Απόφαση – σταθμός: Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις!

δικαστήρια αναδρομικά συντάξεις

Τα διοικητικά δικαστήρια άρχισαν να εκδίδουν αποφάσεις δικαιώνοντας τους συνταξιούχους που είχαν προσφυγή και διεκδικούν, εκτός από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, τα δώρα και τις μειώσεις στις επικουρικές.
Τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και μάλιστα έντοκα θα καταβληθούν αναδρομικά για το 11μηνο, 2015-2016, στους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει. Ήδη τα δικαστήρια αρχίζουν να εκδίδουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες είχαν “παγώσει” μετά την προσφυγή του υπουργείου Εργασίας στο ΣτΕ. Το Υπουργείο ζητούσε με πιλοτική δίκη να κριθεί το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Η απόφαση της πιλοτικής δίκης

-Έδωσε το πράσινο φως στα διοικητικά δικαστήρια να συνεχίσουν την εκδίκαση των υποθέσεων των συνταξιούχων που είχαν ήδη προσφύγει.
-Άφησε ανοικτό το θέμα των δώρων, το οποίο οι προσφεύγοντες διεκδικούν και μάλιστα εντόκως.
Το θέμα των δώρων δεν έχει κριθεί από την τελευταία πιλοτική δίκη. Εκκρεμεί στο ΣτΕ νέα προσφυγή συνταξιοδοτικών οργανώσεων που έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2021. Εκεί θα κριθεί το θέμα αυτό, μαζί με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Ποιοί συνταξιούχοι θα δικαιωθούν;

Όσοι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει διεκδικώντας και τα δώρα του 11μηνου, θεωρείται βέβαιο ότι θα δικαιωθούν. Άδηλο είναι εάν η απόφαση αυτή θα επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Υπάρχει περίπτωση το δικαστήριο να θεωρήσει ενεργή την άσκηση του σχετικού δικαιώματος από την ημερομηνία έκδοσης της αποφάσεως. Αυτό θα αποκλείσει την αναδρομική ισχύ της για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν έχουν ασκήσει προσφυγές.

“Στην ουρά” για τις δικαστικές αποφάσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 250.000 συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αναμένουν τις αποφάσεις που θα επιδικάζουν εκτός από τα χρήματα που εισέπραξαν με την κυβερνητική απόφαση, τους τόκους , τα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών.
Το θέμα των δώρων και των μειώσεων των επικουρικών αφορά και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν εισέπραξαν τίποτε από την τελευταία απόφαση καταβολής αναδρομικών.

Ορόσημο η απόφαση του ΣτΕ
Πρέπει να τονισθεί ότι το θέμα των αναδρομικών για τα δώρα αφορά και τις χρονιές πέραν του 2016 για όσους έχουν προσφύγει. Γι αυτό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου, που θα εκδικασθεί η νέα πιλοτική δίκη.

Ανοίγει ο δρόμος για τα αναδρομικά δώρων
Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» έρχεται στη δημοσιότητα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείο Αθηνών (30ό Μονομελές). Η απόφαση αναγνωρίζει δικαίωμα σε διεκδικήσεις για αναδρομικά Δώρων, μετά την πιλοτική δίκη του ΣτΕ βάσει της οποίας η κυβέρνηση επέστρεψε μόνον αναδρομικά μειώσεων στις κύριες συντάξεις. Ακόμα δίδει το «πράσινο φως» για προσφυγές συνταξιούχων. Όσοι ,έως το τέλος του έτους ή και το 2021 δεν θα έχουν λάβει καθόλου αναδρομικά, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή Δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαιοσύνη για πλούσιους: Ματαιώνονται σωρηδόν αγωγές για αποζημιώσεις

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις