Δικαίωση Μπακογιάννη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την προσφυγή κατά Καμμένου – Τέλος η βουλευτική ασυλία για ύβρεις και συκοφαντίες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα επειδή το 2018 είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του τότε υπουργού Άμυνας και βουλευτή Πάνου Καμμένου, σε βάρος του οποίου είχε κατατεθεί μήνυση για δυσφήμηση.

Το 2018 η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, είχε παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Ευρωδικαστές αποφάνθηκαν ότι η άρνηση άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας είχε εμποδίσει την κυρία Μπακογιάννη να ασκήσει το δικαίωμά της σε πρόσβαση σε δικαστήριο, κατά παράβαση του άρθρου 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Την ίδια ημέρα που είχε δεχθεί αυτή την πρόσκληση, ο υπουργός Άμυνας της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ένα προσβλητικό γι’ αυτήν μήνυμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, είχε προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια για δυσφήμηση, όμως το ελληνικό κοινοβούλιο είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του υπουργού.

«Η άρνηση να αρθεί η ασυλία του υπουργού εμπόδισε άμεσα την πρόσβαση της κ. Μπακογιάννη σε δικαστήριο και συνεπώς τη δυνατότητά της να προστατεύσει τη φήμη της», αποφάνθηκαν οι δικαστές του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.

Εξάλλου, «η συμπεριφορά του Π.Κ. έναντι της κ. Μπακογιάννη -η δημοσίευση ενός μηνύματος στο Twitter που εμφανίζεται ως δυσφημιστική- δεν είχε καμιά σχέση με τις δραστηριότητες τις οποίες εκείνος ασκούσε μέσα στο πλαίσιο των υπουργικών ή κοινοβουλευτικών καθηκόντων του», πρόσθεσαν οι δικαστές.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιδίκασε στην κυρία Μπακογιάννη το ποσό των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.240 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ με απ’ ευθείας αναθέσεις σε δικηγόρους!

Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ απέστειλαν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του Predator

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις