Υπ. Δικαιοσύνης – Γ. Φλωρίδης: Να βάλουμε ένα λιθαράκι για να γίνουν βήματα μπροστά

Φλωρίδης

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος υποδέχθηκε τόσο το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, όσο και το νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα.

«Το υπουργείο σας, κύριοι υπουργοί, είναι επιτελικό και είναι και άριστο» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, καλωσορίζοντας τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και προσέθεσε:

«Εμπιστευθείτε το (σ.σ.: το υπουργείο), ενθαρρύνετέ το, εμψυχώστε το! Θα σας ανταποδώσει τα μέγιστα, και ιδίως άνεση χρόνου, ώστε σεις, αμφότεροι από κοινού, να αφοσιωθείτε πρωτίστως στο έργο της ανακαίνισης των θεσμών που έχετε στον νου σας. Το έργο είναι άκρως απαιτητικό και ίσως κατεπείγον, όπως ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Παράλληλα με την ανακαίνιση είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσετε και προς την κατεύθυνση της μετακένωσης κάποιων αρχών και αξιών της χώρας μας που έχουμε σταδιακά λησμονήσει.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στον Σεφέρη, λέγοντας:

«Κι όταν φτάσει η ώρα που θα παραδώσετε εσείς το υπουργείο στους μελλοντικούς διαδόχους σας, είθε στο νου σας να έρθει ο στίχος του Σεφέρη: “ο κόσμος ήταν εύκολος – ένας απλός παλμός” (από τον “Ερωτικό Λόγο”)».

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης, ανέφερε ότι αισθάνεται «πάρα πολύ τυχερός γιατί θα συνεργαστώ με τον κ. Γιάννη Μπούγα, έναν εξαίρετο νομικό και κοινοβουλευτικό και επίσης αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που θα συνεργαστώ μαζί με τα στελέχη του υπουργείου».

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης, επισήμανε:

«Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει “για φαντάσου!”. Ανήκω εκεί.

Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε, προσωπικά δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης, θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δεν είναι συμμέτοχος ο κόσμος.

Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας, τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διερχόμαστε την εποχή όπου οι παραδοσιακοί νομικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν, να εξισορροπήσουν αλλά και να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Οφείλουμε όμως να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αποτελεί ανυπόκριτη και ειλικρινή προτεραιότητα μας ο σεβασμός και η προσήλωση στην ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής λειτουργίας της Πολιτείας, αλλά και όσων την υπηρετούν. Αναφέρομαι κυρίως στους δικαστικούς λειτουργούς που απονέμουν Δικαιοσύνη και βεβαίως προς τους θεσμούς και τα πρόσωπα εκείνα, που, ακόμη και αν δεν ασκούν δικαιοδοτικό έργο, συμπράττουν ωστόσο στην εύρυθμη και καλή απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα και αναφέρομαι στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υποθηκοφύλακες, στο Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους».

Κλείνοντας, ο Μπούγας, ανέφερε: «Πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά στην καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου – Κατάθεση “καταπέλτης” από την Διευθύντρια παιδιατρικής Παίδων: “Δεν δικαιολογείται ο θάνατος της Τζωρτζίνας”

Βόμβα Κολωνος – Πέτρος Κουσουλός: Η 12χρονη αποκάλυψε και άλλη ανήλικη που φέρεται να κακοποιήθηκε από τον Μίχο (βίντεο)

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις