Το μήνυμα Τσιάρα στους δανειολήπτες (βίντεο)

Ραγκούσης

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται, ήδη από χθες, η πλατφόρμα για την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά για την ΕΡΤ1.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους αδύναμους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3869/2010 να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τον επαναπροσδιορισμό της υπόθεσής τους στην ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα η πλατφόρμα που σχεδιάστηκε είναι πλήρως λειτουργική και απόλυτα φιλική για τον χρήστη. «Δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής της προθεσμίας της αίτησης του Ν. 4745/2020, καθώς η αίτηση επαναπροσδιορισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά. Επομένως, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των διαδίκων ή των δικηγόρων τους και δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία» σημείωσε επιπλέον ο Κώστας Τσιάρας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσιάρας: Τι θα περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου


Αναφορικά με την ανάγκη συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών σημείωσε πως όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συλλέγονται αυτόματα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την διευκόλυνση των δανειοληπτών. Οι λοιπές προθεσμίες του νόμου και, ιδίως, οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων του άρθρου 4Η του ν. 4745/2020, εντός των οποίων πρέπει οι αιτούντες να προσκομίσουν τα αναφερόμενα σε αυτό έγγραφα, αναστέλλονται όπως και όλες οι άλλες νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για όσο χρόνο διαρκούν οι εξαιρετικές ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας COVID-19.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως η ανάγκη επίσπευσης εκδίκασης των υποθέσεων του Ν. Κατσέλη αποτελεί υποχρέωση της χώρας που αναλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούσαν περισσότερες από 100.000 υποθέσεις του Ν. Κατσέλη ενώπιον των Ειρηνοδικείων όλης της Επικράτειας. «Με τις ρυθμίσεις του Ν.4745/2020 επιδιώκουμε να οριστικοποιηθεί το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες» σημείωσε.

Παράλληλα, όμως, είναι ευκαιρία να εκκαθαριστούν τα υπερφορτωμένα πινάκια από όσους έχουν ήδη έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές. Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως οι μόνοι που φοβούνται τις διατάξεις του Ν. 4745/2020 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. Κατσέλη αποβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο. «Με τον άμεσο επαναπροσδιορισμό της αίτησής οριστικοποιείται η προστασία για τους αδύναμους δανειολήπτες και ξεσκεπάζονται, επιτέλους, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στην ΕΡΤ1:

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις