Πέθανε ο πρώην πρόεδρος ΑΠ Γεώργιος Καλαμίδας – Τη λύπη της για το θάνατό του εκφράζει η ΕνΔΕ

Καλαμίδας

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας – Τη λύπη της για το θάνατό του εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της.

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 17-12-1944. Ήταν έγγαμος με ένα παιδί.

Εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1962, απεφοίτησε δε τον Ιούνιο του 1967 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς».

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (26 μήνες) ως Έφεδρος Αξιωματικός και έλαβε άδεια δικηγόρου Αθηνών το έτος 1969.

Στο διαγωνισμό Εμμίσθων Παρέδρων της 17-1-1972, στις οποίες μετέσχον 500 περίπου υποψήφιοι, κατετάγη 4ος και διορίσθηκε Εμμ. Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών (1972) και ακολούθως Πρωτοδίκης (1974), στη συνέχεια δε προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών (1985), Εφέτη (1990), Πρόεδρο Εφετών (2002) και Αρεοπαγίτη (2004). Στο διάστημα της θητείας του ως Προέδρου Πρωτοδικών εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών και άσκησε τα σχετικά καθήκοντα επί ένα έτος. Στον Άρειο Πάγο υπηρέτησε επί τριετία ως Αρεοπαγίτης στο Α1 τμήμα και ως Αντιπρόεδρος στα Α2 και Α1 τμήματα.

Προήδρευσε σε πολλές επιτροπές εξετάσεων Δικαστών, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, ως και σε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Εκκρεμεί η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο του Αστικού Δικαίου. Γνωρίζει αγγλικά και διδάσκει, ως ειδικός επιστήμων, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα (κατεύθυνση ιδιωτικού δικαίου) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το θάνατο του Γεώργιου Καλαμίδα, σε ανακοίνωσή της στην οποία επισημαίνονται ακόμη τα εξής για τον εκλιπόντα: «Από τη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη κλίματος ηρεμίας και συναδερφικής αλληλεγγύης εντός του δικαστικού σώματος αλλά και προέβαλε τα χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ανεξίτηλα θα μείνουν στη μνήμη μας η ευγένεια και η πραότητα του χαρακτήρα του, η ανθρωποκεντρική του προσέγγιση στις προκλήσεις της εποχής μας, η σπάνια καλλιέργειά και η με συνέπεια προσήλωση στις Αρχές του αλλά και το αδιαπραγμάτευτο ήθος του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Λυπάμαι κύριε Φιλιππίδη” Ο διάλογος του ηθοποιού με μάρτυρα κατηγορίας την ώρα της δίκης

Βόλος: Τρεις αστυνομικοί στο εδώλιο για την υπόθεση του 26χρονου Βασίλη Μάγγου που ξεψύχησε

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις