Καταγγελίες γνωστής δικηγόρου για τις φυλακές Κέρκυρας: “Έχουν γίνει παραμάγαζο – Διακινούνται όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά!”

Επώνυμες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της Κέρκυρας κάνει μέσω του ereportaz.gr η γνωστή δικηγόρος Μαρούσκα Σπυράκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

Όπως λέει “δυστυχώς το σωφρονιστικό κατάστημα στην Κέρκυρα έχει μετατραπεί σε “παραμάγαζο” με την ανοχή των αρμοδίων. Διακινούνται όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι μου λένε ότι το γραμμάριο ηρωίνης μέσα στη φυλακή κοστίζει 80 ευρώ και στις πιάτσες έχει 8 με 10 ευρώ, για τέτοιο “μαγαζί” μιλάμε” τονίζει.

Μαρούσκα Σπυράκη Η δικηγόρος Μαρούσκα Σπυράκη

Η κ. Σπυράκη μας είπε ότι την κάλεσαν κρατούμενοι και της είπαν ότι θέλουν να αναλάβει την υπόθεση τους γιατί κάνουν απεργία πείνας από τις 4 και 5/12.

Βασικά τους αιτήματα είναι να δημιουργηθεί κοινωνική υπηρεσία, να προσληφθεί ψυχίατρος ή ψυχολόγος και να δίνονται άδειες που έχουν κοπέι. Η δικηγόρος υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Καταγγέλλει ότι με “άνωθεν” παρέμβαση την μετέφεραν και την κρατούν παρά τη θέληση της στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Κέρκυρας με βασικό σκοπό να την καθυστερήσουν ώστε να μην αναλάβει η ίδια την εκπροσώπηση των κρατούμενων αλλά άλλα πρόσωπα αρεστά στη διεύθυνση των φυλακών: “Εχω στα χέρια μου 56 εξουσιοδοτήσεις κρατουμένων και περιμένω άλλους 150″ μας λέει. Από τις εξουσιοδοτήσεις λείπει η υπογραφή της διευθύντριας και η σφραγίδα της φυλακής” σημειώνει.

Όπλα , αυτοσχέδια μαχαίρια και άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στις φυλακές Κέρκυρας τον Σεπτέμβριο του 2020 

Στη μήνυση που έχει στη διάθεση του το ereportaz.gr η δικηγόρος καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι την υποχρέωσαν να βγάλει τα παπούτσια και τις κάλτσες της για να επισκεφθεί τους κρατούμενους: “Έχω μία ασθένεια στο δέρμα και τα πόδια μου είναι γεμάτα πληγές. Τους το είπα, το είδαν και με υποχρέωσαν να υποστώ  αυτήν την εξεφτελιστική διαδικασία” μας λέει.

Η πρώτη σελίδα της μήνυσης που υπέβαλε η δικηγόρος

 

“Πέρασαν την εικόνα του Χριστού από το μηχάνημα ακτίνων Χ και την ίδια ώρα κυκλοφορούν ελεύθερα όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά, όπως μου λένε οι κρατούμενοι” τονίζει.

Στην μήνυση που απευθύνει στον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών Κέρκυρας η Μαρούσκα Σπυράκη καταγγέλλει ότι την υποχρέωσαν να δει τους κρατούμενους παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων και της δειυθύντριας παραβιάζοντας το απόρρητο πελάτη -δικηγόρου. Η ίδια κάνει απεργία πείνας για αλληλεγγύη στους κρατούμενους των φυλακών αλλά και με βασικό αίτημα να γίνει γενική συνέλευση δικηγόρων για να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις όσον αφορά τον νέο σωφρονιστικό κώδικα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 36χρονου Γερμανού που παρίστανε τον αστυνομικό και κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας

Συνέχιση της αποχής των Συμβολαιογράφων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας για την απεργία πείνας στις φυλακές 

“Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο απεργίας πείνας των κρατουμένων στις φυλακές Κέρκυρας, που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, μάλιστα, υπήρξε αντίστοιχο ή παρόμοιο κύμα διαμαρτυρίας από κρατούμενους, σε αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα στις φυλακές Κέρκυρας, από τους 155 κρατούμενους, πραγματοποιούν απεργία πείνας οι 95. Ο δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας στέκεται με ευαισθησία στο ανησυχητικό αυτό ζήτημα, το παρακολουθεί προσεκτικά και είναι βέβαιον ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην περίπτωση που αυτό δεν εκτονωθεί.

Οι κρατούμενοι παραπονούνται για καθυστέρηση στις υφ’ όρον απολύσεις τους, για απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτημάτων αδείας τους, παρότι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, για την έλλειψη κοινωνικής υπηρεσίας (κοινωνικοί λειτουργοί) στις Φυλακές τα τελευταία περίπου 3 χρόνια, καθώς και για τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχει αυστηρότερο προσανατολισμό και θεωρούν ότι θα βλάψει τα συμφέροντα τους.

Είναι σε γνώση μας, ότι προς επίλυση του θέματος αυτού, απασχολούνται ήδη οι αρμόδιες εισαγγελικές, δικαστικές και διοικητικές αρχές και ευελπιστούμε ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Ομολογουμένως πολλά από τα αιτήματα, όπως το ζήτημα της έλλειψης κοινωνικής υπηρεσίας στις Φυλακές και της επικείμενης αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι ζητήματα τα οποία κι εμείς έχουμε επανειλημμένως επισημάνει.

Τις επόμενες μέρες θα προγραμματίσουμε να επισκεφτούμε διεύθυνση των φυλακών Κέρκυρας θεσμικά προς το σκοπό επιβοήθησης εξεύρεσης λύσης και διατύπωσης προτάσεων που θα κάνουν το σωφρονιστικό σύστημα της Κέρκυρας καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.”

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις