Τζώρτζια Κοντράρου: Μία ιστορία χωρίς… δράκο

ακτών

Οι πολιτικοί κάποιες φορές, όταν πέσει ο ήλιος, κινούνται σε μοναχικές διαδρομές και συχνωτίζονται με πρόσωπα άλλων εξουσιών, αλλά και με παραγοντίσκους που αφενός στηρίζουν ευκαιριακά κυβερνήσεις – και προς ίδιον όφελος – και αφετέρου στηρίζονται οι ίδιοι στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, ενώ άλλοι αναρριχώνται είτε σε θέσεις μιας εκ των τριών εξουσιών (νομοθετική-εκτελεστική-δικαστική), αφού φυσικά προηγούμενα έχουν δώσει γη και ύδωρ.

Πίσω από την κουίντα του πολιτικό-δικαστικού θεάτρου. Εκείνη, ο τέως, ο νυν, οι φίλοι-φίλοι και άλλα πολλά

Έτσι, όταν εκείνος ήταν στο τιμόνι, εκείνη ήταν αντιπρόεδρος. Στη συνέχεια εκείνος την έκανε πρόεδρο. Οι μέρες περνούσαν. Εκείνος έγινε τέως, εκείνη όμως, παρέμεινε πρόεδρος. Οι σχέσεις τους πάντα ήταν φιλικές. Μάλιστα, εκείνη σε αρκετά θέματα που τον απασχολούσαν τον στήριξε με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Ο νέος που ανέλαβε το τιμόνι, μετά τις εκλογές, δεν ήταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο με εκείνη. Παρ΄ όλα αυτά, στο νέο καπετάνιο εκείνη του έβαλε και πάλι πλάτες στις εκκρεμείς υποθέσεις του. Μεσάζων ήταν ένας κοινός φίλος τους.

Ο νέος καπετάνιος τοποθέτησε πρωτομάστορα ένα δάσκαλο και δικηγόρο ο οποίος από παλαιά είχε σχέση με εκείνη.

Το κονέ γνωριμίας εκείνης και του νέου καπετάνιου έγινε όταν ο πρωτομάστορας άνοιξε την πλαϊνή πόρτα εισόδου και επισκεπτόταν τον νέο καπετάνιο, εν αγνοία του αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου της και του κοινού φίλου τους.

Επειδή τον είχε εξυπηρετήσει στις δουλειές-υποθέσεις του, αποφάσισε ο πρωτομάστορας να την αναβάθμιση.

Ο νέος καπετάνιος, έκανε δεκτή την πρόταση του πρωτομάστορα (και πρώτου την τάξη της ιεραρχίας) και αποφάσισε να προτείνει εκείνη για την καρέκλα του διπλανού κτιρίου η οποία επρόκειτο να κενωθεί, αν και ήταν από το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, ο νέος καπετάνιος κατέληξε ότι πρέπει να πουλήσει τον οικογενειακό φίλο από τα παλαιά τον οποίο γνώριζε από τότε ακόμα που ήταν έφηβος, όταν ζούσε ο πατέρας του και του είχε υποσχεθεί (στον οικογενειακό φίλο), ότι θα τον προωθούσε στη θέση που πρότεινε σε εκείνη.

Μετά από όλα αυτά, στα ψηλά μέρη της Αθήνας με θέα, κλείστηκε πριβέ ραντεβού. Εκεί, έγινε ο αρραβώνας. Εκείνη όμως επιφυλάχθηκε να δώσει την οριστική απάντησή της.

Αμέσως, φώναξε το φίλο της, τέως αρχηγό στο κτίριο της Λ. Μεσογείων, με τον οποίο έτρωγαν μαζί σε ταβερνάκια της παλαιάς γειτονίας της.

Πράγματι, εκείνος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Στη συνάντηση του εξιστόρησε την πρόταση που τις είχε γίνει και ζήτησε να ρωτήσει τον τέως καπετάνιο, εάν θα δώσει τη συναίνεσή του, έτσι ώστε η επιλογή της να γίνει με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή.

Ο τέως είπε «ναι». Δηλαδή, ότι θα συναινέσει, κάτι το οποίο και παραδόξως τήρησε.

Τελικά, ενημέρωσε τον καπετάνιο ότι αποδέχεται την πρότασή του να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της. Έτσι, κατευθείαν ο καπετάνιος βγήκε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι υποψήφια για την θέση που αναμενόταν να κενωθεί, είναι εκείνη.

Και ο φίλος του πατέρα του περιμένει ακόμα το τηλεφώνημα του καπετάνιου, όπως περίμενε το 1974 ο τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος το τηλεφώνημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να επιτρέψουν μαζί στην Ελλάδα, όταν έπεσε το καθεστώς της επταετίας- χούντας των συνταγματαρχών. Ακόμα, ο οικογενειακός φίλος προσπαθεί να συνέλθει, αλλά οι θέσεις που κατέχει σήμερα -αν και παντελώς αδρανείς- παρέχουν καλό μηνιαίο εισόδημα και μια καρέκλα εξουσίας.

Αμέσως άναψαν τα φώτα της δημοσιότητας και εκείνη άρχισε αλλαγές στο νέο κτίριο που πήγε. Άλλαξε πράγματα και πρόσωπα, είτε με το καλό είτε με το άγριο. Εκείνη, έφτασε μέχρι του σημείου να κυνηγήσει την γραμματέα του προκατόχου της.

Όμως, ο τέως καπετάνιος, μετά την στήριξη που της έκανε ζήτησε να δείξει ενδιαφέρον με το κύρος της νέας θέσης που κατέχει, για την υπόθεση γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας η οποία προφυλακίστηκε και ήταν φίλοι-φίλοι, προκειμένου το θέμα να μπει στο χρονοντούλαπο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο τέως ζητούσε διευκόλυνση. Μεταξύ των άλλων της είχε ζητήσει να δει με ιδιαίτερη συμπάθεια τα αιτήματα μιας ξανθιάς κυρίας με ένα περίεργο χτένισμα, την οποία ο τέως την είχε κοντά του μετά την συνταξιοδότησή της και ο νέος καπετάνιος την παραίτησε. Η ξανθιά αυτή κυρία αναζητούσε το δίκιο της (κατά την άποψή της), επειδή παύθηκε από την θέση που την είχε τοποθετήσει ο τέως.

Όμως, ήταν πρόσφατη η αλλαγή του καπετάνιου στο τιμόνι και δεν ήταν κομψό εκείνη να κάνει το χατίρι του τέως. Πολύ περισσότερο μάλιστα, την στιγμή που αφενός ο νυν ζητούσε να χάσει η ξανθιά και αφετέρου τις είχε ψιθυρίσει ήδη προηγούμενα χρονικά, ο πρωτομάστορας ότι θα την πρότεινε για την υψηλή νέα θέση.

Για την υπόθεση της ξανθιάς κυρίας, εκείνη έκανε τέτοιους χειρισμούς (που ο απόηχος τους έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη), ώστε να μην μπορούν να της καταλογίσουν κάτι μεμπτό.

Με αφορμή τις εξυπηρετήσεις που ζητούσε ο τέως για τη ξανθιά και την υπόθεση των φίλων-φίλων (στην τελευταία περίπτωση εμπλέκονται πρωτοκλασάτοι φίλοι του), επήλθε σύγκρουση μεταξύ τους και εκείνη του κρατάει ακόμα μούτρα.

Δεν πέρασε καιρός και η υπόθεση των φίλων-φίλων πέρασε στα χέρια της Δικαιοσύνης, μετά από μια έκθεση κεραυνός που δείχνει εμπλοκή πρώην πιλοτικών προσώπων. Όπως ήταν φυσικό η υπόθεση οδηγήθηκε στη Βουλή.

Όμως, ο νέος καπετάνιος έδωσε σήμα να πέσουν οι τόνοι για την υπόθεση των φίλων-φίλων και έτσι δεν διαφαίνεται να υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη. Ο καπετάνιος έριξε τους τόνους για τους φίλους-φίλους, γιατί τον ενδιέφερε να αναδειχθεί η υπόθεση του Ρώσου με τις άδειες των καναλιών.

Εκείνη από την πλευρά της, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον τωρινό καπετάνιο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί βλέπει ότι έχει πολιτική δύναμη ακόμη και δεύτερον δέχεται πυρά για τις αντιλήψεις της και για άλλα ατοπήματά της, κάτι που την κάνει να χρειάζεται προς το παρόν την στήριξή του.

Πάντως, γνωρίζοντες τα πράγματα, λένε με νόημα, ότι όταν ο σημερινός καπετάνιος αρχίζει να χάνει τη δύναμή του, είναι σίγουρο ότι απέναντί του θα βρει εκείνη, γιατί έτσι απλά είναι ο χαρακτήρας της.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις