ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα ψευδείς δηλώσεις από παραγωγούς -Παρατυπίες για εκτάσεις 8.187 στρεμμάτων

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) έστειλε στον εισαγγελέα ψευδείς δηλώσεις εκτάσεων που έκαναν 8 παραγωγοί για την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020.

Οι εκτάσεις που δηλώθηκαν ανέρχονται σε 8.187 στρέμματα και, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του, «η αναφορά κρίθηκε αναγκαία αφού από τη διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών».

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει ότι οι εν λόγω παραγωγοί, που βρίσκονται σε Ροδόπη, Γρεβενά, Άρτα, Πρέβεζα, Φωκίδα, και Λασίθι, ενοικιάζουν μεγάλες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων, περίπου 1.000 στρέμματα έκαστος, με τις οποίες αιτούνται την κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2020.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, για να εντοπιστούν οι οκτώ παραγωγοί χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ο γεωχωρικός έλεγχος ανάμεσα σε διαφορετικά έτη, για να εξακριβωθεί, με βάση την ιστορικότητα της κάθε δηλούμενης έκτασης αγροτεμαχίων που τηρείται στο ΟΣΔΕ από το 2015, ποια ήταν η χρήση τους και η κατοχή τους.

Από τον έλεγχο των συμφωνητικών που υποβλήθηκαν μαζί με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 (ΑΕΕ 2020) προκύπτει ότι η νόμιμη κατοχή των ιδιωτικών βοσκοτόπων δεν τεκμηριώνεται από τους εκμισθωτές αφού:

  • «τα Ε9 των εκμισθωτών πριν το 2020, χρονιά που υποβλήθηκε για πρώτη φορά η αίτηση για εθνικό απόθεμα, δηλαδή τα έτη 2017, 2018, 2019 δεν υπάρχουν οι εγγραφές που να περιέχουν τα αγροτεμάχια των ιδιωτικών βοσκοτόπων που εκμισθώνουν αν και πρόκειται για πολύ μεγάλες εκτάσεις για να αποκτηθούν μέσα σε μία χρονιά.
  • οι ίδιες εκτάσεις το 2017, 2018, 2019 συμμετείχαν στην Τεχνική Λύση κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους πράγμα που υποδηλώνει ότι πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων και όχι ιδιωτικές όπως επιχειρείται να εμφανισθούν με τις τριγωνικές ενοικιάσεις και απλή αναγραφή της κατοχής και ιδιοκτησίας στο Ε9 του 2020 από τον εκμισθωτή.
  • υπάρχουν προβλήματα με τους χρησιμοποιούμενους αριθμούς ταυτότητας ακινήτων (Α.Τ.ΑΚ.) ή με την έλλειψη Α.Τ.ΑΚ. στα συμφωνητικά».

Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει πως «με βάση τα προσκομισθέντα συμφωνητικά μίσθωσης για όλα τα 8.178 στρέμματα το ενοίκιο που θα καταβληθεί από τους παραγωγούς που αιτούνται Εθνικό Απόθεμα 2020 ανέρχεται μόλις στα 290 ευρώ, δηλαδή 0,035 ευρώ το στρέμμα, σχεδόν μηδενικό», ενώ «οι εκτιμώμενες ενισχύσεις που θα ελάμβαναν συνολικά οι 8 παραγωγοί, εφόσον δεν είχαν άλλα προβλήματα ελέγχου, θα ανέρχονταν σε 253.800 ευρώ».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Κάθε περίπτωση από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου ελέγχεται και εφόσον υπάρχουν ευρήματα θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και τον νόμο διαδικασίες. Αυτά αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών και οι υπόλοιποι παραγωγοί που αποτελούν την πλειοψηφία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις