Τραγωδία στο Μάτι: Στον ανακριτή ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Μάτι
Απανθρακωμένα αυτοκίνητα διακρίνονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Σε απολογία κλήθηκε από τον 6ο τακτικό ανακριτή ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, για πλημμεληματικές κατηγορίες.

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στις 26 Φεβρουαρίου για να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή αφού πρώτα μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία και προετοιμάσει την απολογία του.

Δεν αποκλείεται ωστόσο ο κ. Ματθαιόπουλος να λάβει και νέα ολιγοήμερη προθεσμία.

Σε βάρος του Β.Ματθαιόπουλου, αλλά και σε βάρος άλλων στελεχών της πυροσβεστικής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται πως ο ανακριτής τρεις φορές έχει ζητήσει από την εισαγγελία να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε κακουργήματα, εντούτοις η εισαγγελία έχει απορρίψει τα αιτήματά του κρίνοντας πως δεν στοιχειοθετείται η έννοια του δόλου.

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε παρέμβει στο έργο του διορισθέντος πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά. Όμως, μέσω του δικηγόρου του, Διαμαντή Μπασαρά, διέψευσε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Αναφορικώς με όσα εσχάτως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο εντολέας μου διευκρινίζει ότι δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση και ο ίδιος ουδέποτε παρενέβη στο έργο του διορισθέντος πραγματογνώμονα στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τους ίδιους τους ισχυρισμούς του πραγματογνώμονα, που κατέθεσε ότι η δήθεν παρέμβαση έλαβε χώρα την 21-9-2018, χρόνο στον οποίο ήδη είχε ολοκληρώσει το πόρισμά του, που παρεδόθη μετά από δυο ημέρες στον Εισαγγελέα.

Για το επίμαχο ηχητικό υλικό και για τη διαρροή αυτού, που ακόμη δεν του έχει επισήμως γνωστοποιηθεί, αφενός θα ζητήσει να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη και αφετέρου θα ασκήσει τα δικαιώματά του.

Τέλος, ο εντολέας μου, δυο χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα στο Μάτι, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη και, κυρίως, στις οικογένειες των θυμάτων από τη διαρροή του σχετικού προφανώς αποσπασματικού ηχητικού υλικού.

Επί τριάντα τρία (33) έτη υπηρέτησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση το Πυροσβεστικό Σώμα και στην συγκεκριμένη πυρκαϊά έπραξε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του ως τότε Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτι: Απορρίφθηκε το αίτημα του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας

 

Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από τα στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛΑΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις