Αποκάλυψη-Κυριάκος Τόµπρας: “Ξέρω τα πάντα για τον “White Porscha” και το “White House”

Τόμπρας

«Ξέρω ποιος είναι ο ‘‘White Porscha’’ αλλά και τι σημαίνει ‘‘White House’’. Ωστόσο, εφόσον ερωτηθώ στην Προανακριτική δεν πρόκειται να τους ονοματίσω. Θα πω ‘‘ναι γνωρίζω, αλλά δεν λέω’’. Και αυτό γιατί αρμόδιος για να πει σε ποιους αναφερόταν είναι ο συντάκτης των emails Φουάντ Χούρι, ο οποίος, όμως, δεν έχει κληθεί! Αντ΄αυτού κάλεσαν έναν υπάλληλο του λογιστηρίου! Τι να ξέρει αυτός για το παρασκήνιο και τις πολιτικές προεκτάσεις που υπάρχουν στην υπόθεση; Πρόκειται για φαρσοκωμωδία!».

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

«…Αλλά να καλέσουν τον Φουάντ Χούρι να τους κατονοµάσει». Ο µάρτυρας-«κλειδί» για το Kalogritsas-Gate, Κυριάκος Τόµπρας, µιλάει στη «Μ» λίγο πριν από την κατάθεσή του στην Προανακριτική

Με αυτά τα λόγια ο μάρτυρας-«κλειδί» του διαβόητου Καλογρίτσας-Gate, Κυριάκος Τόμπρας, ο άνθρωπος ο οποίος μεσολάβησε προκειμένου να εκταμιευθούν τα 3.000.000 ευρώ από τους μεγιστάνες της CCC, τα οποία κατέληξαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα προκειμένου η εταιρεία του υιού του, Ιωάννη-Βλαδίμηρου, να συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό-παρωδία, αποκαλύπτει τις προθέσεις του στη «Μ» λίγα 24ωρα πριν από την κλήση του από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τον Νίκο Παππά. Ο γνωστός οικονομολόγος, προσωπικός φίλος των μεγιστάνων της CCC αλλά και του Χρήστου Καλογρίτσα αποτελεί το πλέον κομβικό πρόσωπο του πολιτικού-δικαστικού θρίλερ που διαδραματίστηκε το καλοκαίρι αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2016 με φόντο τον τηλεοπτικό διαγωνισμό (ο οποίος εν τέλει κηρύχθηκε άκυρος), καθώς φέρεται να ήταν παρών σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις και διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να στηθεί το SYRIZA Channel με άρωμα Αλ Τζαζίρα.

«Κανάλι»

«Όταν τελικά καταφέρω να βρεθώ ενώπιον των μελών της Προανακριτικής καθώς βρίσκομαι σε καραντίνα εξαιτίας επαφής μου με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, θα πω την αλήθεια και όλα όσα έζησα.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τα λεφτά τα οποία έδωσαν οι Χούρι στον Καλογρίτσα ήταν για να στηθεί κανάλι. Για τίποτε άλλο! ∆εν υπήρχε κανένα έργο στα Εμιράτα στα οποία μπορούσε να συμμετάσχει ο εργολάβος.

Άλλωστε, αυτό το έργο το οποίο εμφανίσθηκε στη σύμβαση η οποία υπεγράφη για να εκταμιευθούν τα 3.000.000 ευρώ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ», λέει ο κ. Τόμπρας και συνεχίζει: «Το καλοκαίρι του 2016 έφερα σε επαφή την οικογένεια Χούρι και τον Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα και τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας και να δημιουργήσουν από κοινού ένα σταθμό εθνικής εμβέλειας. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στις οποίες ήμουν παρών συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν από κοινού επένδυση ύψους 50.000.000 ευρώ για να αποκτήσουν άδεια στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε κάθε πλευρά να συμμετάσχει ισόποσα στην επένδυση καταβάλλοντας 25.000.000 ευρώ.

Επειδή ο Καλογρίτσας είχε ήδη επενδύσει μέχρι τον Αύγουστο του 2016 σημαντικά ποσά, αποφασίστηκε οι Χούρι να επενδύσουν αρχικά με το ποσό των 3.000.000 ευρώ για να εκδοθεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή και στη συνέχεια να επενδύσουν τα υπόλοιπα 22.000.000 ευρώ τα οποία, μάλιστα, θα έπρεπε να δοθούν εντός 20 ημερών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την απόκτηση της άδειας».

«Εφεύρεση»

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στη «Μ» ο κ. Τόμπρας, στη συνέχεια υπήρξε πρόβλημα με τη νομότυπη συμμετοχή της CCC στο τηλεοπτικό πρότζεκτ εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι εταιρεία του ΑΝ 89/1967 και ως εκ τούτου απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

«Έτσι, αρχικά προτάθηκε υποκατάστημα ή θυγατρική της εταιρείας να εκδώσει από τράπεζα του εξωτερικού εγγυητική επιστολή 3.000.000 ευρώ με αποδέκτη την εταιρεία ‘‘Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας’’, προκειμένου να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του Νόμου για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Μάλιστα, εγώ ανέλαβα και συνέταξα διάφορα εναλλακτικά κείμενα. Σύντομα, όμως, διαπιστώσαμε ότι και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν προβλήματα, ενώ ο χρόνος μάς πίεζε ασφυκτικά.
Αυτός ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο με πρόταση του Φουάντ Χούρι εφευρέθηκε η λύση της σύμβασης υπεργολαβίας, μεταξύ των εταιρειών ‘‘Τοξότης ΑΕ’’ συμφερόντων του Καλογρίτσα και της ‘‘Al Ghandiand Consolidated Contractors International Company LLC’’, η οποία είναι θυγατρική της CCC.

Ήταν η μόνη λύση για να μην εμπλακούν οι ίδιοι και οι εταιρείες τους σε οποιαδήποτε διεθνή περιπέτεια και έρευνα. Έτσι, λοιπόν, στις 28 Αυγούστου 2016 εμβάστηκε από την “Abu Dab iIslamic Bank” στην Τράπεζα Αττικής το ποσό των 3.000.000 ευρώ το οποίο εισέπραξε το πρωί της 29ης Αυγούστου η ‘‘Τοξότης’’ και το δάνεισε στην εταιρείας ‘‘Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας’’, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση της εγγυητικής επιστολής όπως και έγινε έστω και με περιπετειώδη τρόπο», εξηγεί ο μάρτυρας-«κλειδί».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το πρότζεκτ της δημιουργίας του SYRIZA CHANNEL αλά Αλ Τζαζίρα «πάγωσε» όταν η οικογένεια Χούρι φοβήθηκε την εμπλοκή του ονόματός της στον πολιτικο-επιχειρηματικό πόλεμο ο οποίος είχε ξεσπάσει, γνωστός ως τα «βοσκοτόπια του Καλογρίτσα».

Όπως λέει ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας συζητήσεων οι οποίες αποκάλυπταν την «κατατρομοκράτηση των επιχειρηματιών από την αρνητική δημοσιότητα της παραπληροφόρησης και της πρωτοφανούς επικοινωνιακής διάστασης που έλαβε το όλο ζήτημα.

Εξαναγκάστηκαν σε υπαναχώρηση και παραίτηση από το επενδυτικό σχέδιο με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη του Καλογρίτσα».

Πολιτικές πλάτες

Ο μάρτυρας-«κλειδί» δεν επιβεβαιώνει πλήρως όσα έχει αποκαλύψει ο εργολάβος περί εμπλοκής της πρώην κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Νίκου Παππά στην πραγματικά απίστευτη ιστορία.

«Ότι έχει καταθέσει στη μήνυσή του αλλά και καταγράφει στα υπομνήματα που προσκόμισε στον εισαγγελέα τα γνωρίζω. Μου τα έχει πει. Όπως γνωρίζω για τις συναντήσεις τις οποίες έκανε με εντολή Μαξίμου και Παππά, όπως μου έλεγε, στη συνέχεια με διάφορους καναλάρχες και επιχειρηματίες, όπως τον ∆ημήτρη Κοντομηνά, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη.

Μου τα έχει πει όλα, αλλά δεν ήμουν παρών σε όλα αυτά. Όπως γνωρίζω σε ποιους αναφέρεται ο Φουάντ Χούρι ως ‘‘White Porscha’’ και ‘‘White House’’ στα emails που μου έστειλε. Θα το πω και στη Βουλή.

Γνωρίζω, εμένα μου τα έχει πει, αλλά δεν θα αποκαλύψω, γιατί μπορεί αύριο, μεθαύριο να έρθει ο κ. Χούρι και να με διαψεύσει. Και όμως, όπως διαπίστωσα κανένα κόμμα δεν θεώρησε σκόπιμο να καλέσει τον συντάκτη των συγκεκριμένων emails για να μας πει ποιους εννοεί! Αντί αυτού, του Φουάντ Χούρι δηλαδή, κάλεσαν τον λογιστή της CCC για να πει τι ο χριστιανός; Για τις εντολές που εκτελούσε;

Πρόκειται περί φαρσοκωμωδίας. Και κάτι τελευταίο! Να προσέξουν και οι δυο πλευρές να μην πουν ψέματα γιατί έχω και άλλα στοιχεία! Έχω και άλλα emails».

Καταλήγοντας, ο κ. Τόμπρας αποκαλύπτει ότι ακόμη και λίγο καιρό πριν από την προσφυγή των Χούρι στα ελβετικά δικαστήρια όπου δικαιώθηκαν, καθώς η πλευρά Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να παρασταθεί, οι δυο πλευρές προσπαθούσαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση.
«Στο πλαίσιο αυτό οι κατασκευαστές προσέγγισαν γνωστή επενδυτική τράπεζα από τις αραβικές χώρες. Σκοπός τους ήταν να πάρουν πίσω τα 3.000.000 ευρώ δίνοντας δουλειά στον Καλογρίτσα. Όταν όμως και αυτό ναυάγησε στράφηκαν εναντίον του».

Τόμπρας

Η απάντηση των κατασκευαστών

Από την πλευρά τους, πάντως, οι ηγήτορες της CCC αρνούνται τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί σύμπραξης προκειμένου να στηθεί τηλεοπτικός σταθμός. Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στον εισαγγελέα αναφέρουν ότι στα τέλη καλοκαιριού του 2016 ο Καλογρίτσας ζήτησε να του χορηγήσουν δάνειο ύψους 3.000.000 ευρώ για άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες και εκείνοι αντιπρότειναν να του δώσουν τα λεφτά ως προκαταβολή για συμμετοχή του «Τοξότη» ως υπεργολάβου σε έργο στα ΗΑΕ που πάντως δεν έγινε ποτέ. «…Ενώ έλαβε τα χρήματα της προκαταβολής που χρειαζόταν και παρά τη σχετική επικοινωνία της τεχνικής ομάδας του Ομίλου, υπέβαλε κοστολόγηση υπεργολαβίας, η οποία υπερέβαινε κατά πολύ τον σχεδιασμό προϋπολογισμού χωρίς ταυτόχρονα να αποστείλει τις αναλυτικές σχετικές μετρήσεις… Ακολούθως, δε, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε να συμμετάσχει ως υπεργολάβος σε άλλα έργα και έγιναν οι σχετικές επικοινωνίες, η εγκαλούσα εταιρεία τελικά δεν εκδήλωσε ουσιαστικό ενδιαφέρον…». Μάλιστα, στο υπόμνημα παρατίθενται και μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αντάλλαξε στέλεχος του Ομίλου τους με τον Γιώργο Μπασσιά, τότε πρόεδρο του «Τοξότη».

Ποιοι θα καταθέσουν

Από αύριο, Δευτέρα, ξεκινά η ουσιαστική διερεύνηση της «υπόθεσης Παππά» από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Για την Τρίτη έχει κληθεί ο Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος, πάντως, βρίσκεται σε καραντίνα και ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της επιτροπής. Αμέσως μετά την εξέταση του κ. Τόμπρα, θα κληθεί ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, ο στενός του συνεργάτης Χρήστος Νικολάου και στη συνέχεια ο διευθυντής λογιστηρίου της λιβανέζικης εταιρείας, Αντώνης Λιανός.

Η ΝΔ πρότεινε για τον πρώτο κύκλο μαρτύρων τους: Κυριάκο Τόμπρα, Χρήστο Καλογρίτσα, Χρήστο Νικολάου και Αντώνη Λιανό. Για τον δεύτερο κύκλο μαρτύρων τους Δήμο Βερύκιο, Ευάγγελο Μαρινάκη και Κώστα Βαξεβάνη. Επίσης, προτάθηκε στο προεδρείο της επιτροπής να αιτηθεί από τη Δικαιοσύνη τη δικογραφία για τα «βοσκοτόπια».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η αρχή των καταθέσεων να γίνει από τους πολιτικούς ενάγοντες, προτείνοντας κατά σειρά τους: Χρήστο Καλογρίτσα, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Χρήστο Νικολάου, Αντώνη Λιανό, στελέχη των επιχειρήσεων της οικογένειας Χούρι, Μισέλ Σαάντ, στέλεχος CCC, Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ, Μάριο Μπαχά (πρώην νομικό σύμβουλος Attika), Αθανάσιο Τσάδαρη, Αθήνα Κουσκουρή, Ειρήνη Φιλακουριδου, Τάκη Θεοδωρικάκο, Δημήτρη Τερζόγλου, Κώστα Βαξεβάνη. Εντύπωση προκαλεί ότι κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να καλέσει τον Φουάντ Χούρι!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα έπειτα από δημοσίευμα για συρροή κρουσμάτων σε χωριό

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις