Τραγωδία στο Μάτι: Άδειασμα Ματθαιόπουλου σε Τερζούδη και Κολοκούρη

Ματθαιόπουλος

Στον τότε προϊστάμενό του, Σωτήρη Τερζούδη, πέταξε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος το μπαλάκι των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική. Ουσιαστικά ανταπέδωσε όσα είχε προσπαθήσει να του χρεώσει ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ   
Ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στην απολογία του έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στον διάδοχό του και τους συναδέλφους του

Μόνο που ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τερζούδη, φρόντισε να αδειάσει και αρκετούς από τους πρώην συναδέλφους του κατά την απολογία του στον 6ο τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη. Με πρώτο και καλύτερο τον…. διάδοχό του! Ναι, τον Στέφανο Κολοκούρη!

Για τον νυν αρχηγό, ο Ματθαιόπουλος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι τον ενημέρωσε στις 17.00 το απόγευμα της αποφράδας μέρας για «να είναι σε άμεση ετοιμότητα για να πάει στο Νταού Πεντέλης». Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Ματθαιόπουλος περιέγραψε όσα ζήτησε από τον τότε διοικητή της ΕΜΑΚ και μετέπειτα αρχηγό της Πυροσβεστικής. Ο Κολοκούρης, ωστόσο, εμφανίστηκε στην Ανατολική Αττική μετά από ώρες. Γιατί; Έως τότε είχε προτιμήσει να φυλάξει… Θερμοπύλες στην Κινέτα, αν και η φωτιά είχε σβήσει από νωρίς το απόγευμα.

Άδειασμα

Τέτοιο άδειασμα στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, βέβαια, δεν το περίμενε ούτε ο Αθανάσιος Μαρνέρης. Έστω και αν ο Ματθαιόπουλος έδειξε με την κατάθεσή του και το υπόμνημά του ότι προσπαθούσε να φυλάξει τον… εαυτό του. ∆ιότι εκείνος είχε την ευθύνη για τους χειρισμούς στη μάχη με τις φλόγες ως επικεφαλής επιχειρήσεων. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε όταν υπογράμμισε πώς ήταν άυπνος επειδή συντόνιζε την κατάσβεση άλλης φωτιάς.

Κάποια γεγονότα, ωστόσο, δεν αμφισβητούνται. Έχουν επιβεβαιωθεί και από στοιχεία και από μαρτυρίες. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο τότε αρχηγός της ΕΜΑΚ παρέμεινε στην Κινέττα ενώ πέθαιναν άνθρωποι στην Ανατολική Αττική. Μετά από την κατάθεση και του Ματθαιόπουλου, βέβαια, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για όσους επέλεξαν τον Κολοκούρη για αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ίσως επειδή έδρασε με τη λογική «του φευγάτου η μάνα, δεν έκλαψε ποτέ».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ματθαιόπουλος άδειασε και τον υπεύθυνο του 199, Χρήστο Γκολφίνο. Αν και του έδωσε εντολή να ενημερώσει κάποιους αξιωματικούς, στη συνέχεια της κατάθεσής του και έπειτα από σχετική ερώτηση του ανακριτή, ο πρώην αρχηγός του ΠΣ δήλωσε άγνοια για την εκτέλεση της εντολής του. Τόνισε, μάλιστα, ότι επικοινώνησε και ο ίδιος με τους αξιωματικούς, στους οποίους είχε παραπέμψει τον Γκολφίνο. Ήθελε, δηλαδή, να πει ότι εκείνος τα έκανε όλα σωστά. Πώς χάθηκαν, βέβαια, στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι 102 ψυχές, δεν μπορεί να απαντήσει.

Για τον Νίκο Τόσκα, ο Ματθαιόπουλος εμφανίστηκε απόλυτος.

Όσο βρισκόταν μαζί του δεν ανέλαβε επιχειρησιακό ρόλο. Ίσως να παρακολουθούσε τις εξελίξεις από την… τηλεόραση. Κάτι, όμως, που δεν έκανε ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής. ∆ιότι θα έδινε διαφορετική απάντηση στο ερώτημα του ανακριτή πότε έμαθε για νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά. «Μετά από τις 23:50, ίσως και μετά από τις 00:00», υποστήριξε. Αλλά άφησε να εννοηθεί πώς ενδεχομένως να υπήρχαν πληροφορίες, αλλά δεν είχαν διασταυρωθεί από το ΕΚΑΒ και, βέβαια, δεν γνώριζε κάποιος τον αριθμό των θυμάτων. Ότι από πολύ νωρίτερα, βέβαια, τα ΜΜΕ μετέφεραν διασταυρωμένες πληροφορίες για τους πρώτους νεκρούς δεν υπέπεσε στην αντίληψη όσων βρίσκονταν στο ΕΣΚΕ.

Συντονισμός

Ιδιαίτερο άδειασμα επιφύλαξε, όπως προαναφέραμε, ο Ματθαιόπουλος και στον τότε προϊστάμενό του, τον Τερζούδη. Υποστήριξε ότι του πρότεινε να πάει ο ίδιος και στην Κινέττα και στο Νταού Πεντέλης για να συντονίσει από το σημείο τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά ο αρχηγός του έδωσε εντολή να παραμείνει στο ΕΣΚΕ επειδή υπήρχαν μέτωπα σε όλη την Ελλάδα και θα ήταν πιο χρήσιμος εκεί. Άραγε, πόσο χρήσιμος, Θεέ μου;

Μετά και από την απολογία του Ματθαιόπουλου, ένα είναι σίγουρο. Ο Αθανάσιος Μαρνέρης είναι πεπεισμένος για την ορθότητά της εισήγησής του να μετατραπεί το κατηγορητήριο σε βαθμό κακουργήματος. Λέγεται, μάλιστα, πώς μπορεί να επανέλθει στο αίτημά του και ας έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από τις εισαγγελικές αρχές. Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Οι 102 ψυχές που χάθηκαν στην Ανατολική Αττική και οι ζωές που καταστράφηκαν ζητούν δικαίωση!

Ματθαιόπουλος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φουρθιώτης: Νέα δικογραφία για τις πλαστές ταυτότητες της ΕΣΗΕΑ

Την παραπομπή σε δίκη σύσσωμης της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 18 ακόμη κατηγορουμένων ζητά η…

 

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις