Πούλαγε ελπίδες για να εισπράττει μαύρο χρήμα ο ψευτογιατρός!

ψευτογιατρός

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο παραπέμπει σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τον νέο «ψευτογιατρό» Διονύση Τριανταφύλλου για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, αποκαλύπτει αποκλειστικά η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ


Τι αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με το οποίο ο Διονύσης Τριανταφύλλου παραπέμπεται για κακουργηματικές απάτες στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών.


Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση του καταγγελλόμενου ως ψευτογιατρού, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιον του ακροατηρίου τον Μάιο του 2023.

Η μητέρα νέας γυναίκας που είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας μήνυσε πρώτη τον 66χρονο φυσικοθεραπευτή το 2017 για απάτη. Όπως καταγγέλλει, της είχε αποσπάσει πάνω από 135.000 ευρώ προκειμένου να χορηγεί στην κόρη της βλαστοκύτταρα. Η κατάσταση της υγείας της μάλιστα επιδεινώθηκε. Στη μήνυση αναφέρει πως ο φυσικοθεραπευτής της ζητούσε να πληρώνεται με «μαύρο» χρήμα, το οποίο του έδινε χέρι με χέρι μέσα σε φακέλους. Όπως έχει καταθέσει η ίδια, όσα ποσά δεν έπαιρνε σε ρευστό τής ζητούσε να του τα μεταφέρει με έμβασμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο ψευτογιατρός σε ελβετικές και γερμανικές τράπεζες.

«Ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποιούσε την απάτη και εκμεταλλευόταν τα άτομα στη θέση της κόρης μου. Χορηγούσε δήθεν μια πρωτοποριακή θεραπεία σε συνεργασία με έναν Γερμανό γιατρό. Κάνανε μια εξέταση τα άτομα στη Γερμανία και μετά τους χορηγούσε κάποια φιαλίδια και τα προετοίμαζε για τα βλαστοκύτταρα. Αυτός επέμενε ότι θα γίνει τελείως καλά. Ζήσαμε έναν Γολγοθά μέσα στο σπίτι, το παιδί τον είχε πιστέψει ότι θα την κάνει καλά. Εγώ είχα τις αντιρρήσεις μου από την αρχή, θεωρούσα ότι είναι απατεώνας» ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα της ασθενούς.

«Σταμάτησα τη δουλειά μου για να πείσω το παιδί μου ότι ο άνθρωπος αυτός μας δουλεύει και το μόνο που κάνει είναι οικονομική αφαίμαξη» πρόσθεσε η γυναίκα.

Το βούλευμα

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, ο κατηγορούμενος «με περισσότερες από μία πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος έβλαψε ξένη περιουσία, πείθοντας άλλους σε πράξη με την παράσταση εν γνώσει του ψευδών γεγονότων ως αληθινών, το όφελος δε που αποκόμισε από την πράξη του με αντίστοιχη προκληθείσα ζημία των παθόντων υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου 2015 έως τα τέλη Οκτωβρίου του έτους 2016, γνωρίστηκε με τις καταγγέλλουσες, μητέρα και κόρη, η οποία από τον Μάιο του 2011 έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και παρακολουθούνταν στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και έκανε πρόγραμμα αποκατάστασης στο κέντρο ‘‘Φιλοκτήτης’’. Παρέστησε ψευδώς σε αυτές ότι είναι ιατρός νευρολόγος και ότι έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία αντίστοιχες περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο ίδιος συνεργαζόταν με τον νευρολόγο Γερμανό ιατρό Ulrich Friedrichson, για τον οποίο υποστήριζε ότι είχαν απευθυνθεί χιλιάδες ασθενείς με νευρολογικό προβλήματα. Πρότεινε ως ενδεδειγμένη θεραπεία τα πεπτίδια και την έγχυση βλαστοκυττάρων, ισχυριζόμενος ότι η νεαρή ασθενής θα μπορούσε να ξεπεράσει πλήρως τη σκλήρυνση κατά πλάκας και να είναι όπως ήταν πριν την ασθένεια. Για να κάμψει τους όποιους προβληματισμούς των γυναικών τους έλεγε ότι από τις εξετάσεις της ασθενούς φαινόταν ότι ο οργανισμός της θα ανταποκριθεί σε αυτή τη θεραπεία.

Ισχυριζόταν ακόμα ότι τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα θα τα έφερνε ο ίδιος από τη Γερμανία καθώς δεν παράγονταν στην Ελλάδα. Δεν έφτανε όμως αυτό. Ζήτησε από το θύμα του να διακόψει τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε μέχρι τότε με την αιτιολογία ότι την έβλαπτε». «Προς επίρρωση δε των ως άνω ψευδών παραστάσεών του», αναφέρει το βούλευμα, «ταξίδεψε στις 15.2.2015 στη Γερμανία μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό της για να κάνει εκεί αυτή ένα είδος τομογραφίας το οποίο δεν υπήρχε στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της οποίας είδε ο ανωτέρω Γερμανός ιατρός στον οποίο τους οδήγησε ο ίδιος και μαζί του προσάρμοσε τη θεραπεία στις ανάγκες της». Όταν η ασθενής παρουσίασε μείωση της μυϊκής της δύναμης περί τον Απρίλιο του 2015, παρέστησε εν γνώσει του ψευδώς σε αυτές ότι τούτο οφείλεται στην κόπωσή της από την αποκατάσταση, την οποία συνέχιζε στο κέντρο ‘‘Φιλοκτήτης’’.

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2015, όταν η ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση της υγείας της, αυτός για να τις πείσει να συνεχίσουν τη θεραπεία και να του καταβάλουν χρήματα παρέστησε εν γνώσει του ψευδώς σε αυτές ότι αυτή η επιδείνωση ήταν πρόσκαιρη και συνήθης μέχρι ο εγκέφαλος να διορθώσει τις βλάβες του. Με τον τρόπο αυτόν έπεισε τις εγκαλούσες να διακόψει η δεύτερη αυτών τη θεραπεία που μέχρι τότε ακολουθούσε και να ακολουθήσει τη θεραπεία στην οποία αυτός την υπέβαλε και να του καταβάλουν κατά το ως άνω διάστημα το συνολικό ποσό των 135.240 ευρώ, είτε με μετρητά είτε με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του». Το βούλευμα αναφέρει ότι οι μηνύτριες δεν θα κατέβαλλαν τα ποσά «αν γνώριζαν την αναλήθεια όλων των ως άνω παραστάσεών του, και ιδίως ότι δεν είναι ιατρός νευρολόγος, αλλά φυσικοθεραπευτής και ότι δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, ότι ο Γερμανός ιατρός Ulrich Friedrichson δεν ήταν νευρολόγος, ότι η Δ.Σ. δεν ήταν δυνατό να ιαθεί από την πάθησή της με τη λήψη πεπτιδίων και ενός άλλου σκευάσματος, καθώς και την έγχυση βλαστοκυττάρων…».

Οι δικαστές με την απόφασή τους της 15ης Οκτωβρίου 2019 διατηρούν σε ισχύ τη διάταξη επιβολής περιοριστικών όρων, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος πρέπει να εμφανίζεται στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του κάθε πρώτη, δεκάτη και εικοστή ημέρα κάθε μήνα μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η υπόθεση.

Τα εμβάσματα

Η «Μ» αποκαλύπτει τα εμβάσματα που έστελναν οι γονείς της ασθενούς στους λογαριασμούς του 66χρονου στην Ελβετία και τη Γερμανία. Στο έγγραφο-ντοκουμέντο φαίνεται η μεταφορά 5.000 ευρώ μέσω εμβάσματος που έστειλε η μητέρα της κοπέλας σε λογαριασμό που της υπέδειξε ο κατηγορούμενος σε τράπεζα της Γερμανίας. Είχε προηγηθεί η μεταφορά από τον πατέρα της ασθενούς ποσού 5.600 ευρώ σε λογαριασμό του 66χρονου σε ελβετική τράπεζα. Στο δεύτερο έγγραφο-ντοκουμέντο φαίνεται η μεταφορά ποσού 1.500 ευρώ με κύριο δικαιούχο τον Διονύση Τριανταφύλλου.

Emails

Αποκαλυπτικά των «μαύρων» οικονομικών συναλλαγών του 66χρονου είναι τα emails και τα μηνύματα που αντάλλασσε με τη μητέρα της νεαρής ασθενούς η οποία είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και είχε καταφύγει στις δήθεν ιατρικές υπηρεσίες του.

«Έχετε πάρει πάνω από 100.000 ευρώ και όλα τα υπόλοιπα που έχω γράψει στα προηγούμενα emails. Δικαιούμαστε μια απάντηση σαφή. Όπως σου είχα πει, στην (κόρη μου) μπορεί να πουλάτε ελπίδα, σε εμένα όχι. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε…» είναι ένα από τα emails που έστειλε η μητέρα της ασθενούς στον ψευτογιατρό ζητώντας του να επιστρέψει τα χρήματα που είχε πάρει για τα βλαστοκύτταρα.

Ο 66χρονος ζητούσε ένα μέρος της αμοιβής του να καταβληθεί στις τράπεζες του εξωτερικού, αλλά τα μεγαλύτερα ποσά τα έπαιρνε στο χέρι σε μετρητά. Ο ίδιος κάποιες φορές απαιτούσε να γίνει η μεταφορά των χρημάτων σε ελληνική τράπεζα ώστε να δικαιολογεί ένα μέρος της περιουσίας του. Δεν δίσταζε, μάλιστα, να κόβει και αποδείξεις για τις νόμιμες συναλλαγές του.

«Σάκη, σου μετέφερα 1.600 ευρώ από τις προηγούμενες αποδείξεις και τα 8 πεπτίδια. Για τα πεπτίδια που μου έφερες σήμερα να μου κόψεις τις αποδείξεις Ιουλίου – Αυγούστου και να σου μεταφέρω τα χρήματα», γράφει η μητέρα της ασθενούς σε email στο οποίο αναφέρεται ότι το κόστος των πεπτιδίων ήταν 200 ευρώ το ένα. Συγγενής της κοπέλας κατέθεσε πως πήγαινε ο ίδιος τις βαλίτσες με τα χρήματα στον ψευτογιατρό.

«Φύλλο και φτερό»

Η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κάνει «φύλλο και φτερό» τα περιουσιακά στοιχεία του 66χρονου για τυχόν εντοπισμό «μαύρου» χρήματος.

Την έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ενεργειών, θα δρομολογηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες και θα εκδοθεί δέσμευση περιουσίας των εμπλεκόμενων προσώπων.

Νέες καταγγελίες

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του 66χρονου φερόμενου ως ψευτογιατρού μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του από την Ελληνική Αστυνομία, με τις Αρχές να έχουν στα χέρια τους ακόμη δύο νέες, επίσημες μαρτυρίες θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα απευθύνθηκαν στο τηλέφωνο επικοινωνίας που παρέθεσε η ΕΛ.ΑΣ. και κατήγγειλαν τη δράση του ψευτογιατρού, με αρμόδιες πηγές να αξιολογούν και τις δύο περιπτώσεις ως «πολύ σοβαρές». Οι δύο αυτές καταγγελίες αφορούν θύματα από την Αθήνα, τα οποία αναμένεται να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές και ακολούθως να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που έχει παραλάβει η αρμόδια ανακρίτρια.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τα φερόμενα ως θύματα κάνουν λόγο για μια απάτη με κέρδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον 66χρονο και τον Γερμανό συνεργό του. «Εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι από τη δική μου οικογένεια, από εμένα προσωπικά πήρε 60.000 ευρώ περίπου, ίσως να είναι και περισσότερα, υποτίθεται για να κάνει καλά τον αδελφό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα εκ των φερόμενων θυμάτων, ο αδελφός του οποίου έφυγε από τη ζωή αφού πρώτα διέκοψε τις φαρμακευτικές αγωγές των θεραπόντων ιατρών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.


Νικόλαος Διαμαντόπουλος – Συνήγορος οικογένειας ασθενούς

«Η μήνυση του 2017 αφορούσε τα αδικήματα της απάτης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από τη μεγάλη δικογραφία που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Η μητέρα της πελάτισσάς μου κλήθηκε και έχει καταθέσει ως μάρτυρας για τα πραγματικά περιστατικά». Ο δικηγόρος της οικογένειας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο Αλέξης Κούγιας ότι η πελάτισσά του είναι κομματικό στέλεχος και ότι όλο αυτό έχει κάποια άλλα κίνητρα.


Αλέξης Κούγιας – Δικηγόρος

«Γι’ αυτή την υπόθεση είναι ελεύθερος. Το αδίκημα είναι σωματική βλάβη, δεν είναι ανθρωποκτονία. Δίνει ‘‘παρών’’ και επειδή δεν είχε χρήματα είναι χωρίς εγγύηση, δίνει μόνο το ‘‘παρών’’» δήλωσε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

Επίσης, ο ποινικολόγος τόνισε αρχικά ότι η Αστυνομία δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία του 66χρονου, καθώς αυτό είναι παράνομο. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κούγια, θα έπρεπε να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος. Ο δικηγόρος που επέμεινε στη δεινή -κατά τους ισχυρισμούς του- οικονομική κατάσταση του καταγγελλόμενου ως ψευτογιατρού αλλά και στο γεγονός πως πρόκειται για καρκινοπαθή, τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της προανάκρισης και ακόμη δεν έχει πάει στον εισαγγελέα.

Ο δικηγόρος τόνισε πως πρώτα θα διαβάσει τη δικογραφία κι έπειτα θα αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπόθεση. «Δεν μου λείπουν οι υποθέσεις, ούτε τα χρήματα» κατέληξε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε υποψήφιοι για το έργο κατασκευής του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών

Greek Mafia: Αθώοι και οι 17 κατηγορούμενοι για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις