Νίκος Σειραγάκης: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκισή του

Παρενέβη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στο μείζον θέμα της υφ’ όρων αποφυλάκισης του Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων στην Κρήτη.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού του αποφυλακίστηκε, προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη ή όχι αιτιολογία.

Εάν ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό, ενδέχεται να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου της Φιλικής προς το Παιδί Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Αποφυλακίστηκε ο παιδοβιαστής Ν. Σειραγάκης – Είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης, που έγιναν 220, θα εξέτιε 20…

Πάτρα: Νέα αήθης επίθεση του δικηγόρου της Πισπιρίγκου στον Κουσουλό και η αφοπλιστική απάντηση του δημοσιογράφου

Το χρονικό
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2011 και δύο χρόνια μετά ο παιδεραστής – προπονητής καταδικάστηκε σε 401 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή συγχωνεύτηκε αρχικά στα 220 χρόνια, με τα εκτιτέα στη φυλακή να είναι τα 25.

Με τον νέο ποινικό κώδικα όμως, η ποινή του προπονητή μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 20 και τελικά ο δρόμος για την ελευθερία του 59χρονου σήμερα, άνοιξε στα 12 χρόνια.

Τι έλεγε ο ίδιος
Ο ίδιος είχε μιλήσει το 2015 μέσα από τη φυλακή και είχε αναπτύξει τη θεωρία του. Το πώς ακριβώς έβλεπε τα εγκλήματα που τον έστειλαν στη φυλακή και ποιος ήταν ο λόγος που ποτέ μέχρι σήμερα δεν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει μία συγγνώμη.

«Τη χαρακτήρισα πράξη ελευθερίας και την ενθάρρυνα ναι και συμμετείχα ναι. Συμμετείχα σε προκλητικές ενέργειες, όχι σε κακοποιήσεις και αυτό είναι φανερό. Αν αυτό με καθιστά τον ύψιστο των εγκληματιών παγκοσμίως, τι να πω;», έλεγε ο ίδιος.

Από την πρώτη στιγμή επέμενε πως υπήρχε η συγκατάθεση των θυμάτων και ο ίδιος δεν ήταν, όπως έλεγε, βιαστής.

«Εγώ είπα στο δικαστήριο και έτσι έκλεισα την απολογία μου, ότι σε 10 χρόνια αυτή η δίκη θα θεωρείται παρωδία. Η σχέση μου, πότε δεν ήταν με αυτούς τους εφήβους αρνητική, η σχέση μου μαζί τους ήταν μία σχέση αλληλοεκτίμησης και απολύτως φιλική».

Ο προπονητής είχε παραπεμφθεί για 53 κακοποιήσεις ανηλίκων και καταδικάστηκε για τις 36 από αυτές. Θύματά του, παιδιά ηλικίας από 12 έως και 17 ετών.

«Υπήρχε ένα κλίμα συνωμοτικό, το οποίο ήταν ενδιαφέρον. Υπήρχε μία διάθεση πρόκλησης, μου ήταν ενδιαφέρον. Υπήρχε μία διάθεση ελευθερίας, μου ήταν ενδιαφέρον. Αυτό το πράγμα έχει για μένα ενδιαφέρον. Είχα μια πολύ καλού τύπου επικοινωνία με αυτά τα άτομα. Δεν είναι ανώμαλοι, δεν είναι αρρωστημένοι, είναι υγιείς έφηβοι που έχουν επιλέξει να προκλητικό τρόπο να εκφράζονται».

Όπως έκρινε το δικαστήριο, ο προπονητής παγίδευε ανήλικους αθλητές του και αφού τους κακοποιούσε, τους απειλούσε για να μην πουν τίποτα σε κανέναν.

«Ποιον να έχω κακοποιήσει; Καταρχήν όποιος με ξέρει, ξέρει ότι είμαι ένας άνθρωπος που όχι μόνο είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας και εξαναγκασμού. Ότι είμαι υπέρ της απόλυτης ελευθερίας της βούλησης, αλλά και ότι έχω πολεμήσει για αυτό».

Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι να διαμένει εκτός Κρήτης και να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας του στην Αθήνα. Του απαγορεύτηκε να συναναστρέφεται με ανήλικα παιδιά αν εκείνα δε συνοδεύονται και υποχρεώνεται να κάνει συνεδρίες με ψυχίατρο.

«Ο λόγος που μετείχα ήταν με την παρουσία μου, ήθελα να δείξω ότι όντως είναι δικαίωμα των εφήβων να εκφράζονται με τον τρόπο που επιθυμούν ακόμη κι αν αυτό φαίνεται προκλητικό, ακραίο και τα λοιπά. Τους είπα δε στο δικαστήριο, ότι εγώ όταν θεωρούσαν τους ‘rock and rollers’ ανώμαλους και ότι θα καταστρέψουν την αμερικάνικη κοινωνία, εγώ δε θα ήμουν με αυτούς, θα ήμουν με αυτούς που θα έλεγα, είναι δικαίωμά τους να χορεύουν rock n roll».

Ο 59χρονος είχε αποφυλακιστεί για πρώτη φορά το 2020 αλλά επέστρεψε στη φυλακή την ίδια χρονιά καθώς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Πριν από λίγες μέρες υπέβαλε νέο αίτημα αποφυλάκισης. Έγινε δεκτό και έτσι ο άντρας που συντάραξε με τις πράξεις του ολόκληρη τη χώρα, είναι και πάλι ελεύθερος.

«Η δικαιοσύνη έκανε το έργο της»
«Δε θα αναφερθώ καθόλου στα θύματα. Η κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και πανελλαδικά, είναι απολύτως αντίθετη με το αφεθεί αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος. Η δικαιοσύνη επιτέλεσε στο έπακρο το έργο της καταδικάζοντας τον άνθρωπο αυτό. Μετά μπαίνει η σωφρονιστική πολιτική. Αλληλοεπηρεαζόμενες δημιουργούν ενδεχομένως θετικές και ενδεχομένως και τραγικές καταστάσεις», σημείωσε, μιλώντας στο MEGA ο Ευάγγελος Μουδριανάκης, δικηγόρος θυμάτων και πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου.

 

Πηγή: protothema.gr / megatv.com

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις