Πάτρα: Σε δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας παραπέμπεται η Ρούλα Πισπιρίγκου

Ίριδα

Σε δίκη για τους θανάτους και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας, παραπέμπεται η Ρούλα Πισπιρίγκου όπως δημοσιοποίησε ο ίδιος ο συνήγορος της κατηγορουμένης στο δικαστήριο σήμερα ότι η εντολέας του που ήδη δικάζεται για την απόπειρα ανθρωποκτονία και την  ανθρωποκτονία της κόρη της Τζωρτζίνας.

Tην παραπομπή σε δίκη για τους θανάτους και των δύο μικρότερων παιδιών  της ,της Μαλένας και της Ίριδας για την Ρούλα Πισπιρίγκου αποφάσισε σήμερα με βούλευμα του το δικαστικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του η οποία δικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η εισαγγελική πρόταση

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ και ο εκδότης της Πέτρος Κουσουλός και είχε δημοσιευθεί στο eReportaz ο εισαγγελέας (κ. Πασχαλης) εισηγείται την παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες των παιδιών της Μαλένας και Ίριδας.

Σύμφωνα με την πρόταση η οποία έχει ήδη αποσταλεί στο δικαστικό συμβούλιο (αναμένεται να εκδόσει βούλευμα) η κατηγορούμενη από την Πατρα δολοφόνησε μέσω ασφυξίας τόσο το 3,5 ετών νήπιο όσο και το μόλις έξι μηνών βρέφος. Η εισαγγελική πρόταση υιοθετεί πλήρως το κατηγορητήριο σε ότι αφορά τις συνθήκες θανάτου των δυο παιδιών τα οποία έφυγαν αδόκητα από τη ζωη, η μεν Μαλένα τον Απρίλιο του 2019 η δε Ίριδα τον Μάρτιο του 2021. Κάνοντας φύλλο και φτερό τη δικογραφία ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο αλαλούμ των ιατροδικαστών και τις περίεργες κυβιστήσεις επιστημόνων οι οποίοι άλλα κατέθεσαν στην αρχή και άλλα στη συνέχεια.

Εμπεριστατωμένο

Στην 56σελιδη πρόταση του ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει ως άκρως επιστημονικά εμπεριστατωμένη την γνωμοδότηση-κόλαφο των κ.κ. Καρακουκη και Καλογρηα οι οποίοι αποκάλυψαν την ασφυξία. Όπως μάλιστα αναφέρει πρόκειται για κορυφαίους ιατροδικαστές οι οποίοι εφάρμοσαν όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Με αυτόν τον τρόπο ο εισαγγελικός λειτουργός αποδομεί πλήρως τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί «γνωμοδότησης-μυθιστορήματος» ενώ αντικρούει και τις καταθέσεις των κρατικών ιατροδικαστών (όπως της κυρίας Τσιολα) η οποία στην αρχική της κατάθεση απέδωσε τον θάνατο της Ίριδας σε ασφυξία ενώ στην συμπληρωματική σε αδιευκρίνιστο θάνατο.

Σημειώνεται οτι η πρόταση του κ. Πασχαλη έχει εκδοθεί εδώ και 10 ημερες ενώ πλέον αναμένεται η κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Ο Εισαγγελέας “πυροβολεί” τη Ρούλα Πισπιρίγκου!

Του Πέτρου Κουσουλού

«Δολοφονικά χτυπήματα» σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου περιέχει η εισαγγελική πρόταση-κόλαφος του Νίκου Πασχάλη προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για τις υποθέσεις θανάτων της μικρής Μαλένας αλλά και της Ίριδας. Μέσα σε 56 σελίδες ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός (ήταν εισαγγελέας της έδρας και στη δίκη του «ψευτογιατρού») καταγράφει λεπτομερέστατα τον τρόπο με τον οποίο η κατηγορουμένη και μέχρι πρότινος «χαροκαμένη μητέρα από την Πάτρα» αποφάσισε -δι’ ασφυξίας- να δώσει τέλος στη σύντομη ζωή του νηπίου αλλά και του βρέφους τον Απρίλιο του 2019 και τον Μάρτιο του 2021. Παραθέτοντας αλλά και αντιπαραβάλλοντας τις καταθέσεις όλων όσοι συνεισέφεραν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ακόμη και των μαρτύρων που προτάθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης, ο κ. Πασχάλης κρίνει ότι όλα τα στοιχεία συντείνουν στο γεγονός ότι τα δύο αγγελούδια δολοφονήθηκαν με τον πλέον αποτροπιαστικό τρόπο καθώς, όπως εκτιμά, η μητέρα τους και επόπτριά τους έκλεισε τις αεροφόρες οδούς (μύτη και στόμα) και τα υπέβαλε σε έναν μαρτυρικό θάνατο μέσω της στέρησης οξυγόνου. Η εισαγγελική πρόταση, τα πλέον σημαντικά αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», έχει κατατεθεί ήδη εδώ και 10 ημέρες προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί (το πιθανότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου) να αποφασίσει εάν η Πισπιρίγκου θα καθίσει εκ νέου ή όχι στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως κατηγορουμένη για τις δολοφονίες των άλλων δύο παιδιών της. Μέσω της πρότασης του εισαγγελέα κατακρημνίζεται όχι μόνο η ρητορική της υπεράσπισης, η οποία διέβλεπε (!) κατάρρευση του κατηγορητηρίου, αλλά και των επιστημόνων που επιστρατεύτηκαν (μάρτυρες ειδικών γνώσεων Κραββαρίτης – Μεσογίτης αλλά και τεχνική σύμβουλος Δημακοπούλου) και δεν κατάφεραν να αποδώσουν την αιτία θανάτου των παιδιών σε συγκεκριμένο αίτιο. Την ίδια στιγμή, μέσω της πρότασης, αποδομείται πλήρως και η… συνεισφορά των κρατικών ιατροδικαστών (Τσάκωνα, Τσιόλα και Τσαντίρη), οι οποίοι επίσης έκαναν λόγο για «απροσδιόριστο θάνατο» Μαλένας και Ίριδας. Αντιθέτως, ο κ. Πασχάλης συντάσσεται με τη γνωμοδότηση-κόλαφο των πλέον έμπειρων Ελλήνων ιατροδικαστών κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, οι οποίοι «θεραπεύοντας» τα λάθη των συναδέλφων τους, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία και τα ευρήματα-σοκ αλλά και προχωρώντας σε επανεξέταση κατέληξαν στον ασφυκτικό θάνατο Μαλένας και Ίριδας που αρχικά είχε αποδοθεί (εσφαλμένα όπως φαίνεται) σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε ηπατική ανεπάρκεια και αγενεσία-υποπλασία φλεβόκομβου!

Έγκριτοι

Ο εισαγγελικός λειτουργός μέσω της πρότασής τους προσχωρεί πλήρως στη γνωμοδότηση των κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, τους οποίους χαρακτηρίζει ως τους «πλέον έγκριτους ιατροδικαστές στην Ελλάδα». Σε αντίθεση με τους σκαιότατους και άκρως υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους οποίους εκστόμισε ο νέος και τέταρτος κατά σειρά συνήγορος της κατηγορουμένης για την επιστημονική επάρκεια των συγκεκριμένων επιστημόνων, ο κ. Πασχάλης αναφέρει ότι κατέληξαν στη γνωμοδότησή τους με επιστημονική ασφάλεια και όχι με εικασίες. Μάλιστα αντιπαραβάλλει την εμπειρία αλλά και την προϋπηρεσία της τεχνικής συμβούλου της κατηγορουμένης και αποκαλούμενης ως «πυρηνικό όπλο» Ουρανίας Δημακοπούλου, για την οποία αναφέρει ότι έχει «εμπειρία ιατροδικαστή από το 2016». Σημειώνεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η «Μ», οι κ. Καρακούκης και Καλόγρηας μέσω του επανελέγχου που πραγματοποίησαν στα δείγματα της Μαλένας και της Ίριδας, αξιοποιώντας το φωτογραφικό υλικό που καταγράφει προθανάτιες κακώσεις στο πρόσωπο των δύο θυμάτων, συνδυάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα με τα αποτελέσματα του επανελέγχου των ιστολογικών εξετάσεων και αφού απέκλεισαν τα παθολογικά αίτια θανάτου αλλά και τη δηλητηρίαση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 3,5 ετών νήπιο αλλά και το βρέφος δολοφονήθηκαν δι’ ασφυξίας.

Στην πρότασή του μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός αντικρούει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς των επιστημόνων της υπεράσπισης, οι οποίοι προσπάθησαν να αποδομήσουν τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα της εγκληματικής ενέργειας σημειώνοντας ότι τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα δεν είχαν κάτι παθολογικό, οι τοξικολογικές εξετάσεις τους ήταν καθαρές και βρέθηκαν με κακώσεις στο πρόσωπο!

Σημεία-κλειδιά

Εκτός του γεγονότος ότι μέσω της συγκεκριμένης πρότασης μπαίνει ένα τέλος στην αποκαλούμενη «μάχη των ιατροδικαστών», καθώς κατά την κρίση του εισαγγελέα οι καταθέσεις τόσο των μαρτύρων ειδικών γνώσεων όσο και συγκεκριμένων κρατικών ιατροδικαστών, όπως της κ. Τσιόλα η οποία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τρεις διαφορετικές αιτίες θανάτου (φλεβόκομβος – ασφυξία – απροσδιόριστος θάνατος), δεν καταγράφουν την επιστημονική αλήθεια, παράλληλα αναδεικνύονται και άλλες πτυχές της σκοτεινής υπόθεσης που προκύπτουν από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Πασχάλης καταγράφει στην πρότασή του μια σειρά από καταθέσεις ιατρών και νοσηλευτών αλλά και διασωστών του ΕΚΑΒ που ήρθαν σε επαφή με τα δύο παιδιά και έζησαν από κοντά τις τελευταίες κρίσιμες ώρες. Τα βασικότερα σημεία-κλειδιά είναι τα εξής:

-Ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν η άτυχη Μαλένα κατέθεσε πως τη στιγμή που η Πισπιρίγκου ειδοποίησε για το «επεισόδιο» το παιδί ήταν ήδη νεκρό! Ειδικότερα:  Σύμφωνα με τις από 20-4-2022, 3-5-2022 και 6-5-2022 ένορκες καταθέσεις, αντιστοίχως, της ιατρού Νικήτα Μαρίας και των νοσηλευτριών Κ. Κωνστάντου και Αγγ. Παπαγεωργοπούλου, περί ώρα 17.15 της 13-4-2019 η Μαλένα ήταν άσφυγμη, απνοϊκή, με μυδρίαση και τα άκρα της δεν ήταν θερμά.

-Επίσης σύμφωνα με τις από 16 και 19-5-2022 ένορκες καταθέσεις του ιατρού Κ. Τζιούβα, περί τα 8-10 λεπτά αργότερα, ο ίδιος διαπίστωσε ότι το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοϊκό, χωρίς αρτηριακή πίεση, κόρες σε μυδρίαση χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, ωχρό προς κυανό δέρμα και με σχετικά ψυχρά άκρα, δηλαδή νεκρό.

-Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση της νοσηλεύτριας Κ. Κωνστάντου στις 16.10 όταν η ίδια εισήλθε στον θάλαμο της Μαλένας παρατήρησε ότι ανέπνεε κανονικά. Επίσης, σύμφωνα με τις εν λόγω καταθέσεις του ιατρού Κ. Τζιούβα, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης του παιδιού και από τον ίδιο, συνολικής διάρκειας περί των 45 λεπτών, άρχισαν να εμφανίζονται στο σώμα του παιδιού υποστάσεις. Ως εκ τούτου -σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης- οι κακώσεις που καταγράφηκαν στο πρόσωπο του κοριτσιού (αμυχές στη μύτη αλλά και εντύπωμα στο μάγουλο) δεν ήταν μεταθανάτιες, αλλά προθανάτιες, καθώς αποκλείεται να προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αναζωογόνησης.

-Τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου, στην περίπτωση της Μαλένας πάντα, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γεγονός ότι το κοριτσάκι έσβησε στα καλά καθούμενα εξαιτίας της ηπατικής ανεπάρκειας, όπως κατέγραψε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα ως αιτία θανάτου. Στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν το είχαν ξανασυναντήσει και υπενθυμίζουν ότι το μοιραίο πρωινό το νήπιο ήταν ευδιάθετο, έπαιζε στον παιδότοπο του νοσοκομείου και σύμφωνα με τις καταθέσεις των γονέων του είχε φάει και σουβλάκι!

-Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της  Ίριδας, κομβικής σημασίας ήταν η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία αναφέρθηκε στην πληγή που αντίκρισε στο στόμα του μωρού όταν το σήκωσε από την κούνια, και όχι μόνο: Σε ένορκη κατάθεσή της η θεία του βρέφους κατέθεσε ότι γύρω στις 11.30 της 21-3-2021 όταν έπιασε το χέρι του βρέφους ήταν παγωμένο, όπως και το πόδι του, τα μάγουλα, όμως, ζεστά.

-Ο πατέρας του βρέφους, Μάνος Δασκαλάκης, περί τα 5 λεπτά αργότερα πιάνοντας το ένα πόδι του βρέφους κάτω από το γόνατο διαπίστωσε ότι ήταν παγωμένο.

-Ιατρός αλλά και διασώστες του ΕΚΑΒ που επιλήφθηκαν του βρέφους την ημέρα του θανάτου του στις 11.42 κατέθεσαν ότι ήταν ένα βρέφος άσφυγμο, απνοϊκό, είχε μυδρίαση στα μάτια και ψυχρό δέρμα.

-Άπαντες οι ιατροί στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε η  Ίριδα στις 11.55 κατέθεσαν ότι το βρέφος κατά τον χρόνο εκείνο είχε τα ίδια ως άνω χαρακτηριστικά. Ειδικά η αναισθησιολόγος κ. Βεκράκου κατέθεσε ότι το βρέφος από την αρχή που έφτασε ήταν άσφυγμο, με τις κόρες του σε μυδρίαση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, ωχρό, με ψυχρό δέρμα, ενώ στον ίδιο ως άνω χρόνο, κατά την τοποθέτηση ενδοαστικής γραμμής για τη χορήγηση αδρεναλίνης, είδε στην περιοχή κάτω από τον δεξιό γλουτό να έχει ξεκινήσει η δημιουργία υποστάσεων, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει περαιτέρω τις τελευταίες.

-Επίσης, η Πέττα Πολυξένη, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου όπου διακομίσθηκε το βρέφος, στον ανωτέρω χρόνο κατέθεσε ότι πήρε το φορείο μαζί με τους διασώστες και το μετέφεραν στο ιατρείο των παιδιάτρων στα Επείγοντα και ότι «το βρέφος ήταν ένα κοριτσάκι με τα ματάκια του μυδριασμένα, ωχρό, ενώ τα χεράκια του ήταν παγωμένα και είχαν μια μικρή ακαμψία».

-Επιπλέον, ο διασώστης του ΕΚΑΒ απέκλεισε το τραύμα στο στόμα της Ίριδας να προκλήθηκε από την ΚΑΡΠΑ ή τη μάσκα. Ως εκ τούτου -και σε αυτή την περίπτωση- οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα σημάδια στο πρόσωπο της  Ίριδας ήταν προθανάτια και όχι μεταθανάτια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές συνδικαλιστών για τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους στον ΕΦΚΑ

Δίκη Πισπιρίγκου live – Ηλιάδης: “Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάσχει η μητέρα από σύνδρομο Μινχάουζεν”

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις