Τοποθέτηση Θέμη Σοφού για την ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Τοποθέτηση μέσω του προσωπικού του  λογαριασμού στο FB ανάρτησε ο δικηγόρος Θέμης Σοφός απευθυνόμενος προς τον τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, σχετικά με  την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος για το χειρισμό υποθέσεων από δικηγόρους ,που αφορούν στην εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σοφός αναφέρει:

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ:
“cogitationes poenam nemo patitur”
(«για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς»)
– Διαβάζοντας την δημοσιευθείσα από 26/9/21 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών διαπιστώνω ότι ουδόλως συνάδει προς την αρχή του ποινικοδογματικού μας συστήματος “cogitationes poenam nemo patitur” (για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς).
– Εστιάζω στο εξής, προδήλως ατυχές, ως προς τη διατύπωση, μέρος της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων:
“…γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους, από όποιους και αν εκφράζονται”!!! Σαφής φρονηματικού χαρακτήρα υπόδειξη – προειδοποίηση ( γίνεται επίσης (στην εν λόγω ανακοίνωση) όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων.
Επί των ανωτέρω τοποθετούμαι ως εξής:
– Οι «γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες, ακραίες θέσεις» είναι και παραμένουν σκέψεις, απόψεις, συλλογισμοί, και όποιον χαρακτηρισμό κι αν λάβουν, αρεστές ή μη, είναι σκέψεις και απόψεις (κατά Μανωλεδάκη: φρόνημα).
– Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα καθενός να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα.
– Επίσης συνιστά αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των δικηγόρων να επιτελούμε το έργο μας, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση κάθε ανθρώπου, οποιουδήποτε ανθρώπου, όποιος κι αν είναι αυτός, οποιασδήποτε υπόθεσης επιλέγουμε και μας αναθέτουν, καθώς είμαστε ελεύθεροι και ΙΚΑΝΟΙ να κρίνουμε τη βασιμότητα ή μη των ανατιθέμενων υποθέσεων.
– Το δικαίωμα ανάληψης πληρεξουσιότητας ή υπεράσπισης δεν υπόκειται σε φρονηματικό έλεγχο πειθαρχικού οργάνου ή δικηγορικού συλλόγου ως προς την επιλογή αυτή, ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
– Σεβόμενος το θεσμικό όργανο, καλώ τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να επανεξετάσει τη συνταγματικότητα της ανακοίνωσής της, άλλως να τη διαψεύσει.
(παρατίθεται δημοσιευμένη κατωτέρω)

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τον χειρισμό υποθέσεων από δικηγόρους που αφορούν στην εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων

Διαβάστε ακόμη 

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τον χειρισμό υποθέσεων από δικηγόρους που αφορούν…

Νέα απάντηση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων προς τον Κούγια: «Κρείτον του λαλείν το σιγάν»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις