Τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα του συνεδρίου «Δικαιοσύνη: Θεμέλιο Ανάπτυξης & Ευημερίας»
Προειδοποίηση απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η «πολιτική εκμετάλλευση» της «τραγωδίας» στα Τέμπη, μέσω της «διαρκούς αναπαραγωγής ψευδών ισχυρισμών» εξέπεμψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα του συνεδρίου «Δικαιοσύνη: Θεμέλιο Ανάπτυξης & Ευημερίας» στο Ωδείο Αθηνών. Όπως τόνισε, τέτοιες πρακτικές «απειλούν ευθέως τη δημοκρατία».
Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για οργανωμένη απαξίωση της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η υπονόμευση του θεσμού πλήττει τελικά την ίδια την κοινωνική εμπιστοσύνη. Σχολιάζοντας δηλώσεις περί δυνατότητας της κυβέρνησης να «καθοδηγεί» τη Δικαιοσύνη, αντέτεινε: «”Κάνε ένα νεύμα και αυτή θα ακούσει” – είναι προσβλητική αυτή η διατύπωση, σαν να είναι μαριονέτες οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης». Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για «απαξιωτική συμπεριφορά προς ανθρώπους που έχουν ταχθεί να υπηρετούν τον θεσμό».
Υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη ακολουθεί σαφείς και θεσμοθετημένες διαδικασίες, ενώ εξήγησε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στη φύση του έργου, καθώς η απονομή δικαιοσύνης «δεν απαντά με συνθήματα, αλλά με τεκμηρίωση και πληρότητα».
Ο Υπουργός εξέφρασε ανησυχία για το πώς η αμφισβήτηση του θεσμού από πολιτικές δυνάμεις μπορεί να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες. «Ο λαός δεν κάθεται να κάνει αναλύσεις· όταν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούν τον θεσμό, τότε μένει η εντύπωση ότι κάτι κακό υπάρχει εκεί», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η απόλυτη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τόνισε ότι «ο ασάλευτος χρόνος της ελληνικής Δικαιοσύνης μπορεί να μεταρρυθμιστεί», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Δικαστικό Χάρτη, ο οποίος, όπως είπε, έλυσε προβλήματα που λιμνάζουν πάνω από εκατό χρόνια. Προανήγγειλε δε ριζικές αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο έως το τέλος του έτους, ενώ αναφέρθηκε και στις τροποποιήσεις των ποινικών κωδίκων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, με σεβασμό πάντα στα δικαιώματα των θυμάτων.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τους κορυφαίους θεσμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης – Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο, Εισαγγελία Αρείου Πάγου και Ελεγκτικό Συνέδριο- σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, τον ΣΔΕΕ και το ΕΚΠΑ.
Νομοσχέδιο για απόκρυψη περιεχομένου δικογραφίας για λόγους… εθνικής ασφαλείας