Βόλος: Τρεις αστυνομικοί στο εδώλιο για την υπόθεση του 26χρονου Βασίλη Μάγγου που ξεψύχησε

Βασίλης Μάγγος Βόλος: Τρεις αστυνομικοί στο εδώλιο για την υπόθεση του 26χρονου Βασίλη Μάγγου που ξεψύχησε
Βασίλης Μάγγος Βόλος: Τρεις αστυνομικοί στο εδώλιο για την υπόθεση του 26χρονου Βασίλη Μάγγου που ξεψύχησε

Τρεις αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου εντός του Οκτωβρίου, κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του 26χρονου φοιτητή Βασίλη Μάγγου, που έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουλίου 2020 στο σπίτι του.

Αστυνομικοί κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του Βασίλη Μάγγου

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, οι τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του Βασίλη Μάγγου, καθώς στις 14 Ιουνίου του 2020, έναν περίπου μήνα πριν φύγει από τη ζωή από τη χρήση ουσιών, σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με τους τρεις κατηγορούμενους έξω από το δικαστικό μέγαρο Βόλου.

Ο 26χρονος φοιτητής είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία κατά συλλήψεων που είχαν γίνει για επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ. Με βάση εισαγγελική διάταξη, δεν προέκυψαν νέα στοιχεία με την ολοκλήρωση της 2ης ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε μετά τις ελλείψεις που είχε διαπιστώσει στην 1η ΕΔΕ και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και έτσι η δίωξη που ασκήθηκε κατά των τριών αστυνομικών δεν άλλαξε.


Παράλληλα με την ίδια εισαγγελική διάταξη απορρίφθηκε η έγκληση που είχε υποβάλει η οικογένεια του άτυχου φοιτητή κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών και αυτού που διενήργησε την 1η ΕΔΕ, καθώς δεν αποδείχθηκε η τέλεση βαρύτερων πράξεων απ’ αυτές για τις οποίες κατηγορούνται ήδη οι τρεις εμπλακέντες αστυνομικοί. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του 26χρονου είχε μηνύσει τέσσερις αστυνομικούς, τρεις από υπηρεσία της Μαγνησίας και έναν από υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για βασανισμό, ωστόσο, με βάση την εισαγγελική διάταξη και την έρευνα που έγινε και μέσω του βίντεο, ο αστυνομικός της Θεσσαλονίκης φέρεται να μην κλώτσησε τον 26χρονο.

Για τον ξυλοδαρμό είχε διαταχθεί ΕΔΕ και με την ολοκλήρωσή της ενημερώθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο στάλθηκε αντίγραφό της. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ελλείψεις στην ΕΔΕ, με βάση και τις μηνυτήριες αναφορές των γονέων του Βασίλη Μάγγου και ζήτησε τη συμπλήρωσή της με πόρισμα που απέστειλε στην Αστυνομική Διεύθυνση την 1η/9/2021. Μέσω των αιτιάσεων που κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη, έγινε νέα εισαγγελική έρευνα, η οποία με τη λήψη 26 νέων καταθέσεων, κατέληξε επί της ουσίας στα συμπεράσματα του πρώτου πορίσματος.

Μέσα από τη νέα έκθεση δεν παραπέμπονται για βασανισμό οι τρεις αστυνομικοί, όπως είχε ζητήσει με μηνυτήρια αναφορά η οικογένεια, ούτε για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αλλά για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Να σημειωθεί πως μετά την έκδοση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, η οικογένεια είχε καταθέσει ονομαστικά μηνύσεις κατά όλων των εμπλακέντων αστυνομικών, εκ των οποίων οι τρεις θα καθίσουν στο εδώλιο. Ωστόσο, δεν θα δικαστούν για απειλή και εξύβριση, καθώς είχε παρέλθει η σχετική προθεσμία υποβολής μήνυσης, όπως ορίζει ο Νόμος.

O θάνατος του 26χρονου Βασίλη Μάγγου στο σπίτι του στον Βόλο, είχε συμβεί έναν μήνα μετά από τις καταγγελίες του ίδιου, πως είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας, με κακώσεις σε ζωτικά του όργανα. Βίντεο από το περιστατικό είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ο νεαρός φοιτητής είχε καταγγείλει τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της μεγάλης διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών.

Την προηγουμένη, ωστόσο, του θανάτου του είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Η περίπτωση του φοιτητή είχε απασχολήσει έντονα τα μέσα ενημέρωσης. Τον ξυλοδαρμό του είχε καταγγείλει επίσης ο πατέρας του, ενώ η Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών είχε δημοσιεύσει βίντεο με την επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς. Λίγες μέρες αργότερα, ο 26χρονος είχε κάνει ανάρτηση λέγοντας πως τα ζωτικά του όργανα είχαν υποστεί κακώσεις, αλλά η κατάστασή του βελτιωνόταν. Η εισαγγελική διάταξη φέρεται να κοινοποιήθηκε στην οικογένεια του αδικοχαμένου Βασ. Μάγγου στις 12 Αυγούστου 2022.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις