Συγκροτείται γραφείο συλλογής και επεξεργασίας δικαστικών στατιστικών στοιχείων (JustStat) στο υπ. Δικαιοσύνης

νεκροτόμος

Διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του γραφείου συλλογής και επεξεργασίας δικαστικών στατιστικών στοιχείων (JustStat)» στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., αντικείμενο του JustStat είναι η συλλογή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας με τη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αντικείμενο του JustStat είναι η συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον αριθμό, τη φύση και το αντικείμενο των υποθέσεων, το ύψος των διεκδικούμενων απαιτήσεων, τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας και την εκτίμηση του κόστους της όλης διαδικασίας.

Ακόμη, τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες της χώρας υποχρεούνται να αποστέλλουν στο γραφείο JustStat στατιστικά στοιχεία για κάθε κατηγορία υποθέσεων, την απόδοση κάθε δικαστικής μονάδας ανά βαθμό δικαιοδοσίας και ανά περιοχή, ενώ θα υποβάλλονται τεκμηριωμένες απόψεις για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα θα διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης (CEPELJ) του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε κάθε άλλο διεθνή φορέα έναντι του οποίου η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αποστείλει δικαστικά στατιστικά στοιχεία.

Επίσης, στο γραφείο JustStat θα συσταθεί Επιτροπή Εποπτείας Δικαστικών Στατιστικών η οποία θα απαρτίζεται από 11 μέλη με ισάριθμούς αναπληρωτές. Τα μέλη θα είναι δικαστές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Διοικητική Δικαιοσύνη, έναν δικηγόρο, κ.λπ. και καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αρχαιότερος από τους δικαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα στοιχεία στην υπόθεση πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ με την κοκαΐνη: «Προσποιήθηκα ότι δοκιμάζω, επειδή με πίεσε και φοβήθηκα»

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν δύο άτομα για την επίθεση σε βάρος του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη

Επεισόδια Νέα Σμύρνη: Εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή του “Ινδιάνου” για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος αστυνομικού.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις