Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ορθή η απαγόρευση της μαντίλας από τους εργοδότες

Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση της μαντίλας στις εργαζόμενές τους αρκεί να είναι μια γενική απαγόρευση που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων, ανέφερε το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Πρόκειται για μία ακόμα δικαστική απόφαση σε ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε μια μουσουλμάνα που ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να φορά μαντίλα όταν έκανε αίτηση για εκπαίδευση έξι εβδομάδων σε βελγική εταιρεία.

Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει έναν κανόνα ουδετερότητας, το οποίο σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται κανένα κάλυμμα κεφαλής στους χώρους της, είτε είναι κασκέτο, σκούφος ή μαντίλι.

Η γυναίκα προσέφυγε σε βελγικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε τη γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ευθεία διάκριση σε μια τέτοια απαγόρευση.

«Ο εσωτερικός κανονισμός μιας επιχείρησης που απαγορεύει την εμφανή χρήση θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή πνευματικών συμβόλων δεν συνιστά ευθεία διάκριση εάν εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους με γενικό και μη διαφοροποιημένο τρόπο», ανέφεραν οι δικαστές.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πέρυσι ότι οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύσουν στους εργαζομένους να φορούν μαντίλα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εάν χρειάζεται να το κάνουν για να παρουσιάσουν μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες τους. Στη Γερμανία, οι απαγορεύσεις για τη μαντίλα αποτελούν αμφιλεγόμενο ζήτημα εδώ και χρόνια, και αφορούν κυρίως υποψήφιες εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία. Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της μαντίλας στα δημόσια σχολεία το 2004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνήγορος του Πολίτη: Απαγορεύεται η χρήση μαντίλας σε δημόσιο νοσοκομείο

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις