Νέα εγκύκλιος για τις ιδιοκτησίες στον «παλαιό αιγιαλό»

ΥΠΟΙΚ Υπουργείο Οικονομικών, εγκύκλιος
ΥΠΟΙΚ Υπουργείο Οικονομικών

Με την εγκύκλιο 131849/ΕΞ2025/23-7-2025, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέτει για πρώτη φορά σαφείς κατευθύνσεις προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες αναφορικά με τον χειρισμό αιτημάτων πολιτών που ζητούν αναγνώριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε εκτάσεις που, αν και αποκτήθηκαν νόμιμα στο παρελθόν, εντάχθηκαν αργότερα στον λεγόμενο «παλαιό αιγιαλό».

Τι προβλέπει ο νόμος

Η εγκύκλιος βασίζεται στις προβλέψεις του ν. 5092/2024, και ειδικότερα στην παρ. 12 του άρθρου 5, η οποία ορίζει ότι:

Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός του παλαιού αιγιαλού δεν καταργεί ιδιοκτησίες που αποδεικνύονται με δημόσια έγγραφα (συμβόλαια, δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις, τοπογραφικά κ.ά.) τα οποία είχαν εκδοθεί πριν από τη χάραξη.

Επιπλέον, προστατεύονται και ακίνητα που έχουν περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.), βάσει του θεσμικού πλαισίου του 2016.

Η διαδικασία αναγνώρισης

Οι πολίτες που διαθέτουν τεκμηριωμένα εμπράγματα δικαιώματα επί εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στον παλαιό αιγιαλό μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Εφόσον τα προσκομιζόμενα στοιχεία πληρούν τις προϋποθέσεις, η υπηρεσία:

Αποδέχεται την αίτηση και προχωρά σε αναγνώριση του δικαιώματος.

Εκδίδει διοικητική πράξη βάσει συγκεκριμένου προτύπου.

Διορθώνει τα μητρώα δημόσιας περιουσίας, εξαιρώντας το ακίνητο από τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Υποβάλλει αίτηση διόρθωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ώστε να αρθεί το πρόδηλο σφάλμα και να καταχωρηθεί σωστά η ιδιοκτησία.

Δυνατότητα νέας χάραξης

Σε περιπτώσεις όπου από την εξέταση φαίνεται ότι υπάρχει λάθος ή μετατόπιση στη χάραξη της γραμμής του αιγιαλού ή της παραλίας, οι Κτηματικές Υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτεπάγγελτα διαδικασία επαναχάραξης.

Παράλληλα, κάθε πράξη αναγνώρισης κοινοποιείται στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., εφόσον η επίμαχη έκταση έχει μεταβιβαστεί σε αυτήν.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για την υποβολή αίτησης, οι πολίτες οφείλουν να προσκομίσουν:

Δημόσιο έγγραφο (όπως συμβόλαιο ή διοικητική πράξη), που να αποδεικνύει την κατοχή ή ιδιοκτησία πριν από τη δημοσίευση της χάραξης του παλαιού αιγιαλού…

Τοπογραφικό διάγραμμα, που να αποτυπώνει σαφώς τη θέση της ιδιοκτησίας σε σχέση με τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ριζικές αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο

Ανήλικοι παραβάτες: Ώρα ένταξης σε δράσεις πολιτισμού αντί φυλακής – Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις