Δολοφονία στις Σπέτσες: Είναι ο δολοφόνος ο γιός του κ. καθηγητή;

Μπάφας

Έναν Βούλγαρο διακινητή ναρκωτικών, ονόματι Ντέιβιντ, κατονομάζει ως πιθανό ύποπτο της δολοφονίας του 26χρονου Γρηγόρη Θυμαρά, ο 22χρονος κατηγορούμενος, Βασίλης Μπάφας – γιος του γνωστού ακαδημαϊκού Γιώργου Μπάφα – ο οποίος προφυλακίστηκε (την Παρασκευή) για τη στυγερή δολοφονία στις Σπέτσες. 

Του Πέτρου Κουσουλού

«Δεν σκότωσα εγώ τον άτυχο Γρηγόρη, με είχε βοηθήσει όταν είχα ανάγκη», είπε στην απολογία του ο Βασίλης Μπάφας • Κατονόμασε Βούλγαρο διακινητή ναρκωτικών ως ύποπτο για τον φόνο. «Τους απειλούσε γιατί χρωστούσαν 3.000 ευρώ»

Στο απολογητικό του υπόμνημα αλλά και τη δικογραφία την οποία αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» απαντώνται πολλά ερωτήματα αλλά και γεννώνται άλλα τόσα για το τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, εν μέσω καραντίνας, στο κοσμoπολίτικο νησί.

Μπάφας

Εκτιμήσεις

Την ώρα που ο 26χρονος Γρηγόρης, ένας νεαρός ο οποίος φέρεται να είχε νοητική υστέρηση, έπεφτε νεκρός, οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι έπεσε θύμα τροχαίου για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι ήταν θύμα δολοφονίας. 

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης απολογίας του στον ανακριτή Πειραιά ο Βασίλης Μπάφας ενέμεινε στους αρχικούς του ισχυρισμούς, ότι δηλαδή το βράδυ του εγκλήματος βρισκόταν στο σπίτι του και δεν είχε καμία συμμετοχή. Στην ακροτελεύτια, όμως, παράγραφο του πολυσέλιδου απολογητικού υπομνήματος ο υιός του κ. καθηγητή έδειξε ως πιθανό «δολοφόνο», έναν Βούλγαρο. Τον Ντέιβιντ, στον οποίο όπως είπε ο Γρηγόρης Θυμαράς αλλά και ο Ι.Γ., όφειλαν 3.000 ευρώ από ναρκωτικά! 

Τους απειλούσε 

«Στο σημείο αυτό οφείλω να αναφέρω ότι στο εγγύς παρελθόν είχα πληροφορηθεί από τον Σ., ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ι.Γ., ότι το θύμα και ο Ι.Γ. όφειλαν 3.000 ευρώ για παραλαβή ναρκωτικών από κάποιο Βούλγαρο υπήκοο και μόνιμο κάτοικο Σπετσών, ονόματι Ντέιβιντ και ο τελευταίος (Ντέιβιντ) τους είχε απειλήσει ευθέως ότι θα κάψει το μαγαζί του Γατσούλη αν δεν του παραδώσουν τα 3.000 ευρώ. Συνεπώς, κάποιος θα δύνατο να εικάσει ότι πίσω από αυτήν την αποτρόπαια πράξη ενδεχομένως και να υποκρύπτεται ο ως άνω Βούλγαρος ονόματι Ντέιβιντ και πιθανότατα γι’ αυτό τον λόγο το θύμα αλλά και ο ίδιος ο αδερφός του, Σωτήριος (που είναι επίσης χρήστης ναρκωτικών και είχε δοσοληψίες με τον εν λόγω Βούλγαρο), φοβούμενοι για τυχόν αντίποινα σε βάρος τους ή σε μέλη της οικογένειάς του, να μην θέλησαν να αναφέρουν μέχρι και σήμερα την πραγματική αιτία του θανατηφόρου τραυματισμού του θύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο προφυλακισμένος πλέον νεαρός επεσήμανε ότι δεν είχε κανένα λόγο να δολοφονήσει τον άτυχο Γρηγόρη, εξηγώντας ότι κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από ένα χρόνο του είχε σώσει τη ζωή από τροχαίο ατύχημα, όταν είχε βρεθεί σε χαντάκι. «Γι’ αυτό μάλιστα όπου βρισκόμουν του έπλεκα το εγκώμιο. ∆εν είναι επομένως λογικό και βάσιμο να έχω κάποιο κίνητρο να του αφαιρέσω η ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς, ωστόσο, να πείσει ανακριτή και εισαγγελεά.

Αντιφάσεις 

Απολογούμενος ο Βασίλης Μπάφας εστίασε στο οικογενειακό του προφίλ αλλά και τις αντιφάσεις στις οποίες φέρονται να έχουν υποπέσει στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες-«κλειδιά».

 «Είμαι μόλις 22 ετών φοιτητής και προέρχομαι από μία αστική οικογένεια των Αθηνών. Ο πατέρας μου Γεώργιος Μπάφας είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με εκείνον ως πρότυπο ανατράφηκα με αρχές, αξίες και ιδανικά. Ως προς τον χαρακτήρα μου είμαι φιλήσυχος, πράος και νομοταγής και ουδέποτε έχω δώσει αφορμή ούτε έχω εκδηλώσει σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μου ροπή προς βιαιοπραγίες», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το βράδυ της δολοφονίας βρισκόταν στο σπίτι του, ενώ όπως λέει, πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γρηγόρη το μεσημέρι της Κυριακής από έναν φίλο του, ο οποίος όμως τον «καίει» με την κατάθεσή του. 

Επιπλέον, ο νεαρός κατηγορούμενος έκανε λόγο, χωρίς να πείσει, και στις αντιφάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει οι μάρτυρες που τον κατονόμασαν ως τον δολοφόνο του 26χρονου Γρηγόρη. Στο υπόμνημά του κάνει λόγο για εννέα «κραυγαλέες» αντιφάσεις των δυο ουσιαστικών μαρτύρων, Μ. και Γ., τους οποίους χαρακτηρίζει ως «αναξιόπιστους». 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

1) Οι μάρτυρες Μ. και Γ. καταθέτουν ότι ήταν παρόντες («αυτόπτες»!!!) καθ΄όλη τη διάρκεια του συμβάντος αλλά και όταν ήρθε η αστυνομία, δηλ. διαρκώς! Εν τούτοις τους διαψεύδει ο μάρτυς Σ., ο οποίος στη κατάθεσή του (22/11) αναφέρει: «Κατά την άφιξή μας στο σημείο βρήκαμε τον Ζ. Α. και τη Β. Α.». ∆εν αναφέρουν δηλ. τους δύο «αυτόπτες» Μ. και Γ.! Αρα είναι προφανές, τόσο από τις αντιφάσεις τους όσο και από την κατάθεση του Σ., ότι οι ανωτέρω δύο δεν ήταν παρόντες. Έτσι εξηγούνται οι αντιφάσεις τους αλλά και τα λογικώς παράδοξα που αναφέρουν (ότι είδαν την «καφέ» λαβή του πιστολιού που τάχα κρατούσα κ.λπ.), 

2) Ο μεν Μ. καταθέτει (23.11) ότι φορούσα ένα γαλάζιο φούτερ και μια βυσσινί φόρμα, ο δε Γ. (23.11) ότι φορούσα «μια ανοιχτόχρωμη γκρι φόρμα», 

3) Ο μεν Μ. στην ερώτηση «άκουσες κάτι να λέει το θύμα;» απάντησε «α. Με έσφαξες. Καλέστε ασθενοφόρο» (κατάθεση 23.11.2020), ο δε Γ. στην ίδια ερώτηση απαντάει (κατάθεση 23.11.2020) ότι ο Γρηγόρης του είπε «Αν έχεις τα κότσια, ρίξε μου. Εγώ σε κοιτάω στα μάτια» και εν συνεχεία είπε «βοήθεια, με έσφαξε. Καλέστε ασθενοφόρο»,

4)  Ο μεν Μ. αναφέρει (κατάθεση 23.11.2020) ότι βρισκόταν σε 5 μέτρα απόσταση από το περιστατικό, ο δε Γ. (κατάθεση 23.11.2020) ότι η απόσταση ήταν 5 με 10 μέτρα, 

5) Ο μεν Μ. καταθέτει (23.11) ότι κρατούσα «πιστόλι σκούρου χρώματος», ενώ ο Γ. (23.11) ότι είδε πιστόλι με ξύλινη καφέ λαβή, 

6) Ο μεν Γ. καταθέτει ότι έτρεχα προς τον Γρηγόρη και του έλεγα «έλα να σου δείξω», ο δε Μ. ουδέν περί τούτου καταθέτει, 

7) Ο μεν Μ. καταθέτει (23.11) ότι το μαχαίρι που βρέθηκε στο σπίτι μου και του επεδείχθη «ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό», ο δε Γ. (23.11) δεν μπορούσε να διακρίνει καθαρά (ενώ μπορούσε να διακρίνει την καφέ λαβή του πιστολιού που κρατούσα!), 

8) Οι μεν Γ. και Μ. καταθέτουν ότι εγώ «τσούλησα» και πέταξα το μηχανάκι δίπλα από το θύμα στη δεξιά πλευρά του δρόμου για να φανεί ως ατύχημα, οι δε Σ., Χ., Ζ. και Β. κατέθεσαν ότι ο Σ. σήκωσε το μηχανάκι και το τοποθέτησε στη δεξιά πλευρά του δρόμου και 

9) Ο μεν Σωτήρης Θυμαράς καταθέτει (23.11) ότι τάχα εγώ «έβριζα τον αδελφό του με τις λέξεις «θα σου γαμήσω το σπίτι» κ.λπ., οι δε Μ. και Γ. ότι εγώ και ο θανών είχαμε πάει μαζί «βόλτα», πράγμα που δεν στέκει, αν ο Σωτήρης Θυμαράς είχε πει την αλήθεια.

DNA

Πατώντας πάνω στις αντιφάσεις των μαρτύρων, ο δικηγόρος του 22χρονου, κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος ζήτησε να διενεργηθεί άμεσα εξέταση γενετικού υλικού, προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του το θύμα, καθώς και σχετικά με το ποιος είναι τελικά ο δράστης.

 

22χρονος Χρήστος Μυλωνόπουλος
Ο δικηγόρος του 22χρονου κατηγορουμένου, Χρήστος Μυλωνόπουλος, μετά την τρίωρη διαδικασία της απολογίας στον ανακριτή.

Συγκεκριμένα, ο κος Μυλωνόπουλος ζήτησε να γίνει εξέταση γενετικού υλικού πάνω στα ρούχα που ισχυρίστηκαν οι μάρτυρες ότι φορούσε ο κατηγορούμενος. 

Παράλληλα, αιτήθηκε να εξεταστεί εάν το περίφημο μαχαίρι, το οποίο υποστηρίζεται ότι είναι όργανο του εγκλήματος, ταιριάζει με το στόμιο του τραύματος του θανόντος.

Παράλληλα, μεταξύ του πλήθους των αιτημάτων του κατηγορούμενου, διαβιβάστηκε αυτό της δακτυλοσκόπησης των αποτυπωμάτων στο μηχανάκι στο οποίο επέβαινε ο αδικοχαμένος 26χρονος. 

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις 

Πέραν των όποιων ισχυρισμών του Βασίλη Μπάφα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καταθέσεις των προσώπων που είδαν τον Γρηγόρη Θυμαρά να κείτεται νεκρός στη μέση του δρόμου. Η γυναίκα που ουσιαστικά έδειξε στους αστυνομικούς ότι δεν επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα αλλά για δολοφονία είναι η ιατρός του νησιού, Ελένη Σπυράτου, η οποία κατέθεσε ότι της έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το θύμα δεν είχε εκδορές αλλά ότι «έφερε θλαστικό τραύμα στην περιοχή του ύψους της μηριαίας αρτηρίας μήκους τριών εκατοστών περίπου από πιθανόν αιχμηρό αντικείμενο το οποίο πιθανόν να προκάλεσε και τον θάνατο…».

Συγκλονιστική είναι και η κατάθεση του Α.Γ., ο οποίος είπε ότι ο θύτης πρότεινε σε εκείνον αλλά και στον Α.Μ. να πάνε μια βόλτα μαζί με τα μηχανάκια μαζί με το θύμα! «Περάσαμε τη χωματερή Σπετσών και φτάσαμε στο σημείο στην περιοχή Αγριόπετρες-Σπετσών όπου υπάρχει μια αριστερή στροφή… Στο σημείο αυτό υπάρχει γέφυρα και ακριβώς από κάτω υπάρχει ρέμα. Σε αυτό το σημείο ο Γρηγόρης Θυμαράς σταμάτησε και είπε στον Μπάφα Βασίλειο ότι δεν είχε άλλη βενζίνη το μηχανάκι του να συνεχίσει παρακάτω. Ο Μπάφας του είπε να τον πάρει ως συνεπιβάτη στο δικό του μηχανάκι… Ο Θυμαράς δεν δέχτηκε να ανέβει ως συνεπιβάτης διότι όπως ισχυριζόταν φοβόταν…». Στη συνέχεια ο μάρτυρας επισημαίνει ότι ακολούθησε καυγάς και ο Μπάφας έβγαλε ένα πιστόλι με το οποίο απειλούσε τον Θυμαρά! «Μετά από λίγο ο Μπάφας έβαλε μέσα το πιστόλι και έβγαλε στιλέτο. Άρχισε να κυνηγά με επιθετικές διαθέσεις τον Θυμαρά με το στιλέτο και όταν τον πλησίασε στην άκρη της αριστερής στροφής τον μαχαίρωσε με το στιλέτο κάτω από την κοιλιά και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά… Όταν τον κυνηγούσε με το στιλέτο του έλεγε «έλα να σου δείξω…

Ακολούθως ο Θυμαράς προχώρησε μαχαιρωμένος προς το κέντρο της γέφυρας όπου και έπεσε στο μέσο αυτής. Αιμοραγούσε συνεχώς και δημιουργήθηκε μια λίμνη αίματος…».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στη συνέχεια ο Μπάφας πήρε το μηχανάκι του θύματος και το τοποθέτησε δίπλα του για να σκηνοθετήσει τροχαίο ατύχημα και να ξεγελάσει τις Αρχές.

«Εγώ και ο φίλος μου παρακολουθούσαμε από μια γωνιά όλο το σκηνικό της επίθεσης και του μαχαιρώματος μη μπορώντας να επέμβουμε διότι φοβόμασταν για τη ζωή μας, δεδομένου ότι ο Μπάφας ήταν ένοπλος και φοβερά επικίνδυνος», καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο κατηγορούμενος τους απείλησε ότι εάν μιλήσουν στην Αστυνομία θα σκότωνε τους ίδιους και τις οικογένειές τους!

«Εχω ακλόνητη πίστη στην αθωότητα του παιδιού μου» 

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. O Γιωργος Μπάφας (φωτό) βγαίνει καταβεβλημένος από το Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου λίγο πριν, απολογήθηκε ο γιός του, Βασίλης, για τη δολοφονία του 26χρονου Γρηγόρη Θυμαρά στις Σπέτσες. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ακλόνητη πίστη στην αθωότητα του παιδιού του και υποστηρίζει ότι είναι μπλεγμένος σε αυτή την ιστορία από άλλους. Και υστέρα συντετριμμένος απομακρύνεται προς το αυτοκίνητό του, γνωρίζοντας ότι η απολογία του Βασίλη δεν ήταν παρά η αρχή μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας.

Μπάφας
Συντετριμμένος και χωρίς να μιλήσει σε κανέναν ο Γεώργιος Μπάφας αποχωρεί από τον ανακριτή…


Αιµοκάθαρση

Ο Γ. Μπάφας είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει συνεισφέρει στην έκδοση αρκετών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές του  για τη μελέτη τους. Στα νεανικά του χρόνια έκανε τις σπουδές του στο Ανατολικό Βερολίνο. Διαμένει στο Παλαιό Φάληρο, ενώ έχει και ιδιοκτησία στις Σπέτσες, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.  Ο 78χρονος καθηγητής πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Για να την αντιμετωπίσει, υποβάλλεται συστηματικά σε αιμοκάθαρση. Είναι διαζευγμένος και τη φροντίδα του την έχει αναλάβει αποκλειστικά ο 22χρονος γιος του και κατηγορούμενος.  Το 2015 είχε προφυλακιστεί ως ύποπτος για εμπλοκή σε σκάνδαλο του αποχετευτικού συστήματος Πάφου. Ο καθηγητής εκπροσωπούσε γερμανική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε συμβόλαιο για την κατασκευή του βιολογικού σταθμού του αποχετευτικού συστήματος. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος από την κυπριακή δικαιοσύνη και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις ανακριτικές αρχές για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο dikastikoreportaz για το lockdown και τη Δικαιοσύνη

Τι δηλώνει ο δικηγόρος κατηγορουμένων στο κύκλωμα ναρκωτικών

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις