«Πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ με απ’ ευθείας αναθέσεις σε δικηγόρους!

ΚΕΕΛΠΝΟ

«Πάρτι» παράνομων απευθείας αναθέσεων σε δικηγόρους από το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ (ΕΟΔΥ) αποκαλύπτει πόρισμα-φωτιά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το οποίο δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ήδη η υπόθεση διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς από τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής προκύπτει ζημία για τον Οργανισμό ύψους 162.000 ευρώ που προκλήθηκε την περίοδο 2016-18, επί ημερών του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Παύλου Πολάκη.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Πόρισμα-φωτιά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την περίοδο 2016-2018
Παράνομες πληρωμές ύψους 162.000 ευρώ επί περιόδου Ρόζενμπεργκ – Πολάκη


Τη στιγμή λοιπόν που η πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διατεινόταν για την «κάθαρση» που υποτιθέμενα έφερε στον Οργανισμό, από την έρευνα των Αρχών προκύπτει ότι είχε στηθεί ένα τρελό οικονομικό «πάρτι» με καλεσμένους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης οι οποίοι ταυτίζονταν ιδεολογικά με την τότε κυβέρνηση.

Πληρωμές

Ειδικότερα, η Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο πολυσέλιδο πόρισμά της αναφέρει πως η διοίκηση του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ), με πρόεδρο τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, είχε προβεί σε σωρεία παράνομων συμβάσεων με δικηγόρους καθώς και σε παράνομες πληρωμές αυτών οι οποίες για δύο χρόνια άγγιξαν συνολικά το ποσό των 162.000 ευρώ. Βάσει του σχετικού πορίσματος οι δαπάνες αυτές χαρακτηρίστηκαν ως μη νόμιμες, παραβιάζοντας τις αρχές του Δημόσιου Λογιστικού και του Μητρώου Δεσμεύσεων που όφειλε να τηρεί ο Οργανισμός.

Μέσω της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο, δίνονταν δικηγορικές αναθέσεις σε ημέτερους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, τη στιγμή που ο Οργανισμός ζημιωνόταν. Το πόρισμα είναι αμείλικτο για το τι συνέβαινε στο πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ επί διοικήσεως Ρόζενμπεργκ και υπουργίας Παύλου Πολάκη.

Ειδικότερα: Το πόρισμα διαπίστωσε για καθεμία ξεχωριστή δαπάνη που αφορά τις συμβάσεις δικηγόρων τη μη σύννομη έκδοση Αποφάσεων ανάληψης με ταυτόχρονη μη τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων του Δημόσιου Λογιστικού. Οι συγκεκριμένες πληρωμές -σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΔ- υπήρξαν μη νόμιμες και μη κανονικές, καθώς δεν υπήρξε εφαρμογή των διατάξεων του Δημόσιου Λογιστικού. Συνολικά 162.000€ που δόθηκαν ως δικηγορικές αμοιβές είναι παράνομα ποσά.

Στο πόρισμα αναφέρεται επί λέξει: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα έτη 2016-2018 σύναψε μη νόμιμες συμβάσεις νομικών υπηρεσιών για “παροχή συμβουλών γνωμοδοτήσεων” με δικηγόρους Αθηνών και επιπροσθέτως όλες οι συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με δικηγόρους είναι άκυρες».

Επιλογή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και το ζήτημα του πώς επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι από τη διοίκηση Ρόζενμπεργκ, καθώς κάποιοι εκ των οποίων φαίνεται ότι είχαν εκπροσωπήσει κατά καιρούς ακόμα και κατηγορουμένους για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Με τα παραπάνω συμπεράσματα ο φάκελος-φωτιά διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία, καθώς η ζημία του Δημοσίου είναι τέτοια που προβλέπει την απόδοση κακουργηματικών κατηγοριών.

Εξαιρετικό δε ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που στο ΚΕΕΛΠΝΟ προσλάμβαναν τους εκλεκτούς δικηγόρους τής τότε κυβέρνησης και του πρώην αναπληρωτή υπουργού, απέλυαν τους ήδη υπηρετούντες με έμμισθη εντολή έμπειρους δικηγόρους του Οργανισμού. Στο πόρισμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «… οι δικηγόροι του ΚΕΕΛΠΝΟ απελύθησαν από τη διοίκηση Ρόζενμπεργκ λόγω “προσωπικών αντεγκλήσεων” με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ», παραπέμποντας ευθέως στην καθεστωτική αντίληψη που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι οι απολυθέντες δικηγόροι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις υπέρογκες παράνομες δαπάνες που δίνονταν στη γνωστή εταιρεία φύλαξης-σεκιούριτι του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα 8.000.000 ευρώ που πλήρωνε «αέρα» η τότε διοίκηση Ρόζενμπεργκ.

Πρόκειται για ένα ακόμα Πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο επίσης έχει αποκαλύψει η «Μ», που διερευνά πλέον η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αναφορικά με παράνομες πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία σεκιούριτι από τη διοίκηση Ρόζενμπεργκ, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκδόθηκαν 22 τιμολόγια ύψους 330.000,00 ευρώ κατ’ εντολή Πολάκη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα να ζούμε την παραλογία σε όλο της το μεγαλείο: Ο Παύλος Πολάκης να ισχυρίζεται ότι μάχεται για τη διαφάνεια και να κουνάει το δάκτυλο προς κάθε κατεύθυνση παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τιμητή της νομιμότητας, την ίδια ώρα που αποκρύπτει το γεγονός ότι επί δικής του υπουργίας το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε μετατραπεί σε καταφύγιο παράνομων αναθέσεων, προσλήψεων και αδιαφανών διαδικασιών και η ίδια η διοίκησή του ελέγχεται και διερευνάται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

ΚΕΕΛΠΝΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ απέστειλαν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του Predator

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στο «κενό» οι καταγγελίες Πολάκη κατά Πουλη για υπεξαίρεση – Πόρισμα κόλαφος και για τους ελέγχους Παπασπύρου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις