Γ. Κώτσηρας: Σχέδιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΑμεΑ

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία της ανηλικότητας έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «…από τις έξι» ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Κώτσηρας.

Όπως τόνισε, προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενισχυμένο πλαίσιο δράσεων για την ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού με άξονα υψηλής προτεραιότητας μία Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα παιδιά (child-friendly justice).

Στάθηκε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ειδικότερη δράση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών, ενώ όσον αφορά στον χρόνο  παραγραφής όπως είπε, έχει ζητηθεί από τη Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα να εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης παραγραφής του αδικήματος από την ενηλικίωση του θύματος.

Για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων ειδεχθών πράξεων έναντι ανηλίκων ειδικά, χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης, ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια στη δικαιοσύνη, που να προστατεύουν τους ανηλίκους και να διευκολύνονται οι καταγγελίες τέτοιων πράξεων, αλλά και μαρτυρίες από άλλους όσοι έχουν αντιληφθεί τέτοιες πράξεις, ώστε να υπάρχει ταχύτητα, εμπιστευτικότητα και ασφάλεια στο να πάει κάποιος να τα καταγγείλει». «Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί για εμάς μείζονα προτεραιότητα» διευκρίνισε «και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδίου αφορά σε ζητήματα δικαιοσύνης και πρόσβασης των ανηλίκων στη δικαιοσύνη και προστασίας του» υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, «υπάρχει μια κοινωνική διάσταση αυτού του μείζονος προβλήματος, να βγούμε από το καθεστώς φόβου και να καλλιεργήσουμε μια τέτοια κουλτούρα, ώστε ο κάθε πολίτης που έχει υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στο πρόσφατο ή στο πιο μακρινό παρελθόν να έχει την δυνατότητα, την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια να μπορέσει να τις καταγγείλει. Είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές είναι πάντα επ’ ωφελεία του πολίτη και του θύματος», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στην παρουσίαση εφαρμογής του συστήματος ηχογράφησης – αποηχογράφησης των ποινικών δικών

Κ. Τσιάρας- «Υπάρχει σκέψη αυστηροποίησης των ποινών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις