#ΜeΤoo στη Δικαιοσύνη: Ο κ. πρόεδρος, η καταγγελία για βιασµό και οι σκιές αδιαφάνειας

ΑΕΠΠ

Μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν «έσκασε» η είδηση, στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας, παραίτησης του μέχρι πρότινος προέδρου της Αρχής Επίλυσης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και πρώην προέδρου Εφετών των ∆ιοικητικών ∆ικαστηρίων Φώτη Κατσίγιαννη.

Tου Γιώργου Στεργίου


Σάλος στην Αρχή Επίλυσης Προδικαστικών Προσφυγών από την παραίτηση -μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση- του προέδρου Φώτη Κατσίγιαννη. «Τσουνάμι» καταγγελιών για σεξιστικές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις, αδιαφάνεια, ρουσφέτια και «στημένες συνεδριάσεις»

Υπό το βάρος καταγγελιών για αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής, αλλά και το δημόσιο «κατηγορώ» εν ενεργεία πρωτοδίκη των ∆ιοικητικών ∆ικαστηρίων η οποία υποστηρίζει ότι βιάστηκε σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων, ο κ. Κατσίγιαννης με μια λιτή ανακοίνωση προς τον υπουργό ∆ικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, έθεσε εαυτόν εκτός της Ανεξάρτητης Αρχής για λόγους ευθιξίας. Η υπόθεση όμως δεν κλείνει εδώ, καθώς έχει ήδη σημειωθεί εισαγγελική παρέμβαση η οποία θα εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και λεκτική βία οι οποίες έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια στιγμή, οι δικαστικές Αρχές ασχολούνται με τις επίσης σοβαρές καταγγελίες αλλά και το αποτέλεσμα της έρευνας της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», η οποία στις 14 Ιουνίου 2020 (στο άρθρο με τίτλο «Βαριές Σκιές στην Αρχή για τις ∆ημόσιες Συμβάσεις») είχε αποκαλύψει τις… αρρυθμίες που παρατηρούνταν στην εν λόγω Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοδίκης και φερόμενο θύμα βιασμού από τον κ. Κατσίγιαννη κατήγγειλε «εκβιασμούς», «απόπειρες δωροδοκίας», επισημαίνοντας ότι στη σκιά της ΑΕΠΠ λειτουργεί ένα ολόκληρο κύκλωμα με πανεπιστημιακούς, καθηγητές Νομικής και συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία τα οποία κάνουν «χρυσές δουλειές».
Η πρωτοδίκης στην καταγγελία της κάνει λόγο για τρεις υποθέσεις φορολογικού χαρακτήρα που χειριζόταν η ίδια, στις οποίες ο Φ. Κατσίγιαννης φέρεται να της ζήτησε να «ευνοήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις με το… αζημίωτο».

Χάπι διέγερσης

Στη μακροσκελή της επιστολή η δικαστής αναφέρεται εκτενώς στον βιασμό που φέρεται να υπέστη υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΠΠ νεύριασε για την αντίσταση που προέβαλε, καθώς είχε «λάβει χάπι σεξουαλικής διέγερσης» και έληγε ο χρόνος ισχύος του!

Στην επιστολή της υποστηρίζει επίσης ότι απειλείται η ζωή της, ενώ, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια του βιασμού της, τονίζει πως αυτές ξεπερνούν κάθε όριο σεξουαλικής διαστροφής, αλλά και ανοχής από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εξακολουθούν να τον διατηρούν στη θέση που τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την καταγγελία της προκύπτει ότι οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ξεκίνησαν όταν ήταν στην Εθνική Σχολή ∆ικαστικών Λειτουργών και ο κ. Κατσίγιαννης ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Ο πρώην πρόεδρος Εφετών φέρεται σύμφωνα με την πρωτοδίκη να της ζητούσε να του στείλει φωτογραφίες με εσώρουχα σε άσεμνες στάσεις, ενώ είχε εκμυστηρευτεί ότι διατηρεί αρχείο με πορνογραφικό υλικό.

Αμέσως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, το στέλεχος της ΑΕΠΠ ζήτησε τηλεφωνικά από την πρωτοδίκη να του στείλει εκ νέου πορνογραφικό υλικό και φωτογραφίες, κάτι το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για να προβεί στις σε βάρος του καταγγελίες. Στο τηλεφώνημα αυτό διαπληκτίστηκαν και η πρωτοδίκης τού έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να συνεχίζει να την παρενοχλεί ενώ υπάρχουν πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Τότε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΑΕΠΠ φέρεται να της είπε ότι έχει πολιτική κάλυψη από στελέχη της νυν κυβέρνησης, σε συνεννόηση με το γραφείο του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Σε ό,τι αφορά τον βιασμό που φέρεται να τελέστηκε, η περιγραφή όπως καταγράφεται στη δημόσια καταγγελία είναι συγκλονιστική. Όπως λέει, συναντήθηκαν για δείπνο σε εστιατόριο της Εκάλης και τελικά ύστερα από «παρακλήσεις» τον συνόδευσε σε κοντινό ξενοδοχείο ημιδιαμονής.

«…Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, που ήταν τελικά ξενοδοχείο ημιδιαμονής, προσπάθησα να φύγω, αλλά με ψυχραιμία επέμενε ότι επέλεξε το ξενοδοχείο γιατί ήταν κοντά, ότι δεν πρέπει να φοβάμαι, ότι θέλει μόνο για λίγα λεπτά παρέα και θέλει μόνο να κουβεντιάσει για τα οικογενειακά του προβλήματα, γιατί ένιωθε άσχημα να τα πει αλλού και αν αισθανόμουν άβολα θα φεύγαμε αμέσως.

Μπήκα με δισταγμό στο δωμάτιό του και χωρίς να αφήσει δευτερόλεπτο, αντίθετα σε ό,τι μου είχε υποσχεθεί, μου επιτέθηκε σεξουαλικά. Τον παρακαλούσα συνεχώς να σταματήσει και του κατέβαζα τα χέρια, ενώ με έγδυνε και έφραζε με το σώμα του τον δρόμο για την πόρτα. Ζήτησα να πάω στο μπάνιο, για να γλιτώσω προσωρινά και δεν με άφηνε. Άρχισα να τον απωθώ και να κλαίω και του είπα ότι δεν θέλω. Αυτός όμως με κάθισε στο κρεβάτι με το ζόρι πιάνοντάς με από τους ώμους και λέγοντάς μου να ηρεμήσω και ότι θα είναι ωραία, ξεκούμπωσε το παντελόνι του και με πίεζε με τα χέρια του σε ασελγή πράξη. Του είπα ότι είναι παράλογο και ότι είναι παντρεμένος με κόρη στην ηλικία μου και μου είπε γελώντας ότι είναι δικός του λογαριασμός και ότι η σύζυγος και η κόρη του δεν έχουν πρόβλημα και είναι οικονομικά εξαρτημένες από αυτόν. Θύμωσε μάλιστα κάποια στιγμή, γιατί τον καθυστερούσα και τον νεύριαζε η ‘‘γκρίνια’’ μου, όπως χαρακτήρισε τις αρνήσεις και τα παρακάλια μου, ενώ είχε λάβει χάπι σεξουαλικής διέγερσης, όπως μου είπε.

Σιχαινόμουν πια και τον ίδιο και τον εαυτό μου, αλλά δεν σταμάτησε εκεί όπως ήλπιζα. Με ξανασταμάτησε από το να σηκωθώ, με ώθησε ανάσκελα και με πίεσε με το βάρος του ξαπλώνοντας πάνω μου. Όταν προσπάθησε να διεισδύσει, τον παρακάλεσα ξανά να συνέλθει και να μην το κάνει αυτό. Επανέλαβα ότι δεν θέλω και αυτός σαν τρελαμένος μου κράτησε τα χέρια λέγοντας μόνο να μην κάνω τη δύσκολη και επαναλαμβάνοντας με αλλοιωμένη φωνή ‘‘λίγο, άσε με λίγο’’. ∆εν είχε καμία επαφή ούτε πρόθεση να σταματήσει και είχα πνιγεί από φόβο και ντροπή χωρίς να ξέρω τι πρέπει να κάνω. ∆εν θυμάμαι καν πόσο κράτησε. Αλλά όταν ολοκλήρωσε και έφυγε από πάνω μου, συνειδητοποίησα ότι είχα βιαστεί. Είχα μείνει άφωνη και μάζεψα αμέσως τα ρούχα μου να φύγω σπαράζοντας. Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί…».

Ο «άριστος» του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν το 2017 στη νεοσυσταθείσα Αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις (ΑΕΠΠ) τοποθετούνταν ως επικεφαλής ο κ. Φώτης Κατσίγιαννης, αρκετοί συνάδελφοί του από τα διοικητικά δικαστήρια επεσήμαναν μεταξύ τους ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Η διαδρομή του πρώην προέδρου της Αρχής στα διοικητικά δικαστήρια ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και με πολύ παρασκήνιο. Πολλοί δικαστές θυμούνται το γραφείο του να είναι πάντα ανοικτό και να μετατρέπεται ουκ ολίγες φορές σε «κέντρο διερχομένων» με δικηγόρους να μπαίνουν και να βγαίνουν. Η σταδιοδρομία του κ. Κατσίγιαννη στα διοικητικά δικαστήρια δεν είχε το τέλος που ο ίδιος ονειρευόταν. Καταγγελίες της συζύγου του του στέρησαν το δικαίωμα προαγωγής του στο ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας dikastikoreportaz.gr, η τοποθέτησή του ως επικεφαλής της ΑΕΠΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μέσω της καλής σχέσης που είχε από χρόνια δημιουργήσει με τον καθηγητή Νομικής Αργύρη Καρρά, ο οποίος ως γνωστόν είχε διατελέσει γραμματέας της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΑΕΠΠ

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο “καραμανλικός” καθηγητής και ο παραιτηθείς επικεφαλής της ΑΕΠΠ

Πρωτοδίκης: Καταγγέλλει για βιασμό το «μπουμπούκι» της ΑΕΕΠ

 

Αυτοδικαίως παύεται ο πρώην δικαστής – στέλεχος της ΑΕΠΠ, που καταγγέλθηκε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις – Στη θέση του η Μαίρη Σαρπ

Παραίτηση – βόμβα μετά τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο της Δικαιοσύνης

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις