Συνάντηση Κ. Πιερρακάκη -Δ. Αναστασόπουλου για ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ΕΣΠΑ

Πιερρακάκη

Συναντήθηκε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Με Το Δικηγόρο» Δημήτρης Αναστασόπουλος με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, προκειμένου να συζητήσουν την προώθηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και τον εκσυγχρονισμό εν γένει των υπηρεσιών προς τους δικηγόρους. Κατά τη συνάντηση υπήρξε εκτενής συζήτηση επί των θεμάτων που τέθηκαν από την πλευρά του κ. Αναστασόπουλου και απασχολούν έντονα τον δικηγορικό κόσμο.

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου ήταν:

Η δωρεάν χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους: Αποτελεί ήδη εκπεφρασμένο αίτημα τόσο του Συνδυασμού μας όσο και όλων των δικηγόρων (μέσω της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας), ώστε να δοθεί περαιτέρω η αναγκαία ώθηση στην ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, με την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας. Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και μέσα στο επόμενο διάστημα, των τριών περίπου μηνών, θα υλοποιηθεί η χορήγηση σύγχρονων ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους της χώρας.

Εκπόνηση ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τους δικηγόρους: Ζητήσαμε την εκπόνηση ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγορικών γραφείων, στην κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε θετικά την πρόταση, ζητώντας τη συνεργασία του δικηγορικού σώματος στην εκπόνηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Ψηφιοποίηση ΔΣΑ: Τέθηκε υπόψη του υπουργού η από 2-2-2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την πλήρη ψηφιοποίηση του ΔΣΑ ζητώντας παράλληλα την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας για την υλοποίηση της. Ο υπουργός αποδέχθηκε να συζητήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Κτηματολόγιο: Ζητήσαμε την άμεση υλοποίηση και επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου προς τους δικηγόρους. Ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι αναμένεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και δη εντός μερικών εβδομάδων, να ξεκινήσει η ηλεκτρονική παροχή μιας σειράς υπηρεσιών προς τους δικηγόρους. Ζητήσαμε επίσης οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται δωρεάν, όπως άλλωστε γίνεται μέχρι σήμερα, και όχι έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, όπως έχει αναφερθεί. Ο κ.Πιερρακάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα μας και να επανέλθει.

Τέλος, συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεχής συνεργασία μας προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση των δράσεων αυτών. Πάντως στις βασικές θέσεις μας είναι η μετάβαση όλων των δικηγόρων στη σύγχρονη εποχή στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς αποτελεί ένα στοίχημα που από κοινού θέλουμε να κερδίσουμε, προς όφελος κατ΄αρχάς της κοινωνίας, της ίδιας της Δικαιοσύνης, αλλά και του δικηγορικού σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Κώτσηρας: Σχέδιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Δ.Σ.Α.: Προκήρυξη διαγωνισμού υποψήφιων δικηγόρων Α’ εξεταστικής περιόδου 2021

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις