Το πόρισμα για το «σεισμός, σεισμός, Δημήτρης Βερβεσός»

Βερβεσός

«Πειθαρχικός σεισμός», κατά παράφραση του «σεισμός, σεισμός, ∆ημήτρης Βερβεσός» προκαλείται από το 58σέλιδο πόρισμα του κ. Αθανάσιου Βαρλάμη, ο οποίος διενέργησε την προκαταρκτική έρευνα για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 20ής Νοεμβρίου 2020 μέσα στο κτήριο του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ανήμερα των «προεδρικών γενεθλίων».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
• Την παραποµπή οκτώ δικηγόρων ζητεί ο πειθαρχικός σύµβουλος, Αθανάσιος Βαρλάµης • Πώς η «τυχαία συνάθροιση» µετατράπηκε σε γλέντι µε χορούς και συνθήµατα • Οι δικηγόροι-«φωτογράφοι», ο «κάµεραµαν» και τι ισχυρίσθηκαν οι ελεγχόµενοι

Η «τυχαία συνάθροιση» που, εν μέσω καραντίνας, τη στιγμή που η χώρα θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό, μετατράπηκε σε πάρτι με συνθήματα και ζεϊμπέκικα τα οποία μαγνητοσκοπήθηκαν από τους παρευρισκόμενους και διέρρευσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν ως αποτέλεσμα να διασαλευθεί στην κοινή γνώμη ο δικηγορικός κλάδος. Εμβρόντητο το πανελλήνιο παρακολούθησε μερικούς εκ των συλλειτουργών της ∆ικαιοσύνης να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του πορίσματος, που ζητεί την παραπομπή οκτώ συνολικά δικηγόρων για διατάξεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, για απρεπή συμπεριφορά αλλά και τη μαγνητοσκόπηση του πάρτι.

Βερβεσός

Συνθηματολογία

Συγκεκριμένα, βάσει του πορίσματος που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παραπέμπονται οι κ.κ. Μαρίνος-Παναγιώτης Μαρίνης, Σωτήριος Ντούσκας, Ιωάννης Αβαρκιώτης, Βασίλειος Αβαρκιώτης, Ελευθέριος Αθανασόπουλος, ∆ημοσθένης Πέππας, Φωτεινή Παπατσώρη, καθώς και η ανιψιά του προέδρου του ∆ΣΑ, Παναγιώτα-Στυλιανή Βερβεσού για παραβίαση της διάταξης που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για απρεπή συμπεριφορά (εξαιτίας των συνθημάτων που φώναζαν), ενώ ο δικηγόρος και «εικονολήπτης» των… εορταστικών εκδηλώσεων κ. ∆ημοσθένης Πέππας παραπέμπεται επιπλέον για τη μαγνητοσκόπηση και τη διαρροή του υλικού σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είχε ως αποτέλεσμα να «διογκωθεί απαξιωτικά η συμπεριφορά των δικηγόρων που δεν φορούσαν μάσκα και συγκεντρώνονται με παραταξιακή συνθηματολογία».

Αντίθετα, ο κ. Βαρλάμης ζητεί την απαλλαγή δύο συλλειτουργών της Θέμιδος κ.κ. Ευάγγελου-Άγγελου Κατσιρέα και της έτερης ανιψιάς του προέδρου του ∆ΣΑ, Ιωάννας Βερβεσού, καθώς αποδείχτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσία τους στα γραφεία του συλλόγου τηρούσαν τα μέτρα και δεν συμμετείχαν στις… εορταστικές εκδηλώσεις!
Σημειώνεται ότι για τον κ. ∆ημήτρη Βερβεσό αλλά και το μέλος του ∆Σ του ∆ΣΑ, κ. Γιώργο Κλεφτοδήμο διενεργείται προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση από τον ∆ικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ποινική προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία Αθηνών στην οποία έχει ήδη παραδοθεί το συγκεκριμένο πόρισμα.

Συνάντηση

Στο πόρισμά του ο κ. Βαρλάμης αποφαίνεται ότι οι παρευρισκόμενοι δικηγόροι δεν διέπραξαν το αδίκημα του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την παραβίαση των μέτρων για τη μετάδοση ασθενειών, καθώς δεν προέκυψε κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε απεριόριστο αριθμό ατόμων, ενώ δεν υπήρχε και δόλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «κριτήρια για τη στοιχειοθέτηση αυτού του αδικήματος συναντώνται ενδεικτικά σε περιπτώσεις παραβίασης στοχευμένων και όχι καθολικών περιοριστικών μέτρων ή σε περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα ή σε περιπτώσεις συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Αντιθέτως, μικρές ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δίχως υποψία κρούσματος, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν στο ρυθμιστικό πεδίο της 285 ΠΚ».

Σε αυτό, βέβαια, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο «πάρτι» του κ. Βερβεσού υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού στις 23 και στις 30 Νοεμβρίου, τα οποία (ευτυχώς) βγήκαν αρνητικά. Μάλιστα, ο πειθαρχικός σύμβουλος συμπεραίνει ότι οι ελεγχόμενοι δικηγόροι δεν παραβίασαν τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί απαγόρευσης των συναθροίσεων, καθώς «δεν έλαβε χώρα εορταστική εκδήλωση οργανωμένη εκ των προτέρων» αλλά μια «συγκυριακή συνάντηση μεταξύ προσώπων» η οποία διήρκησε γύρω στα 25 λεπτά και συγκεκριμένα από τις 20.23 μέχρι και τις 20.50 το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου.

Εξηγήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν οι εξηγήσεις τις οποίες παρείχαν οι ελεγχόμενοι δικηγόροι οι οποίοι κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών έκαναν λόγο για «αυθόρμητη ανάγκη» την οποία ένιωσαν προκειμένου να ευχηθούν στον εορτάζοντα κ. Βερβεσό ενώ επεσήμαναν ότι τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο. Ζήτησαν, δε, να μην διωχθούν πειθαρχικά για απρεπή συμπεριφορά λόγω της μη χρήσης μάσκας, των συνθημάτων κ.ο.κ., καθώς αφενός υποστήριξαν ότι οι μάσκες «έπεσαν» για τις ανάγκες της…φωτογράφησης και αφετέρου ζήτησαν να μην ληφθούν υπ’ όψιν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, καθώς αφορούν παράνομα αποκτηθέν υλικό.

Τους ισχυρισμούς τους διέψευσε η υπάλληλος του ∆ΣΑ Σοφία Λεμονιά, η οποία κατέθεσε ότι με την έλευσή τους στα γραφεία του συλλόγου έβγαλαν τις μάσκες τους ενώ στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των εορτασμών φώναξαν το σύνθημα «σεισμός, σεισμός, ∆ημήτρης Βερβεσός». Παράλληλα, το αίτημα να μην ληφθούν υπ’ όψιν οι φωτογραφίες τις οποίες «έβγαλε» και ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Βασίλης Αβαρκιώτης απορρίπτεται από το πόρισμα-Βαρλάμη,καθώς υπενθυμίζεται ότι οι φωτογραφικά-ντοκουμέντα ελήφθησαν με τη συναίνεση των προσώπων που απαθανατίζονται, στους οποίους, μάλιστα, έγινε και «tag».

Το πλέον εκπληκτικό, όμως, είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει ότι άπαντες και άπασες οι «προσκεκλημένοι του πάρτι» έφτασαν (πάνω-κάτω) την ίδια ώρα στα γραφεία του Συλλόγου τους, ότι κανείς δεν αναφέρθηκε στο περίφημο ζεϊμπέκικο του προέδρου του ∆ΣΑ, ενώ κάλυψαν τον κ. Βερβεσό σε ό,τι αφορά τους πανηγυρισμούς για το διαβόητο σύνθημα καταθέτοντας ότι τους ζήτησε να σταματήσουν, ενώ ξεκάθαρα από τα βίντεο φαίνεται να το απολαμβάνει!

Σουβλάκια

Καταθέτοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων ∆ικηγόρων Αθηνών, Μαρίνος-Παναγιώτης Μαρίνης, ανέφερε ότι εκείνη την ημέρα μετέβη στον ∆ΣΑ προκειμένου να συνεργαστεί με τον κ. Βερβεσό και να του καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη διενέργεια των εξετάσεων των ασκούμενων, καθώς και για άλλα θέματα. Όπως ισχυρίζεται, όταν έφτασε στον Σύλλογο ο κ. Βερβεσός βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία παρίστατο ο αρμόδιος Σύμβουλος του ∆ΣΑ, Ανδρέας Κουτσόλαμπρας.

Επεσήμανε ότι μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο ∆ημήτριος Βερβεσός τους ζήτησε να αναμείνουν για να φάει σουβλάκια και ότι στη συνέχεια τους ζήτησε να διακόψουν επειδή ήθελε να συνδεθεί σε νέα τηλεδιάσκεψη με προέδρους περιφερειακών ∆ικηγορικών Συλλόγων (Π.Ε.∆.Ε.). Ο κ. Μαρίνης ισχυρίσθηκε ότι στο μεσοδιάστημα προσήλθαν στον ∆ΣΑ συγγενείς και συνεργάτες του προέδρου για «διαφορετικούς λόγους ο καθένας», οι οποίοι τον ανέμεναν να τελειώσει και ότι όταν ολοκλήρωσε την τηλεδιάσκεψη ο κ. Βερβεσός, «του ευχήθηκαν, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες και στη συνέχεια αποχώρησαν». Ο πρόεδρος των Νέων ∆ικηγόρων χαρακτήρισε «αυθόρμητη» την πρωτοβουλία να ευχηθούν στον κ.Βερβεσό για τα γενέθλιά του, να τον προτρέψουν να «σβήσει αντί για κερί την φλόγα από ένα αναμμένο αναπτήρα» και να αφαιρέσουν τη μάσκα τους για να βγάλουν φωτογραφίες. Μάλιστα, ζήτησε να ανασταλεί η πειθαρχική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της εισαγγελίας αλλά και να μην ληφθούν υπόψη τα βίντεο και οι φωτογραφίες, καθώς δεν συναίνεσε στη δημοσίευση τους στα social media, ενώ δεν γνώριζε ότι μαγνητοσκοπείται. Τα ίδια ακριβώς κατέθεσαν και οι κ.κ. Σωτήριος Ντούσκας και Ιωάννης Αβαρκιώτης.

Σε ό,τι αφορά τον «φωτογράφο» της παρέας κ. Βασίλη Αβαρκιώτη επεσήμανε ότι μετέβη στον ∆ΣΑ προκειμένου να πάρει τον αδελφό του, Ιωάννη, και να επιστρέψουν μαζί στο σπίτι τους. «Όταν ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη και εξήλθε ο κ. Βερβεσός από το γραφείο του λάβαμε όλοι μαζί την πρωτοβουλία να του ευχηθούμε, κάποιος ξεκίνησε να τραγουδά το γενέθλιο τραγούδι και τον προτρέψαμε να σβήσει αντί κεριού τη φλόγα από έναν αναπτήρα, που μία συνάδελφος αυθόρμητα άναψε». Όπως είπε τότε αφαίρεσαν στιγμιαία τις μάσκες τους για τις ανάγκες λήψης αναμνηστικής φωτογραφίας και πως ο ίδιος είχε την ιδέα να βγάλει τις φωτογραφίες τις οποίες ανέβασε στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Ελευθέριος Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι βρέθηκε στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου στις 20.15 απλά και μόνο για να μεταφέρει με τη μοτοσικλέτα του τον συνάδελφό του και πρόεδρο της ΕΑΝ∆Α κ. Μαρίνη.

Βίντεο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξηγήσεις του δικηγόρου και «καμεραμάν» του πάρτι, κ. ∆ημοσθένη Πέππα, ο οποίος κατέθεσε ότι βρισκόταν στο γραφείο τού επίσης ελεγχόμενου συμβούλου του ∆ΣΑ, Γιώργου Κλεφτοδήμου, όταν εκείνος του ανέφερε ότι σκόπευε να επισκεφθεί τον ∆ημήτρη Βερβεσό για να τον ενημερώσει κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό στο Εφετείο Αθηνών.

Ο κ. Πέππας κατέθεσε ότι τόσο εκείνος όσο και η συνάδελφός του κυρία Φωτεινή Παπατσώρη θέλησαν να τον συνοδεύσουν για να ευχηθούν στον πρόεδρο του ∆ΣΑ για τα γενέθλιά του. «Περί ώρα 20:30, όταν τελείωσε η τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος εξήλθε του γραφείου του και μας επεσήμανε να μην εισέλθουν στο γραφείο του. Αφού μας ευχαρίστησε για τις ευχές και την παρουσία μας, επί τόπου και στον προθάλαμο του γραφείου του και εκτός αυτού, ξεκινήσαμε το γενέθλιο τραγούδι…∆εν είχε γίνει καμία απολύτως προετοιμασία για οποιονδήποτε εορτασμό και η δικηγόρος Φωτεινή Παπατσώρη έβγαλε από την τσέπη της τον αναπτήρα της και τον άναψε ως αυτοσχέδιο κεράκι ώστε να το σβήσει ο κ. Βερβεσός… Το όλο συμβάν διήρκεσε από ένα έως δύο λεπτά…», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη μαγνητοσκόπηση υποστήριξε ότι απλά ήθελε να κρατήσει το ενθύμιο της ημέρας, καθώς και ότι τα βίντεο δεν προορίζονταν για δημοσίευση, επισημαίνοντας ότι η διαρροή έγινε από άλλους δύο συναδέλφους του, με τους οποίους τα μοιράστηκε!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εξηγήσεις της κυρίας Φωτεινής Παπατσώρη, η οποία ήταν εκείνη που έβγαλε από την τσέπη της τον αναπτήρα και τον μετέτρεψε σε αυτοσχέδιο κεράκι για να το σβήσει ο κ. Βερβεσός. Μάλιστα, στο συμπληρωματικό της υπόμνημα η δικηγόρος «θυμήθηκε» και το σύνθημα «σεισμός, σεισμός, ∆ημήτρης Βερβεσός» το οποίο, όπως είπε, διέκοψαν μετά από σύσταση του προέδρου του ∆ΣΑ, κάτι που πάντως δεν φαίνεται από το σχετικό βίντεο.

Σε ό,τι αφορά την Παναγιώτα-Στυλιανή Βερβεσού, υποστήριξε ότι μετέβη στο γραφείο του θείου της για να του παραδώσει δικόγραφα και έγγραφα αλλά και να τον ενημερώσει για τις εκκρεμότητες του γραφείου. «Ενώ ήμασταν έτοιμες να αποχωρήσουμε οι εκεί ευρισκόμενοι δικηγόροι – συνεργάτες του θείου, μας προέτρεψαν να βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία και μετά να αποχωρήσουμε… Για τις ανάγκες της φωτογραφίας και μόνον αφαιρέσαμε στιγμιαία την προστατευτική μάσκα, την οποία φορούσαμε, και ελήφθη η φωτογραφία, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του θείου μας, ο οποίος καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στον χώρο δεν απέσπασε ούτε στιγμή τη δική του…», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΩ

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα πρόσωπα στο covid-πάρτι του ΔΣΑ

Το κορωνοπάρτι – πρόκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

«Σεισμός, σεισμός και συνωστισμός». Νέο βίντεο από το πάρτι του Δημήτρη Βερβεσού

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις