Πάτρα: Ενταση στη Δίκη Πισπιρίγκου – Κούγιας «Χονδροειδέστατη ψευδορκία –  Τοξικολογία κλόουν οι τοποθετήσεις Ράικου»

Του Νίκου Νικολετάκη

Ένταση στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία ξεκίνησε σήμερα μετά τη διακοπή λόγω θέρους.

Ο Αλέξης Κούγιας αναφερόμενος στον Καθηγητή Ιατροδικαστικής και επικεφαλής του Εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαο Ράικο τον οποίο πρόκειται να εξετάσει σήμερα έκανε λόγο για χονδροειδέστατη ψευδορκία από την πλευρά του μάρτυρα. Χαρακτήρισε μάλιστα “Τοξικολογία κλόουν” καποιες από τις τοποθετήσεις  που έκανε ο κ. Ράικος.

Επικαλέστηκε μάλιστα γι αυτό λεγόμενα του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη που είναι μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την πλευρά της υπεράσπισης: «Αμφισβητούμε εντελώς την εργασία που έκανε ο κ. Ράικος. Επιστημονικά είναι τοποθετήσεις “κλόουν Τοξικολογίας”μας είπε ο κ. Τσατσάκης”.

Σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο καθηγητής προσκόμισε συμπληρωματικά έγγραφα που είχε πει ότι θα φέρει στην προηγούμενη κατάθεση του.»

Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να διακοπεί η δίκη για 15 μέρες για να βρει τον χρόνο να μελετήσει τα νέα έγγραφα που προσκόμισε στο δικαστήριο ο κ. Ράικος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης.

Στην κατάθεση που έδωσε στις 19 Ιουλίου ο κ. Καθηγητής του ΑΠΘ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται στην υπερβολική δόση κεταμίνης.

 

Κούγιας: Ο κ. Ράικος δεν είχε ενημερώσει τον κ. Μπουζιάνη για συγκεκριμένες εξετάσεις. Πχ ποσοτικοποίηση μιδαζολάμης, λιδοκαινης, πριλοκαινης στο μεταθανάτιο καρδιακό αίμα.

Δεν πρόκειται να υποβάλλω καμία ερώτησή στον κ.Ράικο αν δεν συνεργαστώ με τον μάρτυρα με ειδικές γνώσεις που έχουμε, τον κ. Αριστείδη Τσατσάκη. Δεν καταλαβαίνω τίποτα από τα έγγραφα, όπως κι εσείς. Ζητώ διακοπή της δίκης για 15 μέρες για να συνεργαστώ με τον κ. Τσατσάκη και να μελετήσουμε τα έγγραφα.

Ο κ.Κουγιας ζήτησε ο κ. Ράικος να πει ταπεινά συγγνώμη από τη συνάδελφο του κ. Μπάκα: “Την καταξεφτέλισε στην προηγούμενη δίκη” τόνισε.

Η πρόεδρος του είπε ότι είχαν παρέμβει αμέσως τότε και ο ίδιος είχε ζητήσει συγγνώμη.

Κούγιας: Αμφισβητούμε εντελώς την εργασία που έκανε ο κ. Ράικος. Επιστημονικά είναι τοποθετήσεις “κλόουν Τοξικολογίας”μας είπε ο κ. Τσατσάκης”.

Ο ίδιος είπε ότι προέβη σε περαιτέρω εξετάσεις του αίματος της Τζωρτζίνας χωρίς να ενημερώσει τον ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη και την Ανακρίτρια κ. Σαλάππα.

Ο κ. Ράικος ισχυρίστηκε το πρωτοφανές ότι οι νέες εξετάσεις έγιναν με νέα εξελιγμένη μέθοδο ενώ στην ανακρίτρια είχε πει ότι δεν μπορούσαν να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις επειδή είχε εξαντληθεί το υλικό.

Η πρόεδρος του είπε ότι ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Ράικος.

Πρόεδρος : Δεν έχει καταθέσει ο κ. Ράικος στην κ. Σαλάππα ποτέ.

Κούγιας: Είναι πρωτοφανές αυτό. Υπάρχει πάντως έγγραφο.

Π: Μην προβαίνουμε σε χαρακτηρισμούς.

Κούγιας : Έχουμε ακραία ψευδορκία στο ακροατήριο του κ. Μάρτυρα.

Η πρόεδρος έδωσε στον μάρτυρα τα έγγραφα και του ζήτησε να εξηγήσει αναλυτικά τι είναι το καθένα.

 

Ράικος : Το πρώτο έγγραφο είναι αν χορηγήθηκε κεταμίνη στο νοσοκομείο.

Το δεύτερο: Στάλθηκαν δείγματα αίματος, ούρων και φορμόλη για τις δικές μας ενέργειες. Υπήρχε μια μικρή ποσότητα αίματος που δεν ήταν εφικτή η εξέταση με τις προηγούμενες μεθόδους. Κατέστη εφικτή αρχές Ιουνίου με τη νέα μέθοδο.

Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο μας. Είναι μια δοκιμασμένη εξέταση».

Αναφερόμενος στην εξέταση στο δείγμα αίματος του άτυχου κοριτσιού ο κ.Ράικος είπε: «Έχουμε το χρωματογράφημα. Δείχνει τον χρόνο που βγαίνει η Νορκεταμίνη, τον μεταβολίτη της κεταμίνης.

Στην επόμενη σελιδα είναι η ποσοτικοποίηση της κεταμίνης.

Δεν θα υπήρχε η Νορκεταμίνη στα ούρα αν δεν είχε πεθάνει το παιδί” τόνισε ο κ. Ράικος.

«Ταυτοποιείται η μιδαζολάμη στο μεταθανάτιο αίμα.

Δεν ήταν μια απλή διαδικασία. Με την κλασική μέθοδο δεν θα ανιχνεύονταν αυτά. Κατεβάζουμε 300 φορές κάτω την ευαισθησία. Στο εξωτερικό είναι πολύ συνηθισμένο πχ στη Μελβούρνη.»

 

Κούγιας: Έχει τρεις ημερομηνίες.

 

Ράικος : Είναι η μελέτη και η ανάρτηση του δείγματος

 

Ο Κούγιας γελάει δυνατά.

Υπάρχει μια μικροένταση για το ποιος πρέπει να μιλήσει. Η πρόεδρος είπε ότι σειρά έχει η εισαγγελέας αφού ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι δεν θα εξετάσει τον μάρτυρα.

Κούγιας: Μου είχατε δώσει τον λόγο.

 

Ράικος: Δεν υπήρχε αίτημα για να εξεταστούν ούτε στα ούρα, ούτε στο ροκουρόνιο.

 

Κούγιας: Η ημερομηνία σύνταξης της ιατροδικαστικής εκθέσεως ήταν 12/5/22. Τα έγγραφα είναι με μεταγενέστερη ημερομηνία. Έχουμε για τη χονδροειδέστατη ψευδορκία.

 

Ράικος: Δεν έλαβε γνώση για το Ροκουρόνιο ο κ. Μπουζιάνης. Το γνώριζε η κ. Σαλάππα.

 

Κούγιας : Επελέγη προφορικά ο κ. Ράικος από τον κ. Μπουζιάνη για να συνεργαστούν. Υπήρχε επικοινωνία τηλεφωνική και όχι με επίσημα έγγραφα μεταξύ τους.

Ο μάρτυρας δεν είναι καταχωρημένος ως ιατροδικαστής. Αυτά θα τα πούμε στο μέλλον όταν θα τον εξετάσω. Τώρα δεν μπορώ.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος που υπέβαλε η υπεράσπιση.

 

Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα διακοπής της δίκης.

Προσκομίσθηκε πρώτη φορά το έγγραφο. Το περιεχόμενο των εγγράφων ήταν γνωστό στην υπεράσπιση. Και τι βρέθηκε και πως βρέθηκε. Τα έγγραφα θα εξεταστούν στα αναγνώστες. Αν οι διάδικοι θέλουν να δώσουμε χρόνο.

Κούγιας: Όλοι οι καθηγητές όπως ο κ. Ευτυχιάδης εφάρμοσαν νέες μεθόδους σε αυτή την υπόθεση. Είναι υπόθεση ζωής για την κ. κατηγορουμένη. Είναι δώρο Θεού για μένα η υπόθεση αν και είναι καταστροφή του γραφείου να είναι κάθε μέρα σε αυτή την υπόθεση.

Ανακριτές παραλείπουν ιατρικές πράξεις. Συλλαμβάνουν Έλληνες πολίτες χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η οικογένεια της έχει στιγματιστεί ως οικογένεια δολοφόνων. Δεν μπορούν να εργαστούν πουθενά. Στέλνουν ψεύτικα στοιχεία και όταν πάνε από κοντά τους λένε ότι δεν μπορούν να τους προσλάβουν.

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις