Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου – Δανειολήπτες: Ζητά από την Εισαγγελία του ΑΠ ποινική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος

ΕΣΥ

Ποινική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να διερευνηθεί πως προδικάζουν τα στελέχη της απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος των δανειοληπτών, ζητεί με αναφορά του ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Με την αναφορά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου καταγγέλλει το γεγονός ότι σε επίσημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ο Άρειος Πάγος θα ανατρέψει δική του απόφαση και θα δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές δανείων να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων των δανειοληπτών. Το γεγονός ότι προκαταβάλλεται μία δικαστική απόφαση προσβάλει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία, σημειωτέον ήδη έχει δρομολογήσει την επανεξέταση του θέματος, παρά τη σαφή και αναλυτική απόφαση τμήματός του που έθεσε εμπόδια για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Η αναφορά έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, όπως παρέμβουν τα αρμόδια όργανα των δικηγόρων, στη Μείζονα Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά τη συζήτηση της επίμαχης υπόθεσης στις 26 Ιανουαρίου.

Το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, το οποίο εδρεύει στο Πρωτοδικείο Αιγίου και εκπροσωπείται νόμιμα από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

ΠΡΟΣ
Τον κο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
.
Η διάκριση των εξουσιών, η οποία συνιστά θεμελιώδη λίθο λειτουργίας της Δημοκρατίας κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προβλέπεται από το άρθρο 26 του Συντάγματος. Σύμφωνα με την χρηματοπιστωτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Νοέμβριο 2022, (σελίδα 91 αυτής) προεξοφλείται η άρση, εντός των επομένων μηνών, των περιορισμών, οι οποίοι τίθενται στα funds από την υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου και εφετειακές αποφάσεις. Η εν λόγω αναφορά σε συνδυασμό με την παραπομπή του εν λόγω θέματος στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο νομικό κόσμο της χώρας αλλά και στην κοινωνία καθώς με αυτή την βεβαιότητα προεξοφλείται η άρση των συνεπειών των ανωτέρω αποφάσεων με απόφαση της ολομέλειας του Άρειου Πάγου καθώς εκκρεμεί το θέμα σε αυτήν και ο υπουργός έχει αποκλείσει νομοθετική ρύθμιση.

Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων οφείλουν να εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού Λαού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και όχι στο όνομα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει χωρίς συνταγματική εξουσιοδότηση, εν είδει εισηγητή, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο ο Άρειος Πάγος έλυσε με αυστηρά νομικά κριτήρια.

Καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στο παραπάνω ζήτημα, η οποία συνιστά πρόκληση για την ανεπηρέαστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των σκοπών και αρμοδιοτήτων που έχει ο δικηγορικός σύλλογος Αιγίου ,σύμφωνα με τον κώδικα περί δικηγόρων, άρθρο 90 περ β, η διασφάλιση της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης η οποία απονέμεται πάντοτε στο όνομα του Ελληνικού λαού , είναι από τους ύψιστους σκοπούς και αρμοδιότητες των Δικηγορικών Συλλόγων.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αφενός μεν από πού πηγάζει η βεβαιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος για την άρση των προσκομμάτων που επέφερε η 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου καθως και σχετικές εφετειακές αποφάσεις, αφετέρου δε ποια πρόσωπα ενέχονται στην τυχόν παροχή τέτοιων διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων προτού αποφανθεί η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Σας.

Επισυνάπτεται η Διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
1) Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ι. Μπέσκος
2) Ο Αντιπρόεδρος
Αλέξανδρος Ι. Μανωλόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόθεν Έσχες: Άρση ασυλίας του βουλευτή Ανδρέα Πάτση ζητά ο Εισαγγελέας

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη στην εισαγγελέα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις