Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νέα ρύθμιση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις

Φλωρίδης

Νομοθετικές αλλαγές εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κατ΄ επανάληψη επικρίνεται για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση μεγάλου αριθμού αποφάσεων, ενώ επισήμανε τις συνέπειες που δημιουργούν οι καθυστερήσεις αυτές του ΣτΕ στον τομέα επενδύσεων είτε είναι από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι σύντομα, το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, στο εξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα εξοικονομείται χρόνος, προκειμένου οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται οίκοθεν η εκδίκαση τους (δηλαδή από τον ίδιο τον εισηγητή της κάθε υπόθεσης) και να μην καθυστερεί γενικότερα η εκδίκαση των υποθέσεων και η έκδοση των αποφάσεων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης «αν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» και πρόσθεσε, ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη Διοικητική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

11.000 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ

Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11.000 υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει μεν κάποιο αποτελέσματα αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Υπενθυμίζεται, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και χρόνια ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας, μόνιμα και ανεξέλεγκτα, αναβάλλουν οίκοθεν την εκδίκαση υποθέσεων από 30 έως 70 φορές, μέσα σε μεγάλα χρονικά διαστήματα τα οποία φτάνουν έως και τα 15 έτη, χωρίς να υπόκεινται σε κανένα έλεγχο τόσο από τους προέδρους του δικαστηρίου αυτού, ούτε φυσικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπως έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι αυτοί σύμβουλοι Επικρατείας, συνεχίζουν ανεξέλεγκτα τις αναβολές και τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με τεράστια ποσά, αποτρέποντας επενδύσεις στη χώρα που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, επιβαρύνουν τους πολίτες-διαδίκους, κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη, όπως επανέλαβε ότι όλες οι ποινές πάνω από τρια χρόνια στο εξής θα εκτίονται και εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς.

Επίσης, επανέλαβε ότι αναβολές θα δίνονται μόνον για μία φορά στις ποινικές δίκες και η δεύτερη μόνο για λόγους υγείας και εφόσον προσκομιστεί βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

Τέλος, ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, που θα είναι έτοιμες σύντομα, και ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης μέσα σε 550 ημέρες.

Οι αναφορές αυτές του κ. Φλωρίδη για τις νομοθετικές επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις