Υπόθεση 16χρονου Ρομά – Όλοι οι διάλογοι: «Πήγε να µας εµβολίσει και βγήκαµε προς τις φυλακές…»

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ

Σε έντεκα χρόνια υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία ήταν η πρώτη φορά που πυροβόλησε. Αυτή η σφαίρα των εννέα χιλιοστών δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ότι θα λειτουργούσε σαν ένας «πυροκροτητής» με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα. Κυρίως όμως να στείλει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έναν 16χρονο που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Τι ισχυρίζεται στο απολογητικό του υπόμνημα ο 34χρονος ένοπλος της ΔΙΑΣ. Λέξη προς λέξη ο διάλογος με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης, τα κρίσιμα λεπτά του συμβάντος! Στο Δικαστικό Συμβούλιο η απόφαση για την προφυλάκιση του αστυνομικού μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.

Ανακριτής και εισαγγελέας, σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, παρέπεμψαν την απόφαση για την προφυλάκιση του αστυνομικού στο Δικαστικό Συμβούλιο, την ώρα που ο 34χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ προσπάθησε, μέσω του απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσε, να πείσει για τους ισχυρισμούς του.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», στο υπόμνημά του αναφέρει: «Μόλις αντιλήφθηκα ότι το αγροτικό επιτάχυνε με κατεύθυνση προς τη μηχανή των συναδέλφων μου, χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δεν μπορούσαμε να τη διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και πυροβόλησα δύο φορές, ενώ το κρατούσα μόνο με το δεξί μου χέρι, επειδή η μηχανή μας ήταν εν κινήσει».

Στη συνέχεια προσπάθησε να εξηγήσει για ποιον λόγο η σφαίρα δεν καρφώθηκε στα λάστιχα αλλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του 16χρονου. «Παρά το γεγονός ότι δεν κινούμασταν με μεγάλη ταχύτητα, δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι και είχα απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων από το αγροτικό όχημα… Ουδέποτε σημάδεψα τον οδηγό ή την καμπίνα του οδηγού – συνοδηγού του αγροτικού, επομένως όταν διαπίστωσα τον τραυματισμό του σοκαρίστηκα, καθώς και οι δύο βολές μου είχαν στοχεύσει χαμηλά».

Ο αστυφύλακας, και πατέρας δυο παιδιών, ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να σκοτώσει τον Κώστα Φραγκούλη, διαφορετικά θα «άδειαζε» όλη τη γεμιστήρα του. «Το υπηρεσιακό μου όπλο είναι μάρκας Usp compact 9mm, περιέχει 12 φυσίγγια σε γεμιστήρα και ένα στη θαλάμη και αποτελεί πιστόλι ημιαυτόματο, το οποίο ρίχνει βολή κατά βολή, δηλαδή για να ρίξω εκ νέου έπρεπε να πατήσω ξανά τη σκανδάλη. Όπως έχει προκύψει και από τη βαλλιστική έκθεση, η γεμιστήρα μου περιείχε τις υπόλοιπες σφαίρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω τον οδηγό του αγροτικού οχήματος, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλη τη γεμιστήρα».

Οι διάλογοι

Την ίδια στιγμή, οι διάλογοι μεταξύ Κέντρου Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης και των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δείχνουν τις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα που οι μοτοσικλέτες κινούνταν «στη μία ρόδα» και ο 16χρονος Ρομά οδηγούσε λες και πρωταγωνιστούσε στην κινηματογραφική ταινία «Fast and Furious», κάνοντας ελιγμούς και τραβώντας χειρόφρενα στην προσπάθειά του να ξεφύγει.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Όχημα δεν συμμορφώνεται σε σταθμό ΔΙΑΣ. Καραμανλή, ρεύμα εξόδου. Πλησιάζει σηματοδότη φυλακών. Παράκληση την πινακίδα. Επαναλαμβάνω για όλους τους σταθμούς… Δυτικά Καραμανλή, προς δυτικά, πλησιάζει σηματοδότη φυλακών. Όχημα δεν συμμορφώνεται σε σταθμό ΔΙΑΣ.

ΟΧΗΜΑ: Από οικισμό Αγίας Σοφίας.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Μπαίνετε Αγία Σοφία, ορθόν;

ΟΧΗΜΑ: Καραμανλή προς δυτικά, λίγο πριν από τον σηματοδότη των φυλακών. Κέντρο ακριβώς απέναντι από το αέριο, το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ελήφθη, ελήφθη. Ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουν;

ΟΧΗΜΑ: Συμμαχική.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Το όχημα έχει προσκρούσει σε κατάστημα να γνωρίζετε οι σταθμοί.

ΟΧΗΜΑ: Το ένα άτομο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα; Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;

ΟΧΗΜΑ: Αρνητικός κέντρο. Δίνουμε εντολές. Δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Με όλα τα μέτρα, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος. Δώστε μας την πινακίδα όταν δύνασθε. Ένα το άτομο εντός του οχήματος. Ταχύτητα ασφαλείας. Σταθμοί να συνδράμουν στον σταθμό ΔΙΑΣ. Το άτομο δεν συνεργάστηκε με τον σταθμό ΔΙΑΣ, να γνωρίζετε… Σε μισό λεπτό σταθμός ΟΠΚΕ θα είναι στο σημείο σας για συνδρομή. Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχεται το άτομο;

ΟΧΗΜΑ: Αρνητικώς Κέντρο. Δεν γνωρίζουμε αν έχει διαφύγει το άτομο. Δίνουμε εντολές. Εκτός και αν έχει διαφύγει το άτομο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Πιθανόν το άτομο να έχει διαφύγει από το σημείο. Επαναλαμβάνω. Πιθανόν να μην υπάρχει άτομο εντός του οχήματος. Δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμα. Το όχημα έχει καταλειφθή στο σημείο στο κατάστημα που έχει προσκρούσει. Οποιοδήποτε άτομο συλληφθεί, θα ελέγχεται με πλήρη μέτρα. Ελήφθη, ελήφθη, με όλα τα μέτρα από το σημείο.

ΟΧΗΜΑ: Κέντρο….

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Διαβιβάστε. Ο οδηγός του οχήματος είναι στο σημείο αναφέρει σταθμός ΟΠΚΕ. Σταθμό ΕΚΑΒ από το σημείο ατελώς. Να δώσει μια κατάσταση του ατόμου επιθυμεί το ΕΚΑΒ.

ΟΧΗΜΑ: Κέντρο να μην προσέλθουν άλλοι σταθμοί. Παράκληση στον σταθμό ΕΚΑΒ. Το άτομο έχει τραυματισθεί.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Επαρκούν οι δυνάμεις για το σημείο σταθμού ΔΙΑΣ. Επαρκούν οι δυνάμεις. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Να αποσαφηνίσουμε αν υπήρχε άλλο άτομο το οποίο πιθανόν έχει διαφύγει. Να ενεργήσουμε αναζητήσεις οι υπόλοιποι.

ΟΧΗΜΑ: Ελήφθη.

Όμως η στιγμή που το κέντρο της Άμεσης Δράσης «πέφτει από τα σύννεφα» είναι όταν μαθαίνει για τον πυροβολισμό που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, καθώς είχαν περάσει 28 λεπτά και δεν γνώριζε το παραμικρό!

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Συνάδελφε.

ΟΧΗΜΑ: Ναι, ναι.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Το όχημα ασφαλίζεται ή όχι;

ΟΧΗΜΑ: Όχι, είναι τρακαρισμένο, όχι, οι πόρτες ανοιχτές.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Αυτός μιλάει; Συνεννοείται πριν φύγει; Έφυγε;

ΟΧΗΜΑ: Όχι, όχι.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Δεν συνεννοείται.

ΟΧΗΜΑ: Τώρα μόλις έφυγε το ασθενοφόρο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ναι, για το τι θα κάνουμε με το όχημα, αυτό λέω.

ΟΧΗΜΑ: Ναι, απλώς περιμένω και την Τροχαία να έρθει.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ναι, θα έρθει.

ΟΧΗΜΑ: Το ασθενοφόρο έφυγε συνοδεία της ΟΠΚΕ.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εσείς θα πάτε Κορδελιό για την προανάκριση, για την απείθεια και αυτά, για το περιστατικό, για τις καταθέσεις. Τώρα το όχημα τι θα κάνουμε; Το όχημα κλειδώνεται, δεν κλειδώνεται;

ΟΧΗΜΑ: Το όχημα δεν κλειδώνεται, όχι. Απλώς περιμένουμε και την Τροχαία όμως στο σημείο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Η Τροχαία θα έρθει, θα έρθει η Τροχαία. Έχει ενημερωθεί από…

ΟΧΗΜΑ: Συνάδελφε, με ακούς;

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ναι.

ΟΧΗΜΑ: Τώρα μου λέει συνάδελφος ότι πυροβόλησε και μάλλον είναι από τον πυροβολισμό τραυματισμένος.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ποιον πυροβολισμό; Τι πυροβολισμός; Είχε πυροβολισμούς;

ΟΧΗΜΑ: Ε, ο συνάδελφος μου είπε τώρα, από την άλλη μηχανή.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Πυροβόλησε συνάδελφος δικός μας;

ΟΧΗΜΑ: Ναι, ναι.

Η αγωνία όσων εκείνο το βράδυ ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων θέλοντας να μάθουν τι είχε συμβεί αποτυπώνεται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι εμπλεκόμενοι με τους αξιωματικούς, ενημερώνοντας για την προσπάθεια εμβολισμού των μηχανών της ΔΙΑΣ από τον 16χρονο.

ΟΧΗΜΑ: Ο εκφωνητής;

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ναι, ρε ο εκφωνητής.

ΟΧΗΜΑ: Διέφυγε.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Αυτός που κάνατε έλεγχο;

ΟΧΗΜΑ: Προσπαθήσαμε τον ακολουθήσαμε.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εγώ τον έβαλα Νέα Μοναστηρίου 65 ότι ξεκίνησε για την κάρτα.

ΟΧΗΜΑ: Στο ύψος των Ελληνικών Πετρελαίων από… εκεί τον κάναμε σήμα για να σταματήσει.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εκεί σαν σύνορα, σαν σύνορα το έβαλα με τομέα ΔΕΛΤΑ.

ΟΧΗΜΑ: Ωραία εντάξει, ναι, ναι, Οκ. Αυτός έστριψε προς φυλακές.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Πιωμένος, μπάρμπας είναι; Τι είναι αυτός;

ΟΧΗΜΑ: Όχι, όχι… 25άρης περίπου, τόσο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Γύφτος;

ΟΧΗΜΑ: Φραγκούλης βγαίνει το όχημα. Τώρα αυτός δεν μιλάει, δεν ξέρω τώρα αυτός ποιος είναι.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Αυτός πώς είναι;

ΟΧΗΜΑ: Δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει χτυπήσει στο κεφάλι, έχει χάσει αρκετό αίμα, έχει έρθει το ΕΚΑΒ τώρα.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ναι. Πιωμένος ή όχι;

ΟΧΗΜΑ: Δεν γνωρίζω, δεν γνωρίζω.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εσείς όλοι καλά είστε;

ΟΧΗΜΑ: Εμείς καλά είμαστε, ναι. Απλώς πήγε να εμβολίσει και εμάς.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εσείς είστε το θέμα.

ΟΧΗΜΑ: Με το που πέρασε τις γραμμές εδώ, του έφυγε, έκανε αναστροφή.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ναι.

ΟΧΗΜΑ: Και με το που περάσαμε, πήγαμε να περάσουμε τις γραμμές, πήγε να μας εμβολίσει εμάς και βγήκαμε προς τις φυλακές εμείς, και αυτός έστριψε προς τον οικισμό και τράκαρε στο τέτοιο… στο κτήμα πώς το λένε.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Το στίγμα; Έφυγε εκεί Σοφίας Βέμπο με Συμμαχική Φυλακών.

ΟΧΗΜΑ: Ναι ναι, ακριβώς απέναντι από την Πετρογκάζ είμαστε.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Φέρει ίχνη διάρρηξης το όχημα;

ΟΧΗΜΑ: Το όχημα τώρα όπως είναι τρακαρισμένο δεν μπορώ να ξέρω αν είναι διαρρηγμένο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Δεν μπορούμε να ξέρουμε.

ΟΧΗΜΑ: Αλλά σε Φραγκούλης βγαίνει. δεν νομίζω τώρα να είναι τρακαρισμένο και αυτό Ρομά είναι.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εντάξει.

ΟΧΗΜΑ: Τώρα δεν ξέρω εάν είναι δικό του το όχημα ή είναι… Αλλά δεν νομίζω να είναι κλεμμένο. Τώρα έτσι όπως είναι τρακαρισμένο το αυτοκίνητο.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εντάξει, εντάξει, Οκ. Ενημερώνω. Ναι, ναι, γεια.

Πρώτες βοήθειες

Όταν το αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια ακινητοποιήθηκε, οι αστυνομικοί θέλησαν να το ελέγξουν χωρίς να γνωρίζουν σε τι κατάσταση ήταν ο οδηγός. Όταν άνοιξε η πόρτα και τον είδαν τραυματισμένο, του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες του συμβάντος αλλά και από τις περιγραφές τους.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Έλα για πες λίγο τώρα πώς είναι αυτός, είναι χτυπημένος; Μιλάει; Είδατε κάτι;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Λοιπόν φτάσαμε εκεί, εγώ τον έδεσα λίγο το κεφάλι. Εντάξει, είχε μεγάλη αιμορραγία, αλλά κανονικά.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Πίσω, από πίσω.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Ναι, πίσω δεξιά.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Πίσω δεξιά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Όχι, μισό. Αυτός ήταν στα πλάγια, όχι πίσω αριστερά, πίσω αριστερά ήταν.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Πίσω αριστερά ήταν χτυπημένος;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Ναι.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Τι λένε αυτοί;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Εγώ του το πίεσα εκεί το τραύμα και αντέδρασε είχε.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Έχει τις αισθήσεις του, έχει τα πάντα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Είχε κανονικά τις αισθήσεις του, κανονικά αναπνοή, κανονικά τα πάντα όλα και τώρα που φτάσαμε εδώ στο «Ιπποκράτειο» κανονικά ήταν, δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Τον χτύπησαν από πίσω εκεί που ήταν; Η βολίδα ήταν από πίσω;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Τώρα αυτό θα σας γελάσω, δεν το καταλάβαμε.

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άσυλο Ανιάτων: Η απάντηση της Προέδρου για το πάρτι με τα ακίνητα που αποκάλυψε η ΜΠΑΜ

Δικηγόροι: «Ο Υπουργός Εργασίας ΑΚΟΥΕΙ τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ την κραυγή αγωνίας επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις