Δέσποινα Σβουρδάκου: Το προφίλ των μελών του οργανωμένου εγκλήματος

πολεμικών τεχνών
Δέσποινα Σβουρδάκου Δρ. Εγκληματολογίας

Βασικές εκφάνσεις του Οργανωμένου Εγκλήματος. Καθημερινότητα και Ανασφάλεια των πολιτών. Ανάλυση του Προφίλ των Δραστών.

Αντώνης Μαγγανάς: ‘’Τα συμβόλαια θανάτου απαιτούν ειδικά χαρακτηριστικά. Συμμετέχουν τα πλέον ‘έμπειρα’ μέλη του οργανωμένου εγκλήματος για τα οποία η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.
Είναι σκληροί, αδίστακτοι και χειρίζονται με ευκολία τα όπλα. Η όλη δομή και η λειτουργία του οργανωμένου εγκλήματος στηρίζεται πολύ στα συμβόλαια θανάτου: Ο τραυματισμός χρησιμοποιείται ως απειλή, εκφοβισμός, και εκδίκηση.’’

Προφίλ δραστών-Modus Operandi: M. Cusson, Garland.

Τα άτομα που ανήκουν σε οργανωμένες ομάδες- συμμορίες, έχουν βίαιο τρόπο ζωής και συνήθειες, ένα συγκεκριμένο «σύστημα εγκληματικής συμπεριφοράς». Οι εγκληματίες του μπλε κολάρου -blue collar criminals- σε αντίθεση με τους εγκληματίες του λευκού κολάρου-white collar criminals- οι οποίοι ανήκουν στα ανώτερα οικονομικά στρώματα, έχουν έρθει σε ρήξη με την κοινωνία και προσπαθώντας να αποφύγουν τη φτώχεια, πραγματοποιούν τα όνειρα τους με… παράνομες δραστηριότητες, παραβιάζοντας τα κοινωνικά ΄΄όχι΄΄.

Διαπράττουν κακουργήματα χωρίς οίκτο, μετατρέποντας τις πράξεις τους σε συνήθεια. Ο ψυχρός επαγγελματισμός φτάνει στα όρια της μονομανίας της δολοφονίας! Δεν είναι μόνο οι παράνομες και εγκληματικές ενέργειες αλλά και ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Όμοιες συνήθειες, ήθη, παραδόσεις, υποστήριξη μεταξύ των μελών-δραστών και συνεργασία ως ένα σημείο. Τα μέλη της ομάδας έχουν δική τους ηθική και εκτελούν με πειθαρχία τις εντολές του αρχηγού- ΄΄Ντον΄΄, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του Οργανωμένου Εγκλήματος.
2. Άγραφοι νόμοι, στρατολόγηση και δεσμεύσεις μεταξύ των μελών.
3.Τιμωρία- με θάνατο-για τα μέλη που παραβιάζουν τους νόμους της ομάδας, ειδικά το νόμο της σιωπής- «ομερτά».
4 Κοινή συμπεριφορά, κοινή πορεία και συμφέροντα, αλλά και κοινοί εχθροί. Υποστήριξη για την έσω-ομάδα και μίσος για τα μέλη άλλων ομάδων.
5. Διαφθορά- δωροδοκία της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
6. Εκφοβισμός μαρτύρων και άσκηση βίας.
7. Αυτοί που ανήκουν στο σύστημα διακατέχονται από έντονα συναισθήματα για ό,τι τους πλαισιώνει. Ένα χαρακτηριστικό της Μαφίας είναι ότι από κάποιο σημείο και μετά, δημιουργείται διχόνοια μεταξύ των μελών της ομάδας. Ο αρχηγός δεν συντελεί πλέον στη συνοχή της. Αντιθέτως, γίνεται στόχος και μελλοντικό θύμα για τους υπόλοιπους, που προσπαθούν να πάρουν τα ηνία της νύχτας από αυτόν και να γίνουν ΄΄Ντον΄΄, απολαμβάνοντας όλα τα αγαθά της παρανομίας.

O Becker στο βιβλίο του «Οι Περιθωριοποιημένοι» αναφέρει:

«Τα μέλη των οργανωμένων παρεκκλινουσών ομάδων έχουν σίγουρα ένα πράγμα κοινό: την παρέκκλιση τους. Τους δίνει την αίσθηση της κοινής μοίρας, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα, αναπτύσσεται μια παρεκκλίνουσα υποκουλτούρα: μια ομάδα απόψεων και κατανοήσεων σχετικά με το πως μοιάζει ο κόσμος και πως τον αντιμετωπίζουν, καθώς και μια ομάδα δραστηριοτήτων ρουτίνας βασισμένες σ’ αυτές τις απόψεις. Η ιδιότητα του μέλους σε μια τέτοια ομάδα σταθεροποιεί μια παρεκκλίνουσα ταυτότητα».

Η ομάδα, όντας συνειδητοποιημένη και δρώντας ενάντια στο κατεστημένο, μαθαίνει στο άτομο την εγκληματική συμπεριφορά και κινείται βάσει κινήτρων, προγράμματος και σχεδίων με κέντρο πάντα την παρανομία και τα λεφτά.

Για τα μέλη της ομάδας η συμπεριφορά αυτή γίνεται στάση ζωής. Η συγκεκριμένη πορεία και κουλτούρα μαθαίνεται μέσα από ορισμούς και νόμους-άγραφους- που ορίζει η έσω-ομάδα και, συνήθως, είναι ενάντια στους κανόνες της κοινωνίας, παραβιάζοντας έτσι το Ποινικό Δίκαιο.

Η υποκουλτούρα της βίας στηρίζεται στην ανδρική σκληρότητα, στην οξύτητα και στους ξυλοδαρμούς και είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής της συμμορίας. Ενέργειες των έγκλειστων ΄΄πολεμιστών΄΄, όπως η προστασία, το ΄΄φερμάρισμα΄΄ ατόμων που αθέτησαν το λόγο τους ή έπρεπε να πληρώσουν για κάποιο λόγο, ο εκβιασμός, η ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών, πορνών, ανηλίκων, όπλων, η αρπαγή και η ομηρία, είναι παράνομες δραστηριότητες που αποφέρουν τεράστια κέρδη και κατατάσσονται στις εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Η κατάστρωση σχεδίου, η βιαιότητα, η επιλογή των θυμάτων (σε κάποιες περιπτώσεις μετά από παρακολούθηση), του χώρου, του χρόνου, των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών και η απουσία προστατών αποτελούν βασικές αρχές. Ο αιφνιδιασμός, η έλλειψη φόβου, η ετοιμότητα, η ψυχραιμία, η πραγματοποίηση του σχεδίου με επαγγελματισμό και η εξουδετέρωση των αρχών, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, δημιουργούν το προφίλ της ομάδας.       προφίλ

Ο κοινωνικός εξοστρακισμός πίσω από τα ψυχρά κάγκελα της φυλακής, ανεβάζει την αίγλη και το ΄΄πρεστίζ΄΄ των παρεκκλινόντων γιατί η φυλακή θεωρείται,-στους άγραφους νόμους των ανθρώπων του υποκόσμου- Πανεπιστήμιο και χώρος όπου οι έγκλειστοι διευρύνουν τις γνώσεις τους για κάθε είδος παρανομίας. Οι γνωριμίες με ημεδαπούς και αλλοδαπούς, ανοίγουν τους επαγγελματικούς ορίζοντες των ατόμων με εγκληματική σταδιοδρομία. Η επιστροφή στους περιθωριοποιημένους του υπόκοσμου και των παράνομων ομάδων είναι πιο ισχυρή, πιο σκληρή, με πάθος για εκδίκηση και αίμα! Η κοκαΐνη και η χρήση αλκοόλ συμπληρώνει την καθημερινότητα τους.

Το κράτος και οι μηχανισμοί του προσπαθούν να αμυνθούν και να εξαλείψουν αυτή την παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά. Οι ΄΄πολεμιστές΄΄ του οργανωμένου εγκλήματος λογοδοτούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Δικαιοσύνη και εισέρχονται στη φυλακή (΄΄τούφα΄΄ -στη διάλεκτο των κρατουμένων), ως απάντηση και τιμωρία της κοινωνίας. Όμως, το οργανωμένο έγκλημα, σαν Λερναία Ύδρα, καταδιώκεται, δέχεται τις επιθέσεις και ΄΄τα πυρά΄΄ τόσο από το νόμο όσο και από τα διωκτικά όργανα, πάρα ταύτα μένει ανίκητος εχθρός και πλήγμα της Ελληνικής κοινωνίας και τάξης.  προφίλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων (αναλυτικός πίνακας)

Novartis: Μαραθώνια κατάθεση Αγγελή και διακοπή

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις