Πλαστές ταυτότητες: Ο “εγκέφαλος” με την εξαφανισμένη κόρη, ο διοικητής του Α.Τ. Ασπροπύργου και οι συνομιλίες (όλη η δικογραφία)

πλαστές ταυτότητες

Σημεία και τέρατα προκύπτουν από την πολυσέλιδη δικογραφία για το κύκλωμα με τις πλαστές ταυτότητες στην οποία πρωταγωνιστούσαν αστυνομικοί και κρατικοί υπάλληλοι, προκύπτουν από τη δικογραφία την οποία δημοσιεύει το dikastikoreportaz.gr. Τη στιγμή που ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, άσκησε δίωξη για σωρεία αδίκημάτων (μεταξύ των οποίων διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κτλ) στους 20 συλληφθέντες μεταξύ των οποίων είναι και ο διοικητής του Α.Τ. Ασπροπύργου, από το διαβιβαστικό που σχημάτισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει όλη η δράση της “εγκληματικής οργάνωσης” η οποία φέρεται να τζίραρε 5.000.000 ευρώ “ασπρίζοντας” μέσω εκδόσεων πλαστών ταυτοτήτων “μαφιόζους” και εμπόρους ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι το σύνολο των κατηγορουμένων είναι 215, συνολικά, πρόσωπα!

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζεται ο Δ.Ε. (τα πλήρη του στοιχεία είναι στη διάθεσή μας) ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για πλήθος αδικημάτων όπως απόπειρα κλοπής, απάτη, νομοθεσία περί επιταγών, ενώ το 2019 συνελήφθη από το Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα για “ψευδή ανωμοτί κατάθεση”. Το ίδιο πρόσωπο είχε εμφανισθεί πριν από τέσσερα χρόνια στα κανάλια ως πρωταγωνιστής ενός θρίλερ με την εξαφάνιση της κόρης του. Η εξαφάνιση είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου 2018 ατα «Επείγοντα» του Αττικού Νοσοκομείου. Περίπου στις 22:00, η κοπέλα πήγε με τον πατέρα της στο νοσοκομείο, καθώς πόναγε πολύ το στομάχι της. Το κορίτσι άφησε την τσάντα με τα προσωπικά της στοιχεία στην υποδοχή και πήγε στην τουαλέτα. Ο πατέρας της κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι η κόρη του δεν ήταν στην τουαλέτα κι άρχισε να την αναζητά. Οδηγοί ταξί που βρίσκονταν απ’ έξω, είπαν ότι μια κοπέλα με παρόμοια χαρακτηριστικά είχε πάρει μια κούρσα με προορισμό το κέντρο της Αθήνας. Για δυο ώρες, ο πατέρας περίμενε εκεί, μήπως ο οδηγός ταξί που πήρε την Ελένηεπέστρεφε και τον συναντούσε. Όντως έτσι έγινε. Ο ταξιτζής του είπε ότι άφησε το κορίτσι σε συγκεκριμένο σημείο, επί της οδού Αχαρνών. Γνωρίζοντας ότι η κόρη του δεν είχε μαζί της χρήματα, ο πατέρας τον ρώτησε πώς πληρώθηκε. Εκείνος απάντησε ότι όντως η κοπέλα δεν είχε χρήματα κι ότι σταμάτησαν σε ένα ψιλικατζίδικο, εκείνη κάπου τηλεφώνησε κι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος βγήκε να πληρώσει ο ίδιος.

Ως άμεσος συνεργός του φερόμενου αρχηγού εμφανίζεται ο Π.Μ. ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, αρπαγή, βιασμό καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση αλλά και ο Β.Τ. ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράβαση υγειονομικών διατάξεων και νομοθεσία περί παιγνίων.

Σημαίνοντα ρόλο στην υπόθεση φέρεται να διαδραματίζει όμως και ο “επίορκος” διοικητής του Α.Τ. Ασπροπύργου για τον οποία αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον “εγκέφαλο” της οργάνωσης, ενώ στο χρηματοκιβώτιό του βρέθηκαν 320.000 ευρώ. Από το διαβιβαστικό προκύπτει ότι είχε υπογράψει, ως διοικητής, σε οκτώ περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας, ενώ χρησιμοποιώντας την κάρτα του έμπαινε στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αναζητά διάφορα στοιχεία που εξυπηρετούσαν τους “πελάτες” της οργάνωσης!

Έρευνα 

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας αναφέρεται ότι από τις έρευνες προέκυψε πως η εγκληματική οργάνωση με τις πλαστές ταυτότητες αποτελούμενη από έλληνες παλιννοστούντες πρώην χωρών της Σοβιετικής Ένωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, δρούσε από το 2013. Βασικό ερώτημα βέβαια είναι για ποιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές δεν κατάφεραν να εξαρθρώσουν τα μέλη της φερόμενης οργάνωσης που θησαύριζαν “ασπρίζοντας” ακόμη και σκληρούς ποινικούς μέσω πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2021 όταν στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου προσήχθη ένας άνδρας ο οποίος στην πλαστή ταυτότητα εμφανιζόταν ως Γεωργιανός ενώ στην ουσία ήταν Αλβανός. Παράλληλα στις 25 Φεβρουαρίου 2021 στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. έφτασε επιστολή που ανέφερε ότι ο φερόμενος “εγκέφαλος” μαζί με τους Π.Μ. και Κ.Κ. είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση η οποία σε συνεργασία με επίορκους αστυνομικούς και δημοτικούς υπαλλήλους εξέδιδαν πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια σε Αλβανούς και Ρώσους σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Μάλιστα στην επιστολή καταγραφόταν ότι η ταρίφα για τα ψευδή έγγραφα κυμαίνονταν από 30.000 μέχρι 35.000 ευρώ! Σημειώνεται ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι στις 16 Απριλίου 2021 και στις 12 Ιουλίου 2021 στους “Αδιάφθορους” της ΕΛΑΣ εστάλησαν δυο ακόμη επιστολές που περιέγραφαν λεπτομερώς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών, κτλ…

Τρόπος δράσης 

Το κύκλωμα εξέδιδε πλαστές ταυτότητες αλλά και διπλώματα χρησιμοποιόντας ψευδομάρτυρες, με τον εξής, απλό τρόπο: Βασικό στοιχείο ήταν η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ενδιαφερόμενους “πελάτες”. Γι αυτό το λόγο τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης έβρισκαν την κατάλληλη μερίδα δημοτολογίου ανά τη χώρα προκειμένου είτε να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει η μερίδα, είτε να γίνει νέα εγγραφή. Γι αυτό το λόγο συνεργάζονταν με συγκεκριμένους δημόσιους υπαλλήλους. Συνήθως επέλεγαν είτε μερίδες ελλήνων παλλινοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας, είτε μερίδες ελλήνων παλλινοστούντων από πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης οι οπίοι είχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας. Μάλιστα προτού εκδοθεί κάποιο δελτίο ταυτότητας η οργάνωση χορηγούσε στους “πελάτες” αντίγραφα πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης προκειμένου να δείξει την αποτελεσματική δράση της! Στη συνέχεια καθοδηγούσαν τους “πελάτες” προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας διεύθυνση η οποία να ανήκει στην αρμοδιότητα συγκεκριμένων αστυνομικών τμημάτων με τα οποία “συνεργάζονταν”, ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους μάρτυρες ταυτοπροσωπίας οι οποίοι επιβεβαίωναν ψευδός την ταυτότητα του πελάτη και χρησιμοποιούνταν σε πολλές περιπτώσεις. Στο διαβιβιβαστικό αναφέρεται ότι “η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε στοιχεία ταυτότητας των ελλήνων πολιτών οι οποίοι δεν είχαν εκδώσει ποτέ δελτίο ταυτότητας ή είχαν προβεί σε έκδοση πριν από πολλά χρόνια και πλέον διέμεναν στο εξωτερικό”.

Από εκεί και πέρα αναλάμβαναν οι αστυνομικοί-μέλη της οργάνωσης οι οποίοι έμπαιναν στο Police On Line προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι πραγματικοί κάτοχοι των στοιχείων είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό ή διώκονταν. Οι εφαρμογές τις οποίες φέρονται να χρησιμοποιύσαν οι αστυνομικοί-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να είναι 100% σίγουροι ότι δεν θα προκύψει κανένα απρόοπτο ήταν οι εξής:

  1. Η εφαρμογή “Ταυτότητες Ελλήνων Πολιτών”: Σε αυτές είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την ύπαρξη ή όχι δελτίου με συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε στη συνέχεια ο “πελάτης” να προβεί σε δήλωση απώλειας της προϋπάρχουσαν ταυτότητας και έκδοση καινούργιας,
  2. Η εφαρμογή “Γενικές αναζητήσεις SIS II”: Μέσω αυτής οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν συγκεκριμένα άτομα ή έγγραφα που καταζητούνταν ή αναζητούνταν σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο,
  3. Εφαρμογή “Διωκτικά”: Μέσω αυτής οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα άτομα τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιούσε η οργάνωση ήταν “καθαρά” και
  4. Εφαρμογή “Οχήματα” μέσω της οποίας οι αστθνομικοί ήλεγχαν εάν το άτομο τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούσε η οργάνωση είχαν οχήματα και εάν αυτά ήταν ασφαλισμένα.

Διάλογοι-σοκ 

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος εμφανίζεται ο Δ.Ε. ο οποίος φέρεται να είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τον τροφοδοτούσαν με πληροφορίες και έγγραφα για να εξυπηρετεί τους “πελάτες”. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι στον Δ.Ε. “απευθύνονταν είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτων προσώπων, άτομα τα οποία ήθελαν να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ακολούθως εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη του πρότεινε τρόπους κτήσης του εγγράφου καθώς και το κόστος που απαιτούνταν…”. Έπειτα εντόπιζε τις κατάλληλες οικογενειακές μερίδες μέσω δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε σε αστυνομικούς να εξακριβώσουν, εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προυπάρχουσα ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας που προορίζονταν για τον “πελάτη”. Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι ο “εγκέφαλος” εμφανιζόταν και έξω από Αστυνομικά Τμήματα όπου λάμβανε χώρα η παράνομη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Μαρτίου 2021 βρέθηκε έξω από το Τμήμα της Γλυφάδας όταν εκδόθηκε ταυτότητα σε μια αλλοδαπή και την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έξω από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής.

Παράλληλα βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με υπάλληλο του ληξιαρχείου στις Αχαρνές, η οποία καταγράφηκε από τον κοριό να εκδίδει πιστοποιητικά ατόμων στα οποία λίγες ημέρες αργότερα εκδίδονταν πλαστές ταυτότητες. Οι συνομιλίες σοκάρουν:

Υπάλληλος: Κατάλαβα. Του…. πήρα οικογενειακή

Εγκέφαλος: Ωραία

Υπάλληλος: Πότε θα το πάρεις;

Εγκέφαλος: Μετά, από μισή ώρα μπορώ; Γίνεται; Οκτώ;

Υπάλληλος: Ναι, ναι. Κατάλαβα. Εντάξει έγινε…

Σε άλλο διάλογο ο “εγκέφαλος” ακούγεται να μιλά με μια γνωστή του:

Εγκέφαλος: Για τα χαρτιά. Τους καθησύχασα, πήγα στη συνάντηση, έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Του λέω τι έγινε; Λέει έφερε τα μισά χρήματα. Επτά χιλιάδες λέει, έφερε και άλλες επτά χιλιάδες δεν τις μάζεψε. Του λέω έλα να ξεκινήσουμε με τις επτά. Λέει όχι. Εγώ ακόμα τα χρήματα όλα δεν θα τα πάρω. Εγώ λέει δεν θέλω να χρωστάω εγώ μετά. Και πότε; Λέει περίπου σε μια εβδομάδα το πολύ δέκα ημέρες θα μου φέρει το άλλο μισό. Λέω εγώ γάμα τα τώρα. Καθομαι και νομίζω που θα βρω για να πληρώσω τις δυο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτόν τον βλάκα….Πρέπει να μας δώσει 15.000 και στην Αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει…

Φίλη: Γι αυτό σου λέω εδώ κράτα λίγο απόσταση

Εγκέφαλος: Αυτοί μου έλεγαν να μην βιαστώ, εγώ νόμιζα ότι όλα είναι εντάξει. Άνετα λογαριάστηκα…Λέω συγγνώμη αδελφέ εικοσιπέντε δεν βγαίνω, τουλάχιστον τριάντα…

Παράλληλα από την έρευνα προέκυψε ότι σε μια περίπτωση εκδόσης ταυτότητας ο φερόμενος “εγκέφαλος” χρησιμοποίησε σαν μάρτυρα τη μητέρα της κόρης του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι “πελάτες” δήλωσαν τηλέφωνα που διαπιστώθηκε ότι άνηκαν στον Δ.Ε.

Ως έτερος διευθυντικό στέλεχος εμφανίζεται ο Π.Μ. ο οποίος φέρεται να δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την κατάθεση μάρτυρα ο Π.Μ. μαζί με ένα ακόμη άτομο της οργάνωσης του πήραν 35.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσουν διαβατήριο και ταυτότητα παρότι εκείνος διωκόταν με ένταλμα για ανθρωποκτονία! Από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του συγκεκριμένου κατηγορούμενου προέκυψαν επαφές και με συγκεκριμένο δικηγόρο.

Ο δικηγόρος

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Η.Τ., γνωστός δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να παρέστη ως μάρτυρας σε δυο περιπτώσεις εκδόσεων πλαστών ταυτοτήτων με μεγάλη χρονική απόκλιση. Η πρώτη είναι το 2015 και η δεύτερη στις 6 Οκτωβρίου 2021 στο Τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων.

Η ληξίαρχος

Κομβικό ρόλο φέρεται να έπαιζε και η υπάλληλος του ληξιαρχείου Αχαρνών Ε.Μ. η οποία προμήθευε το κύκλωμα με πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Τη συγκεκριμένη υπάλληλο “καίνε” οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον φερόμενο “εγκέφαλο” στις οποίες ακούγεται να λαμβάνει εντολές προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικά για διάφορα άτομα τα οποία παρέδιδε είτε στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε άλλα μέλη εκτός της υπηρεσίας της. Σε μια από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μάλιστα, στις 15-9-2021 ζητάει από τον “εγκέφαλο” να μην πάει από το σπίτι της για να πάρει έγγραφα αλλά να συναντηθούν κοντά σε αυτό. Τότε ο “εγκέφαλος” έστειλε τον θετό του γιο και επίσης κατηγορούμενο για να τα παραλάβει…

Ο αστυνομικός διευθυντής 

Στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τον αστυνομικό διευθυντή στο χρηματοκιβώτιο του οποίου βρέθηκαν 320.000 ευρώ. Οι “Αδιάφθοροι” λένε ότι είχε επικοινωνίες με τον “εγκέφαλο” της οργάνωσης και συνέπραττε ως Διοικητής στην παράνομη έκδοση δελτίο ταυτότητας που εκδίδονταν από την αρμόδια υπάλληλο του Τμήματός του η οποία είναι και σύζυγός του! Παράλληλα ο κατηγορούμενος διοικητής φέρεται να αναζητούσε ο ίδιος άτομα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. τόσο πριν από την έκδοση δελτίων όσο και μετά από αυτή “παρέχοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τις απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες διασφάλιζαν την ασφαλή έκδοση δελτίων…”.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό ο εν λόγω διοικητής είχε υπογράψει ο ίδιος σε οκτώ περιπτώσεις έκδοσης πλαστών ταυτοτήτων, ενώ έμπαινε και στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα προέκυψε ότι ο φερόμενος “εγκέφαλος” τον είχε επισκεφθεί στο Τμήμα στις 1-9-2021 όπου παρέμεινε για 45 λεπτά. Εκείνη την ημέρα ο διοικητής εμφανίζεται για πολλές ώρες να ψάχνει στα συστήματα της Αστυνομίας δίαφορα πρόσωπα στα ονόματα των οποίων μετά εκδόθηκαν πλαστές ταυτότητες. Παράλληλα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι ο εν λόγω διοικητήρς είχε συχνές επαφές και με ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης, τον Σ.Π., ο οποίος είχε παραστεί ως μάρτυρας σε οκτώ περιπτώσεις εκδόσεως πλαστών ταυτοτήτων!

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις