Παραδικαστικό 2: Αναίρεση από τον Άρειο Πάγο για την αθωωτική απόφαση Μαντουβαλου, Ευσταθιου, Γιοσάκη, Γεωργιτσογιαννακου (έγγραφο)

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Εξέλιξη-βόμβα στην υπόθεση του αποκαλούμενου Παραδικαστικού Νο2 καθώς όπως αποκαλύπτει το dikastikoreportaz.gr o αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αριστοτελης Χριστόπουλος, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου που έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους Πετρο Μαντούβαλο, τον πρωην δικαστή Γιώργο Ευσταθιου, τον Ιακωβο Γιοσάκη και τον Σταυρο Γεωργιτσογιαννακο.

 

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ως μη «ειδική και εμπεριστατωμένη» την εφετειακή απόφαση κρίνοντας ότι σε δεύτερο βαθμό η δικαιοσύνη αγνόησε στοιχεία.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει νέα δικαστική τροπή στην υπόθεση η οποία απασχολεί την κοινή γνώμη και τη δικαιοσύνη για περισσότερα από 10 χρονια.

Σημειώνεται ότι η δίκη για το αποκαλούμενο Παραδικαστικό Νο 2 είχε ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28-7-2023 στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με όλους τους κατηγορούμενους να αθωώνονται!

Υπενθυμίζεται οτι στο πρωτόδικο δικαστήριο που είχε πραγματοποιηθεί πριν 13 χρόνια, χαρακτηριστικό είναι ότι ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος και ο Δικαστής Γιώργος Ευσταθίου είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και ο ιερέας Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα…

Η υπόθεση είχε φτάσει στη ακροατήριο με τα χίλια ζόρια, μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και καταγγελίες για τη δράση ενός ακόμη παραδικαστικού κυκλώματος με «πρωταγωνιστές» επίορκους δικαστές.

Μία από τις υποθέσεις στη συγκεκριμένη δίκη αφορούσε τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πέτρο Μαντούβαλο που φέρεται να είχε δωροδοκήσει το 2000 με 30.000.000 δραχμές τον Ανακριτή Ευάγγελο Καλούση, προκειμένου να μην προφυλακίσει τον τότε φίλο του επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, ο οποίος κατηγορούνταν για αδικήματα κακουργηματικής μορφής.

Μάλιστα, είχε διαπιστωθεί ότι είχαν κατατεθεί 7 εκατομμύρια δραχμές από συνεργάτη του Μαντούβαλου στον τραπεζικό λογαριασμό του ανακριτή. Για την υπόθεση είχαν δικαστεί το 2010 οι Μαντούβαλος, Καλούσης και Μπολέτσης. Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Γ. Ευσταθίου είχε κρίνει ομόφωνα αθώο τον Π. Μαντούβαλο και ενόχους τους Ευ. Καλούση και Ι. Μπολέτση σε κάθειρξη 15 ετών.

Αμέσως μετά, την εκφώνηση της απόφασης, ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο Εφετών, φωνάζοντας: «Αλήτη, εκβιαστή θα σε βάλω φυλακή! Εσύ πας να λύσεις το Παραδικαστικό; Με καταδικάσατε επειδή δεν σας έδωσα όσα μου ζητήσατε; Ενώπιον μου ο Ιάκωβος Γιοσάκης τηλεφώνησε τέσσερις φορές στον πρόεδρο της Έδρας και εκβιαστικά μου ζητούσαν χρήματα. Θέλατε να μου τα πάρετε! Θα πάτε φυλακή…».
Μάλιστα ο επιχειρηματίας έδωσε στη δημοσιότητα καταγεγραμμένες συνομιλίες του με τον Γιοσάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο αρχιμανδρίτης φέρεται να του ζητούσε χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να αθωωθεί.

Μετά από αναφορά που υπέβαλε ο Μπολέτσης, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Π. Μαντούβαλο και τελικά το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2015 του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή και στον Ευ. Καλούση κάθειρξη 10 ετών.
Όλα αυτά ωστόσο ήταν για να ΄χαμε να λέγαμε… καθώς το Εφετείο έβγαλε τους πάντες «λάδι» και τους αθώωσε…

Σε δήλωση που έκανε ο δικηγόρος και πρώην Βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος την Παρασκευή (28-07-2023) είχε αναφέρει:

«Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική περιπέτεια, την οποία αντιμετώπισα διακριτικά, δυναμικά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς ποτέ να επικαλεστώ την βουλευτική μου ασυλία, νιώθω ήρεμος πλέον και δικαιωμένος…».

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις