Νέα δεδομένα για την υπόθεση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, καθώς η απόφαση που του επέτρεψε να αποφυλακιστεί υπό όρους δεν ισχύει πλέον. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, συνεδριάζοντας σε σχηματισμό συμβουλίου, έκανε δεκτή την αναίρεση του σχετικού βουλεύματος, εξέλιξη που συνεπάγεται την επιστροφή του στη φυλακή και την επανεξέταση της υπόθεσης από νέα δικαστική σύνθεση.
Ο Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 25 ετών, είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ύστερα από ευνοϊκή κρίση του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά. Ωστόσο, η εισαγγελική παρέμβαση ανέτρεψε τα δεδομένα, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σοφοκλή Λογοθέτη να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Βασικό σημείο της διαφωνίας αποτέλεσε το ποιος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση του πολυϊσοβίτη. Σύμφωνα με την εισαγγελική προσέγγιση, ο νόμος 4855/2021 προβλέπει ότι για όσους εκτίουν περισσότερες από μία ποινές ισόβιας κάθειρξης απαιτείται πραγματική παραμονή 25 ετών στη φυλακή προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα υφ’ όρον απόλυσης. Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών είχε στηρίξει την κρίση του στις προγενέστερες διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν μικρότερο χρόνο πραγματικής έκτισης της ποινής.
Με την αναίρεση του Αρείου Πάγου παύει να παράγει έννομα αποτελέσματα το βούλευμα που οδήγησε στην αποφυλάκιση και επανέρχεται σε ισχύ η προηγούμενη απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιωτόπουλος θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Η αποφυλάκιση
Υπενθυμίζεται ότι η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πειραιώς για την υφ’ όρον απόλυση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, έπειτα από 24 χρόνια εγκλεισμού, βασίστηκε σε ένα σκεπτικό που, σύμφωνα με τη Δικηγόρο του, Βασιλική Καμηλάρη, αναδεικνύει την πλήρωση τόσο των τυπικών όσο και των ουσιαστικών προϋποθέσεων του νόμου.
Το δικαστικό συμβούλιο έλαβε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι ο κρατούμενος δεν είχε υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εικοσιτετραετούς παραμονής του στη φυλακή, ενώ η σχετική έκθεση της κοινωνικής λειτουργού περιέγραφε ως άριστη τη συμπεριφορά του, τόσο απέναντι στους συγκρατούμενούς του όσο και προς το διοικητικό προσωπικό.
Κεντρικό ρόλο στην κρίση των δικαστών διαδραμάτισε η ακαδημαϊκή και επιστημονική του πορεία υπό καθεστώς εγκλεισμού. Όπως επισημαίνει η κυρία Καμηλάρη, το Συμβούλιο συνεκτίμησε την προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατάφερε να ολοκληρώσει εξ αποστάσεως τις σπουδές του στα μαθηματικά σε γαλλικό πανεπιστήμιο, αποκτώντας πτυχίο, μεταπτυχιακό και, το 2021, διδακτορικό τίτλο με δημοσίευση της ακαδημαϊκής εργασίας του.
Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο ως δείγμα αυτοπειθαρχίας και επιμέλειας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι επιτεύχθηκε σε συνθήκες εγκλεισμού και χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (μόνο δι’ αλληλογραφίας).
Η πλευρά της υπεράσπισης υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα για την υφ’ όρον απόλυση είχε θεμελιωθεί ουσιαστικά εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς εφαρμοζόταν το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το όριο για την υφ’ όρον απόλυση συμπληρωνόταν στα 19 ετών εγκλεισμού. Μάλιστα, θα μπορούσε να είχε αποφυλακιστεί επτά χρόνια νωρίτερα με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»), ενώ ακόμα και με τις αυστηρότερες διατάξεις που ισχύουν πλέον, το όριο για την υφ’ όρων απόλυση ανέρχεται στα 25 έτη.
Αν και η προηγούμενη αίτησή του είχε απορριφθεί, ο τότε πρόεδρος Εφετών είχε ήδη μειοψηφήσει υπέρ της αποφυλάκισής του. Στην παρούσα φάση, στην απόφαση προσμετρήθηκαν επίσης η προκεχωρημένη ηλικία του αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή του, καθώς την προηγούμενη χρονιά είχε αντιμετωπίσει σοβαρό επεισόδιο πνευμονικής εμβολής και είχε νοσηλευθεί.
Απαντώντας στο αίτημα για επανεξέταση της αποφυλάκισης που ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, η πλευρά του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, μέσω της δικηγόρου του, αποσαφηνίζει ότι η δικαστική κρίση υπήρξε απόλυτα στέρεη, ομόφωνη και πλήρως ευθυγραμμισμένη με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.










































