Όλα τα πρόσωπα στο covid-πάρτι του ΔΣΑ

Βερβεσού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλή έρευνα, ποινική και πειθαρχική, η οποία διενεργείται με αφορμή το κορωνο-πάρτι το οποίο στήθηκε μέσα στο γραφείο του προέδρου του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ∆ημήτρη Βερβεσού, ανήμερα των γενεθλίων του, εν μέσω πανδημίας και lockdown. H αποκάλυψη της ιστοσελίδας dikastikoreportaz.gr σχετικά με το πάρτι που φέρεται να διοργάνωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των ∆ικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, την παρέμβαση της ∆ικαιοσύνης αλλά και των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας.

Toυ Γιώργου Στεργίου

Ποιοι ερευνώνται πειθαρχικά για συµµετοχή στα γενέθλια του προέδρου του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ∆ηµήτρη Βερβεσού. Η ποινική προκαταρκτική, η θυελλώδης συνεδρίαση του ∆Σ και η παραίτηση

Παρότι ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για αυθόρμητη συνάντηση συγγενών και στενών συνεργατών για να του ευχηθούν, η πραγματικότητα και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, τον διαψεύδουν και τον εκθέτουν.

∆ημοσιότητα

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, 21/11, περιήλθαν στην κατοχή μας φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο που λήφθηκαν από συμμετέχοντα του πάρτι και τα οποία δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δημοσιογράφος και βουλευτής της Ν∆ Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν μάλλον αμήχανες. Η αντίδραση του προέδρου του ∆ΣΑ ήταν άμεση καθώς μίλησε για τυχαία συνάντηση λίγων συγγενών με σκοπό να του ευχηθούν για τα γενέθλιά του, ενόσω ο ίδιος βρισκόταν «σε ενεργείς τηλεδιασκέψεις για την προώθηση ζητημάτων του κλάδου». Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον…ξενοδόχο καθώς την επομένη διέρρευσαν άλλα δύο βίντεο που τον δείχνουν να ανοίγει σαμπάνια αλλά και να επιδεικνύει τις χορευτικές του δυνατότητες, με ένα βαρύ ζεμπέκικο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατά το καθιερωμένο σβήσιμο των κεριών της τούρτας, σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι ξεκίνησαν να φωνάζουν «Σεισμός Σεισμός – ∆ημήτρης Βερβεσός», παραπέμποντας στο ιστορικό σύνθημα περί Σοσιαλισμού, κάνοντας έτσι συνειρμική αναφορά στα «πράσινα» φοιτητικά χρόνια του προέδρου του ∆ΣΑ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε βίντεο παρευρισκόμενου όπου είναι εμφανής η χυδαία και σεξιστική συμπεριφορά -εν είδει αστεϊσμού- προς γυναίκα δικηγόρο και συνεργάτη του κ. Βερβεσού εντός του χώρου του ∆ΣΑ. Όπως είναι λογικό, εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε η μάζωξη εν μέσω κορωνοϊού και μάλιστα εντός του χώρου διοίκησης του ∆ΣΑ, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενη «Παραβίαση μέτρων για πρόσληψη ασθενειών» (α. 285 Π.Κ.).

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η έναρξη Πειθαρχικής Έρευνας τόσο για τον πρόεδρο του ∆ΣΑ, όσο και για τους υπόλοιπους παριστάμενους δικηγόρους. Η πειθαρχική έρευνα, στο μέτρο που αφορά τον πρόεδρο του ∆ΣΑ, θα διεξαχθεί από τον ∆ικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ενώ όσον αφορά τους υπόλοιπους παριστάμενους παραπέμπονται στο πειθαρχικό της Αθήνας με πρόεδρο τον πολύπειρο δικηγόρο Αθανάσιο Βαρλάμη. Τέλος, το όλο ζήτημα απασχόλησε και το έκτακτο ∆Σ του συλλόγου στο οποίο υπήρξε σαφής καταδίκη του περιστατικού, χωρίς όμως να τεθεί και ζήτημα παραίτησης του προέδρου.

Οι καλεσμένοι

ΔΣΑΠοιοι ήταν, όμως, οι «απρόσεκτοι» δικηγόροι που ήταν παρόντες στο πάρτι που στήθηκε εντός ∆ΣΑ; Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μερικοί από τους παρευρισκόμενους, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΝ∆Α (Ένωση Νέων και Ασκούμενων ∆ικηγόρων Αθηνών) Μαρίνος Μαρίνης, ο τέως πρόεδρος της ΕΑΝ∆Α, Γιάννης Αβαρκιώτης, ο σύμβουλος του ∆Σ του ∆ΣΑ Γιώργος Κλεφτοδήμος, οι δικηγόροι Λευτέρης Αθανασόπουλος, Σωτήρης Ντούσκας, Βασίλης Αβαρκιώτης και Αλκμήνη Παπαδοπούλου, καθώς και τρία μέλη της οικογένειας του κ. Βερβεσού. Επιπροσθέτως, στα βίντεο φαίνονται τουλάχιστον άλλοι πέντε καλεσμένοι που απολαμβάνουν το ευχάριστο – από την καραντίνα – διάλειμμα. Εμφανές είναι επίσης, ότι παρά το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν τηρήθηκαν ούτε οι απαιτούμενες αποστάσεις, αλλά ούτε και η υποχρέωση χρήσης μάσκας (με εξαίρεση τον κ. Βερβεσό). Το ακόμα πιο εξοργιστικό γεγονός, είναι ότι ο κ. Βερβεσός προέβη σε αυτή τη μάζωξη την ώρα που ο ίδιος φέρεται να έχει υποβάλει αναφορά στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης για τα φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρούνται στα κατά τόπους δικαστήρια της χώρας. ∆εδομένων τούτων, εντύπωση προκαλεί η νοοτροπία που φαίνεται να διακατέχει ορισμένους από τους παριστάμενους, που θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου.

∆εν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πως εν μέσω πανδημίας, και όταν ο ημερήσιος αριθμός νεκρών παραμένει σταθερά τριψήφιος, ορισμένοι αποφασίζουν να διασκεδάσουν, ανεβάζοντας, μάλιστα, τα στιγμιότυπα στο διαδίκτυο, προκαλώντας έτσι το κοινό αίσθημα και εκθέτοντας με τη στάση τους μία ολόκληρη επαγγελματική ομάδα.

Βερβεσού

 

Σε εξέλιξη η πειθαρχική έρευνα

Tη στιγμή που η εισαγγελία διερευνά για τη διάπραξη τυχόν αδικημάτων εν μέσω πανδημίας και ελέγχει τόσο τον κ. Βερβεσό όσο και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στο πάρτι, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Πειθαρχικών Τμημάτων, παρήγγειλε αυτεπαγγέλτως τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης στον δικηγόρο Αθανάσιο Βαρλάμη, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγο ως πειθαρχικό Σύμβουλο. Αντικείμενο της πειθαρχικής εξέτασης είναι το κορωνο-πάρτι γενεθλίων που προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού. Στην προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση καλούνται όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους είτε οι ιστότοποι είτε τα τηλεοπτικά δίκτυα που κάλυψαν το γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρλάμης βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής στοιχείων ενώ το προσεχές διάστημα (ενδεχομένως και την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο) αναμένεται να καλέσει για εξηγήσεις τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο πάρτι, πλην των κ.κ. Βερβεσού και Κλεφτοδήμου, οι οποίοι θα ελεγχθούν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Αποδοκιμασίες

Στην αποδοκιμασία όλων όσων συνέβησαν στο πάρτι του ΔΣΑ προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Την ίδια στιγμή η πλειονότητα των μελών του εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων, καθώς δεν «τόλμησαν» να θέσουν θέμα παραίτησης του Δημήτρη Βερβεσού, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο θεσμικός του ρόλος αδυνατίζει και οι διαπραγματευτικές του δυνατότητες περιορίζονται μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι με ποιον τρόπο ο κ. Βερβεσός, όντας εκπρόσωπος των δικηγόρων όλης της χώρας, θα μπορέσει, πλέον, να μιλήσει για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, όντας όχι μόνο ποινικά και πειθαρχικά ελεγχόμενος αλλά δακτυλοδεικτούμενος ως εκφραστής αντικοινωνικής και παράνομης συμπεριφοράς παρότι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ κατά πλειοψηφία επεσήμανε ότι η εικόνα που δόθηκε με το δημοσιοποιηθέν περιστατικό στο γραφείου του κ. Βερβεσού και τη συμπεριφορά ορισμένων δικηγόρων, «εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα» και ότι «το ΔΣ αποδοκιμάζει έντονα και απερίφραστα το περιστατικό, ιδίως στο βαθμό που έλαβε χώρα εντός των γραφείων του ΔΣΑ και εξέπεμψε εσφαλμένο μήνυμα προς τους δικηγόρους και την κοινωνία». Συγκεκριμένα, υπέρ της θέσης αυτής ψήφισαν 16 μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, μειοψήφησαν τέσσερις (Δημήτρης Αναστασόπουλος, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Νικόλαος Κουτκιάς και Ζώης Σταυρόπουλος), ενώ τρεις σύμβουλοι ψήφισαν «παρών» (Αντώνιος Αντανασιώτης, Χαράλαμπος Κονδύλης και Βασίλειος Παπαστεργίου). Απείχαν της ψηφοφορίας ο πρόεδρος, Δημήτρης Βερβεσός και ο σύμβουλος Γιώργος Κλεφτοδήμος.

Συγκεκριμένα:

Το ΔΣ του ΔΣΑ αφού έλαβε υπ’ όψιν την τοποθέτηση του προέδρου, Δημήτρη Βερβεσού ενώπιόν του και την ήδη εκπεφρασμένη δημόσια συγγνώμη του, καθώς και την καταγεγραμμένη στα πρακτικά δήλωση του Συμβούλου Γιώργου Κλεφτοδήμου για τη θέση εαυτού στη διάθεση του Σώματος προς αντιστροφή του αρνητικού κοινωνικού αποτυπώματος εκ του ατυχούς, κατ’ αυτόν περιστατικού της 20.11.2020, δηλώνει τα εξής:

(α) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει μακρά δημοκρατική παράδοση. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο ΔΣΑ, ως ο πρώτος και μεγαλύτερος δικηγορικός και επιστημονικός σύλλογος της χώρας, διήνυσε μια μακρά πορεία στο δημόσιο βίο, στενά συνδεδεμένη με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Επιστημονική συσσωμάτωση και παράλληλα συνδικαλιστικό όργανο, ο ΔΣΑ, εκπροσωπεί σήμερα χιλιάδες δικηγόρους. Η ιστορική του διαδρομή αποτυπώνει τον σημαίνοντα ρόλο των εκπροσώπων του και τις διαφορετικές και πολυπληθείς λειτουργίες τους στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτής της μακράς παράδοσης κείται πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η εικόνα που δόθηκε με το δημοσιοποιηθέν περιστατικό της 20/11/2020 στο γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ και τη συμπεριφορά συναδέλφων, εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα.
(β) Στην παρούσα κρίσιμη υγειονομική συγκυρία το ΔΣ αποδοκιμάζει έντονα και απερίφραστα το περιστατικό, ιδίως στο βαθμό που έλαβε χώρα εντός των γραφείων του ΔΣΑ και εξέπεμψε εσφαλμένο μήνυμα προς τους δικηγόρους και την κοινωνία. Η τοποθέτηση που η παρούσα στιγμή επιτάσσει, είναι η ρητή και κατηγορηματική αντίθεση προς τις υπό κρίση συμπεριφορές και η εξωτερίκευση της αντίθεσης προς την ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρετούμε όλοι οι δικηγόροι κατά την ενάσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης.
(γ)Η ποινική και πειθαρχική διερεύνηση και αξιολόγηση του συμβάντος έχει αναληφθεί ήδη από τα αρμόδια ποινικά και πειθαρχικά όργανα.
(δ)Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων, και κατά μείζονα λόγο των θεσμικών εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, λαμβανομένου επιπροσθέτως υπ’ όψιν ότι μέχρι σήμερα σε όλους τους χώρους του ΔΣΑ έχει ληφθεί προσήκουσα μέριμνα, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
(ε) Το ΔΣ αποδοκιμάζει την προβολή του περιστατικού από ορισμένα ΜΜΕ, στο μέτρο που παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα παρισταμένων μη δημοσίων προσώπων.

Την ίδια στιγμή, έκπληξη προκάλεσε η παραίτηση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του ΔΣΑ, κ. Θέμη Σοφού, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παραίτησή του δεν συνδέεται με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς την είχε θέσει στη διάθεση του προέδρου εδώ και τρεις εβδομάδες, και κατά συνέπεια θα παραμείνει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Την ίδια στιγμή το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Αναστασόπουλος, ήταν ο πλέον επικριτικός από όλους, ο οποίος, όμως, ούτε κι αυτός έθεσε ευθέως θέμα παραίτησης του κ. Βερβεσού.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία στις Σπέτσες: Είναι ο δολοφόνος ο γιός του κ. καθηγητή;

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα δημοσιεύματα περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις