Κώστας Τσιάρας για συνεπιμέλεια, lockdown, κλείσιμο δικαστηρίων, ΠΚ και Κοντονή

κατοικίας

Σε μια πλούσια συνέντευξη προχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο. Ο Υπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown, το κλείσιμο των δικαστηρίων, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια και τι λένε τα άλλα κόμματα για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ύπαρξη μεταρρυθμιστικού πλάνου για τον Ποινικό Κώδικα, ενώ σχολίασε και την πρόσφατη κατάθεση του προκατόχου του, Σταύρου Κοντονή.

 

Για την άρση του lockdown:

Υπάρχει μεγάλη κόπωση στην ελληνική κοινωνία. Δεκατέσσερις μήνες γενικευμένου lock down με πολύ μικρά διαλλείματα, η ψυχολογία των ελλήνων πολιτών δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας, να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας. 

Εδώ που βρισκόμαστε, χρειάζεται να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, όμως βρισκόμαστε στο τέλος. Είναι κρίμα … αυτή την περίοδο δοκιμάζεται το ΕΣΥ, παρά το ότι οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες φαίνεται να είναι καλύτεροι. 

Για την πρώτη προσφυγή κατά του κλεισίματος των δικαστηρίων στην Ελλάδα:

Τις όποιες αποφάσεις, τις λάβαμε και με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά βεβαίως και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων που είχαν και το τελικό πρόσταγμα.

Αν με ρωτάτε προσωπικά, θα σας πω, πως εγώ είμαι υπέρ των ανοιχτών δικαστηρίων. Όμως το διακύβευμα που αφορά στην αξία της ανθρώπινης ζωής ποιος θα μπορούσε να το αναλάβει ως ευθύνη, όταν ξέρουμε που τι γίνεται και που βρίσκεται αυτή η πραγματικότητα.

Όλη αυτή την περίοδο το κράτος δικαίου λειτουργούσε. Όλα α συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, καθώς φροντίσαμε μέσω των ΚΥΑ, των προθεσμιών οι οποίες αναστέλλονταν, να προστατεύονται αποτελεσματικά όλα τα δικονομικά δικαιώματα.

 Αντιλαμβάνομαι πως για τους δικηγόρους υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Είναι μια κοινωνική επαγγελματική ομάδα που εδώ και 14 περίπου μήνες, βλέπει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει στο εύρος των δραστηριοτήτων.

Είναι λογικό, είναι ανθρώπινο…

Προσπαθήσαμε νωρίτερα να ανοίξουμε διαδικασίες, αλλά αυτή η πρόταση δεν έτυχε της εγκρίσεως από την αρμόδια επιτροπή. 

Ήδη εδώ και 15 ημέρες ξέρετε ότι λειτουργούν περισσότερες διαδικασίες της δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω πως μετά το Πάσχα, ο μεγάλος αριθμός όλων των διαδικασιών που μπορεί να ανοίξει και τα δικαστήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν μεγάλο βαθμό. 

Θέλω να πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα των δικαστηρίων, εφόσον υπάρχει υπευθυνότητα από όλους τους Έλληνες πολίτες. Και ειδικά αυτό το διάστημα, που με την ευρεία διάθεση των self test, θα μπορέσουν να αποδείξουν την ωριμότητα και υπευθυνότητα απέναντι σε ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει τον κόσμο.

Για την συνεπιμέλεια:

Έχουμε διασφαλίσει μέσα από το νομοσχέδιο κάποια δεδομένα που αφενός μεν απαντούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόγραμμα και αφετέρου δημιουργούν μια νομική βάση για την Ελλάδα, που είναι κοντά στη νομική πραγματικότητα που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το νομοσχέδιο που βλέπει απλά και μόνο το συμφέρον του παιδιού. Είναι ένα παιδοκεντρικό νομοσχέδιο. Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε τη μία ή την άλλη πλευρά, του πατέρα ή της μητέρας. 

Η πρόθεσή μας είναι ουσιαστικά να ακολουθήσουμε αυτό που ισχύει παντού στην Ευρώπη και ισχύει γενικότερα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το παιδί να μπορεί να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δυο γονέων.

Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν πως τα παιδιά δεν μπορεί να είναι το εργαλείο της δικής τους διαμάχης, δεν μπορεί να είναι το μέσο μέσα από το οποίο θα πετυχαίνουν το στόχο τους ή θα πληγώνουν τον άλλο γονέα. Για το καλό των παιδιών τους πρέπει να συνεννοούνται και να υπάρχει ποιοτικός χρόνος επικοινωνίας και με τους δυο γονείς. Έτσι θα δημιουργηθεί μια άλλη κουλτούρα.

 Για τις θέσεις των άλλων κομμάτων για το Νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο:

Κάλεσα όλα τα άλλα κόμματα και μάλιστα σε δυο ευρείες συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους ζήτησα να συνδιαμορφώσουμε μαζί ένα ν/σ που έχει κοινωνικό αποτύπωμα και σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε κανείς να το βλέπει μέσα από μικροκομματική σκοπιά.

Δυστυχώς, αντί να έχω προτάσεις παρότι αρχικά όλοι εκφράστηκαν θετικά για το ν/σ, στην πορεία, φαίνεται ότι η μικροπολιτική κερδίζει απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως δεν στοχεύει κανείς σε εκλογικό κοινό ή σε μια προσπάθεια που θα βγάλει κερδισμένους ή χαμένους. Το μόνο που υπάρχει είναι το καλό του παιδιού. Υπάρχουν πονεμένοι γονείς, παππούδες, γιαγιάδες που πρέπει να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά. Δεν μιλάμε για ανθρώπους που έδειξαν παραβατική συμπεριφορά ή λειτούργησαν μέσα από τη λογική της ενδοοικογενιακής βίας. Αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουν τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου νόμου. Θέλω να το ξεκαθαρίσω.

Μέσα από τη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων που θα λαμβάνει υπόψη του ο δικαστής, που αφορούν στη μη καταβολή της διατροφής, στη μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων , στη διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με έναν από τους δυο γονείς, και βεβαίως με τη θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 του χρόνου επικοινωνίας, δημιουργούμε μια βάση πάνω στην οποία όλοι μας θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι το να συμφωνήσουμε πριν φτάσουμε στη διαμεσολάβηση που θεσπίζουμε ως υποχρεωτική διαδικασία πριν καταλήξει κάποιος στο φυσικό δικαστή θα μπορέσουμε να τα βρούμε για το συμφέρον του παιδιού.

Προσθέστε και το γεγονός πως θα επιμορφωθούν περίπου 900 δικαστές πρώτης γραμμής από την εθνική σχολή δικαστών να βλέπουν κάθε υπόθεση ξεχωριστά ως μοναδική, να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αποφάσεις και να υιοθετήσουμε ένα άλλο μοντέλο και άλλη κουλτούρα που θα μας φέρει κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σκεφτείτε ότι αυτό που πάμε σήμερα να νομοθετήσουμε υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Άρα η συζήτηση δεν τιμά, ούτε το πολιτικό σύστημα όταν κινείται στη λογική αυτής της φθηνής μικροκομματικής αντιπαράθεσης, ούτε πολύ περισσότερο υπηρετεί την ανάγκη του να λύσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που όλοι το γνωρίζουμε, όλοι το βλέπουμε, υπάρχει στον οικογενειακό μας, κοινωνικό μας περίγυρο.

Για τις αλλαγές στον Π.Κ.:

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης καταρτίσαμε ένα οργανωμένο μεταρρυθμιστικό πλάνο μέσα από το οποίο πιστεύουμε πως η δικαιοσύνη θα κάνει τα επόμενα βήματα και θα λειτουργήσει με έναν τρόπο που προσδοκά η ελληνική κοινωνία. Βασικά μιλάμε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αφορά στην επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης. 

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν κώδικες που να βοηθάνε στην όλη λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι κώδικες είναι τα «ιερά ευαγγέλια» της δικαιοσύνης. Έτσι, βλέποντας τα προβλήματα που υπήρχαν με την υπερψήφιση του νέου Π.Κ. από την προηγούμενη κυβέρνηση μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές κάναμε τις πρώτες αλλαγές που ήταν αναγκαίες και συστήσαμε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είναι η επιτροπή παρακολούθησης του νέου Π.Κ. προκειμένου να δούμε όλα αυτά τα προβλήματα που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό απασχολήσουν τους έλληνες πολίτες.

Από τότε είχαμε μεγιστοποιήσει την ποινή για τον ομαδικό βιασμό και βεβαίως για το βιασμό ανηλίκων. Αντιλαμβάνεστε πως τέτοιου είδους ζητήματα δεν θα μπορούσε κανείς να εντάσσονται στη λογική που διαπερνάει το σύνολο του ποινικού κώδικα, μιας και μιλάμε για ειδεχθή εγκλήματα που δεν μπορεί να μένουν με πολύ χαμηλές ποινές.

Από την άλλη πλευρά, ολοκληρώνεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να επισπεύσουμε την πολιτική δίκη. Ψηφίζουμε την άλλη εβδομάδα το νέο Κώδικα των Δικαστικών Υπαλλήλων. 

Εάν βέβαια προσθέσετε και τη νέα Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο ν/σ εντός του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε πως με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε με ένα σύνολο προτάσεων να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης,. 

Η επιτροπή παρακολούθησης του νέου Π.Κ. πρόκειται μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του άλλου, να μου παραδώσει το πόρισμα με τις προτεινόμενες αλλαγές. Και θέλω να πιστεύω πως μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα μπορούμε να προτείνουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο όλες τις αλλαγές που θα κλείσουν μια και καλή τα παράθυρα που έμειναν ανοιχτά από τον προηγούμενο Π.Κ. και θα δημιουργήσουμε επιτέλους το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους έλληνες πολίτες. 

Για Κοντονή

Ακόμη περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο διασυρμός της χώρας, επειδή μετέτρεψαν σε πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία εξακολουθεί να εκθέτει την προηγούμενη κυβέρνηση και μας κάνει όλους να περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Εμείς επιλύσαμε το πρόβλημα με την πρώτη νομοθετική παρέμβαση των επειγόντων αλλαγών που κάναμε στον Π.Κ.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα εδώ: 

Προτεραιοποίηση των εμβολιασμών μέσω ΣτΕ για τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης επιχειρεί δικηγόρος

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις