφτά έχουν δοθεί ως βοήθεια σε συνάδελφους, αλλά, κατόπιν καταγγελιών που είχα, για ποιο λόγο υπάλληλοι με αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα οικονομικά και υγείας απορρίπτονται, ενώ δικαιώνονται μεγάλης χρηματικής αποζημίωσης ανώτατοι αξιωματικοί κατ’ επανάληψη… Επίσης εκτίμησή μου είναι ότι δεν είναι τυχαίο ότι ως μάρτυρες κατηγορίας στην Ε∆Ε που καταθέτουν εναντίον μου είναι πρώην αρχηγός του Π.Σ., που είναι αυτός που διόριζε την επιτροπή με τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονταν τα χρήματα του Ταμείου επί δύο χρόνια, ο νυν αντιστράτηγος, ο οποίος εκ της θέσεώς του μπορούσε να μεριμνήσει να αναρτηθεί αναλυτική λογιστική κατάσταση των οικονομικών του Ταμείου, και τέλος ο εν ενεργεία πυρονόμος και συνδικαλιστής και μάλιστα μέλος της επιτροπής του Ταμείου Αλληλοβοηθείας με δικαίωμα ψήφου επί σειρά ετών…».
Ο δικηγόρος

Από την πλευρά του ο Εμμανουήλ Ροδουσάκης, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσιλίκα, επεσήμανε στην «Μ»: «Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία διαφαίνεται ότι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί με σχεδόν διπλάσιο εισόδημα γίνονταν δικαιούχοι οικονομικής βοήθειας πιο ‘‘εύκολα’’ από απλούς πυροσβέστες. Υποστράτηγοι, αντιστράτηγοι, πρόεδροι του Ταμείου αλλά και συνδικαλιστές-μέλη με δικαίωμα ψήφου λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ… Αντί οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν για τη διαφάνεια καθώς και για τη δίκαιη και αξιοκρατική απόδοση των βοηθημάτων, χρησιμοποίησαν την υπηρεσιακή τους ιδιότητα-θέση αλλά και τον εσωτερικό κανονισμό του ΠΣ με σκοπό να τον εκφοβίσουν με συνεχόμενες ΕΔΕ».

Ταμείο Αλληλοβοηθείας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις