Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαιώνει τους Εργοθεραπευτές για το αίτημα τους για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

εργοθεραπευτών

Νέα πανηγυρική δικαίωση των Εργοθεραπευτών των Δημόσιων Δομών Υγείας από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, καθώς με την υπ’ αριθμόν 3539/2020 απόφασή του, απορρίπτει την έφεση που είχε ασκήσει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την προσφυγή των εργοθεραπευτών της συγκεκριμένης δομής για τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για το ίδιο αίτημα, καθώς είχε προηγηθεί η υπ’ αριθμόν 2585/2018 απόφαση που δικαίωνε τους εργοθεραπευτές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, δυνάμει της οποίας επιδικάστηκε το ένδικο επίδομα σε εργοθεραπευτές – μονίμους υπαλλήλους δημόσιου νοσοκομείου, επειδή κατά την παροχή των υπηρεσιών τους εκτίθενται σε ένα εξαιρετικά νοσογόνο περιβάλλον απασχόλησης.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν τελεσίδικες αποφάσεις μόνο για δύο από μια σειρά υποθέσεων, στις οποίες οι εργοθεραπευτές των Δημόσιων Δομών Υγείας έχουν δικαιωθεί πρωτοδίκως, για τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που, μόλις προ ολίγων ημερών, η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων απέρριψε – μεταξύ άλλων παρόμοιων αιτημάτων από διάφορους κλάδους επαγγελμάτων υγείας – εκ νέου το αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ για την ένταξη των εργοθεραπευτών των Δημόσιων Δομών Υγείας στους δικαιούχους ένταξης στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για εκ νέου απόρριψη του αιτήματος του ΠΣΕ για την ένταξη των εργοθεραπευτών των Δημόσιων Δομών Υγείας, σε συνδυασμό με τις δικαστικές αποφάσεις που προαναφέρθηκαν, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο, καθώς καθίσταται προφανέςπλέον ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρα πολιτικές, αφού αγνοούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κρίνουν τις υποθέσεις επί της ουσίας και με το γράμμα του Νόμου.

Από τη μια πλευρά δηλαδή, η ελληνική δικαιοσύνη, κρίνει ότι οι εργοθεραπευτές που εργάζονται σε Δημόσιες Δομές Υγείας εκτίθενται σε κινδύνους τέτοιους που να αιτιολογούν πλήρως την ένταξή τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάσει της σχετικής νομοθεσίας και από την άλλη πλευρά η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων κρίνει (με τι στοιχεία άραγε;) ακριβώς το αντίθετο, δεδομένου ότι δεν τους εντάσσει στα ΒΑΕ.

Ο Π.Σ.Ε. βρίσκεται ήδη σε επαφή με άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας, των οποίων τα μέλη τους που εργάζονται σε Δημόσιες Δομές Υγείας, έχουν και αυτοί κατ’ εξακολούθηση αδικηθεί από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ένταξή τους στα ΒΑΕ και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη θανάτου Μελίνας: Αιφνιδιαστική τροπή – Γιατί διέκοψε το δικαστήριο ενώ αναμενόταν η απόφαση

Δολοφονία Προβιδάκη με μαγκούρες: Μένουν τα ισόβια για τους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις