Απόφαση-βόμβα για την Βοσνιακή Πρεσβεία στην Ελλάδα

έλληνα οδηγού

Πρόσφατη Απόφαση του Εφετείου Αθηνών καταδίκασε τελεσίδικα το Κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης σε καταβολή σοβαρής αποζημίωσης για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, υπογραφή εικονικών συμβάσεων, στέρηση δεδουλευμένων κλπ που διέπραξε η πρεσβεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Αθήνα σε βάρος του έλληνα οδηγού της.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο Έλληνας οδηγός προσελήφθη την 01/08/2013, παρά της Πρεσβείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, ως οδηγός του Πρεσβευτή.

Η πρόσληψή του, κάλυπτε όλες τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της Πρεσβείας ως οδηγός του Πρεσβευτή και του προσωπικού και ως διεκπεραιωτής εξωτερικών υποθέσεων.

Μεθοδεύτηκε ανεπιτρέπτως και κατ’ εκμετάλλευση της ανάγκης του για δουλειά, η υπογραφή «σύμβασης έργου» (εργολαβίας) και όχι εξαρτημένης εργασίας. Ως εκ τούτου δεν του κατέβαλλαν τις νόμιμες αποδοχές του ως εργαζόμενου (υπερωρίες, Δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα, Επίδομα Αδείας κλπ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης εργασίας, του αρνήθηκαν την κοινωνική ασφάλιση , ως δικαιούται εκ του νόμου κάθε εργαζόμενος. Ούτε άλλον εργαζόμενο της Πρεσβείας ασφάλιζαν εκείνη την περίοδο έως σήμερα.

Την 31/07/2014, τον απέλυσαν χωρίς προειδοποίηση και χωρίς τη νόμιμη αποζημίωση.

Ο Έλληνας εργαζόμενος ανάθεσε στους Δικηγόρους Αθηνών Ανδρέα Αναγνωστάκη και Αλέξη Αναγνωστάκη, να επιδιώξουν δικαστικά την επιδίκαση των αξιώσεών του.

Το ΙΚΑ, μετά από Αίτηση-Καταγγελία του, διαπιστώνει την εργασιακή του απασχόληση στην άνω Πρεσβεία (πλήρης και όχι με δήθεν σύμβαση έργου) και όλες τις παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας που επικαλούνταν. Επιβάλλει ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην άνω Πρεσβεία.

Την 22/05/2015, κατέθεσε δια των άνω δικηγόρων του, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Αγωγή, ζητώντας την καταβολή των άνω δεδουλευμένων αποδοχών του κλπ.

Με Απόφαση του Δικαστηρίου, κρίθηκε πως οι Συμβάσεις έργου, στις οποίες υπέβαλλε η πρεσβεία τον έλληνα οδηγό ήταν εικονικές. Στην πραγματικότητα ήταν συμβάσεις σε εξαρτημένη εργασία, η δε υποβολή του εργαζόμενου έγινε για την αποφυγή εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας περί προστασίας των εργαζομένων.

Επιδίκασε στον έλληνα οδηγό τις δεδουλευμένες αποδοχές (υπερωρίες, Δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα αδείας κλπ) που του όφειλαν κατ’ εφαρμογή της ελληνικής εργασιακής νομοθεσίας.

Το Εφετείο απέρριψε την Έφεση της πλευράς του Βοσνιακού Δημοσίου και επικύρωσε την Απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.

Παρά την τελεσίδικη Απόφαση, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η Βοσνιακή πρεσβεία δεν καταβάλλει στον έλληνα οδηγό τα ποσά που επιδικάσθηκαν.

Την 31/05/2022, οι δικηγόροι του Έλληνα οδηγού Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, κατέθεσαν Αίτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης να παράσχει την αναγκαία άδεια να να κατασχεθούν αναγκαστικά τα περιουσιακά στοιχεία του αλλοδαπού Κράτους στην Ελλάδα, σε εκτέλεση της εργατικής δικαστικής απόφασης.

Όπως τονίζουν στην Αίτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης οι άνω δικηγόροι “με τις προτεινόμενες δικαστικές ενέργειες της αναγκαστικής εκτέλεσης θα αποκατασταθεί η πραγματική ζημία που υπέστη ο εργαζόμενος λόγω της στέρησης των δεδουλευμένων αποδοχών, θα περιφρουρηθεί η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως γενική αρχή που ισχύει εσωτερικά αλλά και γενικά στον πολιτισμένο κόσμο καθώς και το κύρος και η αξία των Αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης”.

Οι δικηγόροι του Έλληνα εργαζόμενου Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν ότι οι πρεσβείες πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και με τους Νόμους της χώρας που τις φιλοξενεί. Και κυρίως αυτούς που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους.

οδηγό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαστικό Ρεπορτάζ: Διαβάστε στο τεύχος που κυκλοφορεί

Παραπέμπονται σε δίκη για υπεξαίρεση 14 μέλη ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις