«Βόμβες» Μουζακίτη για την Οικονομική Εισαγγελία: «Καθυστέρησαν πολύ»

Οικονομικού

Άργησε πολύ η αποκατάσταση του θεσμού της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος με την ενοποίηση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς. Η διάσπαση από το 2013 ήταν άστοχη, αδόκιμη, αλλά, κυρίως, απέβη βλαπτική για σοβαρές υποθέσεις, η έρευνα των οποίων διεκόπη, ενώ η διαχείριση κρίσιμων υποθέσεων, όπως τα εξοπλιστικά, υπόθεση Novartis κλπ. Κλόνισε την εμπιστοσύνη του λαού στη λειτουργία δημοσίων θεσμών.

Ο πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος μαζί με τον εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη ήταν από τους πρώτους εισαγγελικούς που στελέχωσαν τον νεοσύστατο, τότε, θεσμό της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, με βάση την εμπειρία που απέκτησε υπηρετώντας τον συγκεκριμένο θεσμό, θεωρεί σημαντικό βήμα την επανενοποίηση των εισαγγελιών. Και ουσιαστικά εκτιμά πως αποκαταστάθηκε ο θεσμός καθώς η αρχική διάσπαση ήταν περιττή και απέβη επιζήμια για την έρευνα σοβαρών υποθέσεων.

Το dikastikoreportaz.gr και η Τζώρτζια Κοντράρου ζήτησε από τον πρώην εισαγγελικό λειτουργό να σχολιάσει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία η Οικονομική Εισαγγελία ουσιαστικά πήρε την αρχική της μορφή, ως ενιαίος φορές.

  • Μέσα σε εννέα χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε η Οικονομική Εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθούν μεγάλα σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες δημοσίων και μη φορέων, ο φορέας αυτός έχει μεταλλαχθεί τρείς φορές. Διασπάστηκε σε Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος και Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα πάλι ενοποιείται σε μία νέα αρχή με περισσότερα στελέχη και αυξημένες αρμοδιότητες. Εκτιμάτε ότι το πρόβλημα δυσλειτουργίας οφειλόταν σε δομικά ζητήματα και κατανομή αρμοδιοτήτων ή στα πρόσωπα που υπηρέτησαν τα πόστα αυτά και στις πολιτικές που ακολούθησαν;
  • Θεωρώ ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος το έτος 2013 να αφαιρεθεί σημαντική ανακριτική ύλη από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, να αποδυναμωθεί ο θεσμός και να ανατεθεί σε άλλο θεσμικό δικαιοδοτικό όργανο. Η ίδρυση και λειτουργία του άλλου θεσμικού οργάνου, που ονομάστηκε Εισαγγελέας Καταπολεμήσεως Εγκλημάτων Διαφθοράς, ήταν περιττή, εφόσον μέχρι τότε η αρμοδιότητα αυτή αφορούσε αποκλειστικά τον θεσμό του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και μάλιστα κάλυπτε το 90% σχεδόν της καθ’ ύλην αρμοδιότητος του εν λόγω θεσμού. Αφαιρέθηκαν όλες οι εν εξελίξει δικογραφίες διότι δεν ψηφίστηκε συγχρόνως σχετική μεταβατική διάταξη που να διατηρεί την αρμοδιότητα τουλάχιστον για τις εν εξελίξει ευρισκόμενες υποθέσεις. Ήταν μια κίνηση άστοχη, αδόκιμη, κυρίως όμως βλαπτική για τις υποθέσεις, η έρευνα των οποίων διεκόπη. Σωστά αποκαταστάθηκε η ενοποίηση. Καθυστέρησε όμως πολύ και εν τω μεταξύ συνέβησαν γεγονότα ικανά να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του λαού μας στην εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία των δημοσίων θεσμών. Το θετικό είναι ότι ο ενοποιημένος πλέον θεσμός στελεχώθηκε επαρκώς και δη από εξαίρετους εισαγγελικούς λειτουργούς προς τους οποίους εύχομαι ολοψύχως καλή δύναμη και επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ. Δικαιοσύνης: Υιοθέτησε το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

Διαδικτυακή διαβούλευση έντεκα υπουργείων για τα δικαιώματα του παιδιού και των νέων στην Ελλάδα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις